Doğru İlişkiler


Bir akarsu yükseklerden daha düşük seviyedeki denize doğru akar. Enerjinin akışı da böyledir. İlginç bir benzeşme insan ilişkilerinde ortaya çıkar. Negatif kişiler bir bataklık gibi yüksek yaşam sevincimizi ve enerjimizi emerek düşmesine neden olurlar. Bu nedenle yaşamın daima olumsuz yanlarını görerek bir ‘düşük enerji batağı’ oluşturan insanlardan olan etkileşimimizi sınırlamak uygun olur. Bu tür kişilerin daha iyi bir duygu-düşünce düzeyine yükselmeleri için muhtemelen bizim amatör desteklerimizden daha fazla uzman yardımına ihtiyaçları vardır. Doğru ilişkilerde destek, yardım ve katkılar karşılıklılık potansiyeli taşımalıdır. Ayrıca hayata olumlu bakan ve yaşam sevinci dolu olan iki insanın ilişkisi sinerji yaratma gizil gücüne sahip olacaktır.


Ağ, yeni arkadaşlarla tanışmak ve sosyal ilişkileri güçlendirmek için çok uygun bir ortamdır. Ağ ilişkisi içinde kişiler, farklı kültürel, etnik ve inanç ortamlarından gelen değişik bireylerle tanışabilirler. Bu yönüyle ağların toplumsal saygı, sevgi, empati ve hoşgörüyü geliştiren fonksiyonları vardır. Duygu-düşünce sıkıntılarımızı iyileştirmenin en iyi yollarından biri bu yönlü çözümleri bir ilişkiler ağı içerisinde aramaktır. Bir topluluk içinde sosyalleşmek, içe dönüklük sorunlarının liste başı ilaçları arasındadır. Ağların çok net etkilerinden biri, ruhsal gelişim konusunda yaptığı olumlu katkılardır.


Bir ağa katılmak, öncelikle insanlar ile ilişkilerinizi geliştirmeyi hedeflemelidir. Önemli olan; emek ve zaman ayırıp ağ çalışmalarında etkin olarak bulunmak, çalışma gruplarına ve organizasyonlara katılmaktır. Ağ bir paylaşım ortamıdır. Bu ortamda kişilerin daha başlangıçta ‘apoletleri’ yoktur. Bir ağda herkes eşit hukuka sahip olarak bulunur. Ağda kişilerin sivrilmeleri, öne çıkmaları yaptıkları işlerdeki başarılar ve topluluk tarafından beğenilen özellikleri ile oluşur. Bir ağda ilgi çekmenin ilk adımlarından biri, ağın diğer bireylerinin görüşlerine saygı göstermek ve iyi bir dinleyici olmaktır. İnsanlar kendi görüşlerinin dinlenmesine önem verirler.


Ağın türü ve amacı ne olursa olsun bir ağdaki temel fikrin ilişki ve iletişim olduğunu daima hatırlamalıyız. Bu nedenle ağı oluşturan bireyler arasında ilişkiyi pekiştirecek temel unsurlardan biri iletişimdir. İlgi gruplarında, mekânsal olarak bir arada bulunabilen ilişki ağlarında gördüğüm garip bir durumdan söz etmek istiyorum. Bazen iyi tanıdığım bir arkadaşımı böyle bir toplulukta tanımakta zorluk çekiyorum. Sanki o arkadaşım, topluluk içerisinde farklı bir kimliğe bürünmek için adeta başkalaşım geçiriyor. Kafasında idealleştirdiği bir başkası gibi davranmaya çalışıyor. Bu durum, bir ağda yapılabilecek ciddi hatalardan biridir. Bu tür ortamlarda kendimiz olmayı beceremezsek insanlarda bir tür ‘ikiyüzlülük’ izlenimi bırakırız. Bir ağ ortamında bireyler rahat, doğal ve açık olmalıdırlar. Çünkü ağ, ‘sivil generallerin’ bulunmadığı, ‘gönüllü eşitler’ topluluğudur.


Bir ağda mümkün olduğu kadar çok kişiyi tanımanın yararlı olduğu kanaatindeyim. İnsanları ‘bize göre olanlar ve olmayanlar’ şeklinde bir sınıflandırma uygun olmaz. Ağın ana teması ne olursa olsun, çok sayıda insanla tanışmanın yararlarını mutlaka uzun erimde göreceğiz. Bu bağlamda olmak üzere, tanıdığımız insanların başarılı çalışmalarına, topluluk içinde sunuşlarına yönelik kutlama ve övgülerinizi fazla abartıya kaçmadan kendilerine iletebiliriz. Eğer söz konusu başarılı etkinliği yapan kişiyi tanımıyorsak ona uygun bir yolla (örneğin yazılı olarak) ulaşıp çalışması hakkında izlenimlerimizi ifade edebiliriz.


Kendisinden yardım istenmesi pek çok kişiyi memnun eder. Kendilerine değer verildiğini hissederler. Eğer bu destek talebi süreklilik kazanmış karşılıklı yardımlaşmanın bir unsuru olursa çok daha etkili biçimde yerine gelecektir.




Yardıma, desteğe veya katkıya ihtiyaç duyduğumuz zamanlar olacaktır. Böyle bir durumda beceri ve yeteneklerine güvendiğimiz kişilerin bir listesi çok değerli bir hazinedir. Bunu bir ‘destek sistemi’ olarak algılayabiliriz. İlişki listesindeki bir kişiden (ilişkinin sınırları ve kısıtları çerçevesinde) yardım istememiz ihtimali, talep edilmesi durumunda karşı tarafa yardımcı olacağımız taahhüdünü de içerir. Kazan-kazan ruhu içinde ilerleyen bir ilişki uzun soluklu olacaktır.



Önceki ve Sonraki Yazılar
Gürcan Banger Arşivi