Ekonomik İşletme İçin Değişen Dünya

 


Yaşadığımız çağın iş dünyasının, ekonomik, sosyal ve teknolojik yaşamının en önemli özelliklerinden birisi bize “bağlantılılık” olarak yansıyor. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerden de kök bulan küreselleşme sayesinde dünyanın her noktasındaki iş aktörleri birbirine bağlantılı hale geldi. Bilişim ve iletişimdeki ilerlemeler, bağlantılılık özelliğini geliştirmeye ve yaygınlaştırmaya devam edecek.


Artık soyutlanmış biçimde dış etkilerden uzak bir işletmenin var olması mümkün değil. Bulunulan yere göre fiziki mesafe olarak çok uzakta bir ekonomi ya da toplumda meydana gelen bir olayın etkileri çok kısa sürede hissedilebiliyor. Dolayısıyla artık ekonomiler ve işletmeler için ‘uzak krizler’ yok; her olumsuzluk, hızla ve kolayca yerel işletmeye de yansıyor.


Bağlantılı Bir Dünya


Bağlantılılık, işletme ölçeğinden bağımsız biçimde bir yandan pazar, müşteri veya tedarik gibi alanlarda yeni kazanımlar sağlarken, diğer yandan da işletmelerin risk ve tehditlerden etkilenmesini mümkün hale getiriyor. Gene bu bağlamda her işletme için rekabet, küresel ölçekte ‘paylaşılan’ bir meydan okumaya dönüştü. Gözünü kapatıp açıncaya kadar yabancı bir rakibin müşterinizin masasında iş teklifini, yerel pazarınızda ürünlerini ya da birkaç fabrika ötede işletme olarak bir şubesini görebiliyorsunuz.


Yukarıda saydıklarım, genelde makro ölçekteki bağlantılılık örnekleriydi. İşletmenin kendi içinde ve müşteriler, tedarikçiler ve rakiplerden oluşan yakın ekosistemiyle olan etkileşiminde de bağlantılılığın etkileri görülüyor. Müşterinin talep sistemi değişti ve değişmeye devam ediyor. Müşteri ürün ve hizmet çeşitliliğine “hemen şimdi” erişmek istiyor. Geçmişte sadakat olarak isimlendirdiğimiz, müşterinin işletmeye olan empati, saygı ve hoşgörüsü artık yok. Rakip sizden daha iyi başardığında, müşteriyi onun kapısında görebilirsiniz. Rakiplerden herhangi birisinin işletmenizi doğrudan etkileyecek bir girişimiyle karşılaşmanız her an muhtemel hale geldi.


Düşen kâr oranları piyasanın tüm tedarikçilerini ‘daha iyi’ kazanabilecekleri ürün, hizmet ve iş modelleri bulmaya yöneltiyor. Rakipler eskisine göre daha çevik ve akıllı olmak için yeni atılımlar içindeler. Artık sabahın erken saatinde dükkânın kapısını açıp müşteri beklenen kanaatkâr zaman dilimi çok eskilerde kaldı. Günümüzün iş dünyası akıl, çeviklik ve değişime açıklık ile biçim buluyor.


İşletmenin içine döndüğümüzde; yükselen bağlantılılığın etkilerini o mikro dünyada da bulmaya devam ediyoruz. Nitelikli işgücünü bulmak ve kalıcı olmasını sağlamak, eski sadakat günlerine göre çok daha zor. Teknolojideki hızlı ilerlemeler doğrudan ürüne, hizmete ve maliyete yansıyor. Geçmişin geleneksel işleri bile bugünün dünyasında teknolojik hale geldi. Dolayısıyla yaşadığımız dönemin girişimcisi işgücünden teknolojiye, maliyetlerden pazara kadar çok büyük bir gösterge tablosuna hâkim olmak zorunda.


Her an dış değişimi izlemek ve kendi iç değişimini dışarıda olup bitene uyarlamak zorunda. Hızı, çevikliği ve akıllı değişimi başaramadığı anda riskler ve tehditler işletmeyi zora düşürmek için hazır bekliyor. Bunların küçük işletme üzerinde etkileri, doğal olarak çok daha derin ve yok edici oluyor.


Mevcut Olan Eskiyor


Bilim ve teknoloji alanındaki değişim artık herkes için çok sıradan hale geldi. Neredeyse her altı ayda bu alanlardaki gelişmelerin sonucu olan yeni ürün ve hizmetlere tanık olmaya alıştık. Teknik literatür çok hızlı değişiyor. Buna bağlı olarak teknik kitaplar ya kısa sürede geçerliliğini yitirip ‘tarihi eser’ haline dönüşüyor ya da yenilenmesi gerekiyor.


Toplumda, ekonomide ve iş dünyasındaki bu gelişmeler doğal olarak işletmelerin politikalarına da yansıyor. 20-30 yıl (hatta 10 yıl) önce yazılmış işletme, finansman, insan kaynağı veya pazarlama kitapları bugünün ihtiyaçlarına cevap vermekten çok uzak. Yeni teknolojiler, zaten hızla öncekini demode ediyor.


İşletmenin bir kuşak öncesine ait yönetim politikaları ile işi ‘idare etmek’ artık mümkün değil. Günümüzün iş kararları hızlı ve aynı zamanda akıllı olmak zorunda... Dünün yavaş iş dünyasının politikaları ile bugün yaşamak mümkün değil. Ayrıca bu yeni işletme dünyası, –başta kaynakları sınırlı küçük işletmeler olmak üzere– girişimcilere ve yöneticilere yanlış yapma hakkı vermiyor. Hızlı, çevik, akıllı ve bağlantılı olmayı gerektiren yeni bir dünya var artık.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gürcan Banger Arşivi