
Gürcan Banger
İşletmede Başka Maliyet Sorunları
Küçük işletmede maliyet azaltmadan söz edildiğinde pek çok geleneksel iş sahibi ve yöneticinin ilk aklına gelen daha düşük maliyetli iş gücüdür. Bu, teknolojinin her an değişip yenilenmekte olduğu çağ için tuhaf bir yönelimdir.
Yetenekli, Dinamik İş Gücü
İş gücü içinde yer alan genç kuşak teknolojiyi yüksek oranda kullanarak verimlilik sağlama potansiyeli olan bir kesimdir. Bu gerçeği bir fırsat olarak değerlendirmek ve genç çalışanların teknoloji yatkınlığı yoluyla verimliliği artırarak maliyet azaltmayı öngörmek daha akılcı bir yaklaşım olabilir. İnternetin ofisten fabrikaya kadar her alanda kullanılabilir hale gelmesi artık pek çok işin elektronik ortamda, bilişim ve iletişim teknolojileri kullanılarak yapılabilmesini sağlıyor.
Aktif iş gücü diliminde yer alan, teknolojik becerileri yüksek genç çalışanlardan yararlanmak küçük işletmenin iş modelinde ve iş yapma biçimlerinde bazı değişikliklere gitmesini gerektirebilir. Sonuçta; teknoloji ile verimlilik artışını hedefleyerek işgücü maliyetlerinden tasarruf edilecek bir en-iyi nokta yakalanabilir.
İş modeli ve iş yapma biçimlerindeki iyileştirme için öncelikle küçük işletmenin iş süreçleri ile faaliyetlerinin dikkatle incelenmesi ve haritalanması uygun olur. Bu çalışma eski, ama deneyimli ve yeni, ama teknolojik becerilere sahip çalışanların hangi noktalarda ve nasıl görevlendirileceği konusuna açıklık kazandıracaktır.
Fiyat Düşüşü
Küçük işletmede çeşitli sorun ve ihtiyaçlar nedeniyle maliyet azaltmak isteriz. Bunlar arasında ilk sırada gelir düşüşleri dikkat çeker. Eğer işletmenin ürün ve hizmetleri belli fiyat düşüşlerine uğruyorsa, bu durumda maliyetler de azalmak zorundadır. Büyük bir fiyat düşüşü yaşandığında işletme buna nasıl tepki verir?
Bu amaçla işletmenin satış tahminlerini kötü durum senaryoları ile stres testine sokmak uygun bir sınama olur. “Stres testi”, bir sistemin veya bir öznenin kararlılığı konusunda karar vermek üzere baştan sonra, iyi belirlenmiş şartlar altında denenmesidir. Bu sınama sırasında normal çalışma sınırlarının ötesine geçilerek bir kırılma notasında neler olabileceğinin gözlenmesi hedeflenir.
Böylesine zor bir sınamanın yapılmasındaki amaç, sistemin veya öznenin güvenilir çalışma sınırlarını belirlemek olabilir. önceden belirlenen şartların sağlanma durumu doğrulanmak istenir. Sistemin veya öznenin hangi şartlarda ‘çöktüğü’ araştırılır. Olağandışı bir durumda neler olacağına cevap aranır. Satış hedefleri konusundaki stres testi, söz konusu beklentilerin gerçekleşme ihtimali ile olumsuzluk durumunda neler olabileceğini öngörmeye çalışır.
Pazarda fiyat düşüşü etkilerini kavramak için yapılabilecek bir diğer faaliyet pazarı incelemektir. Bu amaçla aynı veya yakın sektörlerdeki işletmeler incelenebilir; talebin fiyat esnekliği kavranmaya çalışılabilir. “Talebin fiyat esnekliği”, bir malın fiyatında belli oranda bir değişme olması durumunda o mala olan talebin değişme oranını ifade eden bir kavramdır. Talebin fiyat esnekliği her mal için farklıdır.
Eğer işletmenin bulunduğu pazara kolayca girilebiliyorsa, hızlı fiyat düşüşleri ciddi sorunlar oluşturabilir. Yeni rakipler gelir ve fiyatları aşağı çekerler. Eğer üretim söz konusuysa ve sabit maliyet ürünün maliyet yapısının önemli bir oranını oluşturuyorsa, bu durumda pazardaki işletmeler fiyatlarını düşürerek mevcut uygun kapasitelerini doldurmaya çalışırlar. Kısa ve belki orta dönemde pazarda aşırı mal ve firma stoku varsa, bu durumda da fiyatlar düşme eğilimi gösterir. Böyle bir durumda işletmenin iş modelinde farklılaşmaya gitmesi gerekebilir.
(Devam edecek)