İşletmede Problem Çözme ve İnovasyon



Yeni iş-işletme dünyasının üç önemli ekseni var: Operasyonel mükemmellik, müşteri memnuniyeti ve inovasyon. Yeni ve evrimleşen teknolojiler sayesinde bu üç eksene dair farklı açılımlar bulunmaya çalışılıyor. İhtiyaçların tespiti ve bunlara yeni çözümler bulma anlamına gelen inovasyon, önemli bir unsur olarak işletme dünyasında yeni koruyup geliştirecek.

İnovasyon, bir başka şekilde bakıldığında yeni veya mevcut bir problemin yeniden çözülmesi anlamına geliyor. İnovasyonun odaklandığı yer, problem-çözüm alanıdır. Bir problemin birden fazla çözümü olabildiği ve bulunulan şartlara göre bu çözümler arasında seçim yapıldığı da bu tanımlama içinde yer alır.

Her zaman için ofisin, çalışma odasının veya aklın raflarından birden daha fazla sayıda fikir ve proje olmalı. Tek bir fikir veya proje üretip bununla ‘hedefi’ 12’den vurmak gibi bir seçenek ancak ‘çok şanslı’ kişiler için mümkün olabilir.

Raflarda birden fazla inovasyon projesi olsa da, sonuçta süreç tek bir fikrin ve dolayısıyla projenin geliştirilmesi ve yürütülmesi noktasına varır. Birden fazla inovatif fikir veya projeyi birbirine eklemleyerek bir bütünlük içinde de buluşturabilirsiniz. Böyle bir bütünsellik içinde düşündüğümüzde hangi ürün-hizmet, süreç veya iş modeli inovasyonlarını birbirine eklemleyebileceğinizi düşünmelisiniz.

İnovasyon Nerede?
İnovasyon fırsatları her yerdedir. önemli olan, bunları fark edebilmek ve evde ya da ofiste veya atölyede nasıl çözebileceğimiz konusunda bir yaklaşım geliştirmektir. İş ve işletme kültürü literatüründe özellikle ürün-hizmet inovasyonları konusunda çok sayıda örnek bulmak mümkün oluyor. Bunların örneklerini sanayi işletmelerini veya ticari firmaları ziyaret ettiğimizde görebiliriz. Ayrıca İnternet bu örnekleri görmek ve esinlenmek için bize çok önemli bir ortam sunuyor.

örneğin Crest’in 2001 yılında pazara sürdüğü, diş beyazlatmayı ve parlatmayı hedefleyen, tek kullanımlık, plastik diş bandı inovatif ürün örneklerinden biridir. özellikle cilt duyarlılığı yaşayan kişiler öngörülerek Sanyo tarafından gene 2001’de pazara sunulan deterjan kullanmayan çamaşır makinesi bir başka inovatif ürün olarak gösterilebilir. Islandığında cep telefonuna ileti gönderen ve nano malzemeden yapıldığı için çok defa kullanılabilen bebek bezi bir başka örnektir. özetle; pazara ürün sunan firmalar dikkate alındığında inovasyonun artık işletmenin ayrılmaz fonksiyonlarından birisi haline geldiğini gözlüyoruz.

Diğer yandan İnternet ortamındaki e-iş türleri hizmet inovasyonu konusunda seçkin örnekler sunuyor. önceki yıllarda yüz yüze ve manuel olarak gerçekleştirilen pek çok operasyonun İnternet sayesinde çevrim içi olarak, uzaktan yapılması mümkün oldu. Anında iletişim bir yana; otel, uçak, otobüs veya tren rezervasyonları, sigorta işlemleri, kamunun zorunlu kıldığı bazı resmi işlerin yerine getirilmesi artık İnternette kolayca yapılabiliyor.

Basitçe söylediğimizde; süreç (proses) inovasyonu bir işin yapılma biçiminin iyileştirilmesi, hızlandırılması ve daha verimli hale getirilmesini sağlayacak yeni bir çözüm anlamına gelir. Süreç inovasyonu, müşteriye hızlandırılmış ve daha kaliteli hale gelmiş ürün-hizmet sunulmasını sağlar. örneğin müşteriye ucuz fiyat vermeyi taahhüt eden işletmeleri göz önüne getirin. Bu durum sadece reyonda veya rafta görülen bir etiketten ibaret değildir.

Ucuz fiyatlı ürünü rafa koymayı başarabilmek için arka planda buna uygun bir tedarik zinciri sistemi geliştirmek gerekir. Ayrıca gene bu fiyatı verebilmek için önceden sağlam satış ve ciro tahminleri ile planlı pazarlama iletişimi çalışması yapılmalıdır. Bu tür inovasyon örneklerini üretim hatlarından bankacılık ve e-ticaret uygulamalarına kadar pek çok alanda izlemek mümkündür. özetlersem; müşteriye ürün veya hizmeti çok daha kaliteli, hızlı, kolay, ucuz ve olumlu deneyim yaşatacak biçimde sunacak bir yol-yordam geliştirmek süreç inovasyonu anlamına gelir.

(Devam edecek)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gürcan Banger Arşivi