İşletmenin Hayalleri ve Gerçekleri



İş-işletme kültürü ile donanmadan başarılı bir girişimci olmak mümkün değil. Bu kültürün bir parçası olan toplam kalite felsefesi, işletme kültürüne müşteri kavramının önemini sağlam biçimde yerleştirdi. Gene aynı bağlamda zihinlerimize kazınan bir başka tanımlama ürün ve hizmetleri satın alanları dış müşteri, işletme içinde bunları bir zincir düzeniyle üretenleri iç müşteri olarak isimlendirmek oldu. Dolayısıyla işletme, kalite ve tatmin olarak hem dış müşterilerin hem de iç müşterilerin kalite kriterlerini sağlamak zorunda...

çalışanlar
Bir girişimin en önemli unsurlarından birisi işin niteliklerine uygun çalışanların istihdam edilmesidir. Ama girişimin gerekleri istihdamdan ibaret değil. Girişimci veya yönetici olarak çalışanları motive etmek, onlara koçluk yapmak ve toplamda yönetmek işletmede başarılması gereken zor görevlerden birisidir. Girişimcinin dikkati, ilgisi ve sabrı olmadığı durumlarda insan kaynaklı kalite, verimlilik, maliyet ve zaman kullanımı sorunları hızla büyüyebilir.

Küçük işletmelerde girişimci, motivasyon ve koçluk görevlerine “çalış Osman, çiftlik senin” mantığı çerçevesinde çalışanlarla sadece sözel iletişimi yeterli bulan bir şekilde yaklaşır. İş sahibi adeta verdiği ücret karşılığı çalışanın tüm yaşamını satın aldığını düşünür gibidir. Hâlbuki motivasyon ve verimliliğe yöneltme önceden belirlenmiş hedefleri, ödülleri ve cezaları ile bir yönetim konusudur.

İşletme ile çalışan arasındaki hukuk ne denli belirgin olursa çalışandan elde edilecek verim de buna uygun gerçekleşecektir. özetle; işletme, çalışana ne verdiği takdirde ne alacağını ve ne olmadığı takdirde neyi yitireceğini açıkça ifade edebilmelidir.

Satış
Daha önce değindiği gibi; küçük işletmelerde –ki bazı büyük kuruluşlar da bu ‘dertten muzdariptir’– satış ve pazarlama fonksiyonları birbirine karıştırılır. Pek çok işletmede pazarlama fonksiyonu eksik veya çok zayıf yapılanmıştır. Hâlbuki pazarlama ve satışın, birbirine bağlantılı ve etkileşimli olmakla birlikte ayrıca yapılandırılması, planlanması ve bütçelenmesi gerekir.

Satış planı belirlenmiş bir bölgede belli bir ürün için bulunulan zaman diliminde satışları öngören ve değerlendiren dokümandır. Bu planda satış hedefleri ve bunlara ulaşmak için kullanılacak stratejilerle harcanacak kaynaklar yer alır. İşin niteliğine göre planda satış temsilcileri ve diğer çalışanların rolleri ile satış geliştirmeye ilişkin önlemler yer alır. Beklenmeyen gelişmeler karşısında gündeme gelecek faaliyetler ve sorumluları yer alır.

Satış planı bir yandan hedef gösterirken, diğer yandan da bu hedefe yaklaşma(ma)nın ölçüsü ve nedenleri hakkında değerlendirme yapılmasını sağlar. Satış planı olmadan işin ilerlemesi ve finansal beklentilerin gerçekleşmesi tümüyle tesadüflere kalır. Satışın nerede, kime yapılacağını ifade eden satış planı bir anlamda işletme için ilgili alanda bir yol haritasıdır.

Girişimcinin özellikleri
Yeni bir iş kuran kişi, başarılı olmak için dengeli dağılmış üç özelliğe sahip olmalıdır: İş konusunda teknik bilgi ve/veya deneyim, yönetim becerisi ve girişimcilik. Kişinin yöneticilik becerisi işletmeyi bir sistem olarak kurallı biçimde yürütmeye yöneliktir. Onun girişimci yönü ise geleceğe yönelik hayaller kurar, yeni iş fikirleri düşünür, yeni açılımlar tasarlar.

Vizyoner hayaller olmazsa işletme bir süre sonra susuz kalmış bitki gibi kurumaya başlar. Ama iş sahibi kişi sadece hayallerin peşinden gidemez. Aşırı ölçüde hayallere kapılan girişimci, muhtemelen geri dönmeyecek olan kaynak kayıplarına uğrayabilir.

İş sahibinin yöneticilik ve girişimcilik özellikleri birbirini dengelemelidir. Girişimciliğin bu iki yönü dikkate alındığında; başarılı iş sahibinin vizyon anlamında hayaller dünyasında yaşadığını ama sistemlilik anlamında parasını gerçek dünyada harcadığını söyleyebiliriz. Hayaller ve gerçekler bir girişimcinin olmazsa olmazlarıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gürcan Banger Arşivi