Kur’an ile uyanış - 2

Kur’an ile uyanış - 2

  • İlahi bir yardım için yapılacak duanın, ölü veya diri Allah’tan başkasından istenmemesi vurgulandı

Fatiha-5. Ve ibad edilecek /kulluk edilecek ve ilâhî yardım istenecek tek ilah O’dur.

  • İşlenen günahların af edilmesinin /şefaat yetkisinin sadece Allah'a ait olduğu belirtildi ve kişilerin şefaatçiliği girişimine son verildi.
  • Doğal afetlerin ve karşılaşılan bir olayın nedenini sadece Allah'ın bileceği açıklandı ve yorum yapılmasının şirk olacağı belirtildi. Bakara-216.
  • Evlenilecek kişilere yönelik prensip belirlendi

Nisa-23. Ayrıca size şunlarla evlenme haram kılındı /yasaklandı: Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşinizin kız­ları, kız kardeşinizin kızları, sütanneleriniz, süt kız kardeşleriniz, eşlerinizin anneleri, kendileriyle gerdeğe girdiğiniz eşlerinizden olup, evleri­nizde bulunan üvey kızlarınız-eğer anneleriyle cinsel münasebette bulunmadan boşanmışsanız kızlarıyla evlenebilirsiniz-, öz oğullarınızın eşleri ve iki kız kardeşi bir arada almanız. Gelenekler nedeniyle olan böylesi evlilikleri yapmış olanlara herhangi bir günah olmayacaktır. Çünkü Allah çok bağışlayan ve sevgisi ile merhameti bol olandır.

  • Din temelli farklı düşman gruplar oluşturma yasaklandı. Sad-13.

En'am-159. Ya Muhammed! Özellikle de dinlerini parçalara, fırkalara /hiziplere /mezheplere ayıran, grup grup olanlara uyma ve onlardan uzak dur. Artık onların işi Allah'a kalmıştır. Allah, hesap günü onlara amellerinin yanlışlığını haber verecek ve o zaman hatalarını anlayacaklardır.

  • Bütün peygamberlerin tebliğ ettiği dinin, Allah'ın tek dini olarak İslâm olduğuna ve birleşilmesi gerektiğine değinildi. Bakara-136, Al-i İmran-19.
  • Adalet ve yasalarda her iki cinse eşit davranılması ve hak yenmemesi istendi

Nisa-127. Ey Peygamber! Sana kadın haklarına nasıl davranılacağını soru­yorlar. De ki: "Allah bu Kitap /Kur'an yoluyla kadın­larla ilgili olarak size yol gösteriyor. Bu konu ile ilgili olarak kitapta yasal hakları olan miras mallarına el koyduğunuz yetim veya dul kadınlar, kendilerini korumanız altına almak istediğiniz, fakat evlenmeyip sadece nikahınız /korumanız altına aldığınız kimsesiz kadınlar ve yetim kalmış kız çocuklar hakkında ayetler bulunmakta ve bu ayetlerde kadınlara adaletli davranmanız gerektiği belirtilmektedir. Şunu da iyice bilin ki, yaptığınız her iyiliği Allah ayrıntılarına kadar bilmektedir".

  • Kan davası kaldırıldı. İsra-33
  • Kur'an dışında din kuralı olarak muhkem /değişmez kural koyan başka bir kitap yasaklandı

İsra-73. Ya Muhammed! Şirk koşanlar, Kur'an'dan başka bir şey uydurup 'Allah böyle söylüyor' demen için, nerdeyse Seni vahyettiğimiz Kur'an'dan koparıp saptıracaklardı. Ve eğer istedikleri şekilde konuşup dediklerine uysaydın, Seni candan dost edinecekler ve karşı gelmekten de vazgeçeceklerdi.

  • Kişilerin Kur'an dışı din kuralı eklemelerinin zulüm olacağı belirtildi. Şura-21
  • Geleneklerin dinselleştirilmemesi gerektiği belirtildi. En'am-139
  • Dinî kural diye her ne söylenirse, mutlaka Kur'an filtresinden geçirilmesi vurgulandı

Casiye-6-7. Ya Muhammed! İşte araştırıp bulmalarını ve anlayıp düşünüp yararlanmalarını istediğimiz bu gizli bilgiler ve Kur’an ile bildirdiğimiz gerçekler, Sana haber olarak bildir­diğimiz Allah'ın varlığının da gerçek delilleridir /ayetleridir /kanıtlarıdır. Buna rağmen insanlar halâ Allah'tan gelen sözler ve ayetlerinden sonra başka hadise /söze inanıyorlar ve güvenip değer veriyorlar. Yazık doğrusu!

  • Dine inanma veya inanmamanın bir şekle, hevese veya eşyaya indirgenmemesi ikazı yapıldı. Casiye-23. Ya Muhammed! Hevesini /bencilce saplantılarını /bir şeyi aşırı benimseyerek kendisi­ne vazgeçilmez kılan kibirlenmiş kimseye dikkat ettin mi? Arzusunu veya arzusu ile hevesine kapılarak ilahlaştırdığı /vazgeçilmez kıldığı /putlaştırdığı kişi veya eşya nedeniyle, Allah onu saptığında bırakmış ve böylece de işitmeyen, düşün­meyen ve görmeyen bir kişi konumunda oluşuna karışmamıştır.
  • Topluma fayda sağlayacak olan zekât ile bireysel ihtiyaç giderme olan infakın uygulanması istendi. Tövbe-60
  • Salâtın /birlik bilinci oluşturma, sosyal yardımlaşma ve dayanışma faaliyetinin uygulanması ve bunun kurumsallaştırılmış şekilde (Vakıf, dernek vs) devam ettirilmesi farz bir din buyruğu olarak istendi. Beyyine-5
  • İdarecilerin halk tarafından seçilmesi ve şura /halk meclisi /Cumhuriyet prensibi getirildi, tek kişi idaresi kaldırıldı. Kasas-88,Şura-38, Al-i İmran-159

Bakara-104. Ey iman edenler! İdarecilerinize “raina /bizi koyun gib /davar gibi güt /bizi dinleme ve görüşümüze başvurmadan istediğin gibi idare et” demeyin, “unzurna /bizim görüşümüze başvur /bizi dinle ve ondan sonra karar ver" deyin. Şunu da bilin ki, bu emrimizi benimsemeyip inkâr edenlere elem verici bir azap söz konusudur.

Buna göre tek güç olarak sadece Allah’ın hükmetmesi olduğu, insanlar için ise böylesi bir tek kişi idaresi değil, halkın seçtiği bir meclisin idaresi istenmektedir.

  • Allah’ın dışında başkasının adı söylenerek kesilen hayvan haram kılındı

Bakara-173. Allah, size sadece leş, kan, domuz eti (veya kanlı eti) ve Kendisinden baş­kasının adına kesileni yasaklamış /haram kılmıştır.

Böylece Allah dışında canlı veya cansız bir başkasının rızası ve hedeflenmesi, şirk koşma olacağı için haram kılınmıştır.

  • Haksız ve meşru kazanç olmayan Riba /tefecilik yasaklandı, helal, haklı kazanç olarak faiz kazancı önerildi. Al-i İmran-130

Müminun-111. "Bugün Ben de Bana inanıp sabreden kullarıma, bu yaptıklarının kar­şılığını hak ettikleri uygun olan fazlasıyla /faiziyle vermekteyim".

Haşr-20. Bilmeniz gerekir ki, Cennet'i hak eden ile Cehennem'i hak eden bir olamaz. Cennet ehli, ancak olumlu amelleri ağır basmış /olumlu yüklerle /haklı kazançlarla /faizlerle mahşere gelmiş olanlardır.

  • Peygamberi veya bir kişiyi ilahlaştırmaya son verildi. Hucurat-1
  • Önceki vahiy kitapları da tamamen reddedilmedi ve isteyenin onlara inanabileceği belirtildi. Maide-48
  • Alkolizm ve sarhoşluk haram kılındı, aza ise müsaade edildi

Bakara-219. Ey Peygamber! Yine insanlar, Sana aklı-bilinci-muhakemeyi bulandırıcılardan (alkol gibi bilinci bulandırıcı maddeden- Uyuşturucu hariç) ve kumardan da sorarlar. De ki; "O ikisi insanlar için büyük ism’lerdendirler /başka günah işleme riskleri olan haramlardandırlar. Fakat azında da faydaları bulunmaktadır! Ancak ism özellikleri /olumsuzlukları, faydalarından daha fazladır".

  • Din kurallarını uygulamada cinsiyet ayırımı yapılmaması istendi. Tur-21
  • Sadece Allah'a tevekkül edilmesi ve araya hiç kimsenin konulmaması önerildi. Şura-37
  • Gök ve yeryüzünün araştırılıp imanın kuvvetlendirilmesi istendi. Fussilet-53
  • Herhangi bir vahiy kitabı veya Kur'an'ı meslek kitabı edinmek ve tebliğinden ücret almak engellendi. Kalem-46
  • Önceki vahiy kitapları gibi Kur'an'ın da ana dilde ve anlayarak okunması şart koşuldu. En'am-127
  • Oruç, Namaz (Tadarrulu- vücudu gittikçe öne eğerek, rükû ve secde ederek dua etmek) ve Hac uygulamaları farz kılındı. A’raf-55, Bakara-185, En’am-42, 43 ve 62
  • Ataların görüşlerini akıl süzgecinden geçirmek ve taklit etmemek istendi

Bakara-171. İşte atalarının inançlarını taklitte takılmış ve gerçekleri kabul etmeyip küfre sapmış olanların durumu, çobanın yol gösterici sözlerini ve yardım çağrılarını anlamayan, doğruluğunu bizzat araştırmadan kabul eden, eleştirmeyip sadece durup dinleyen hayvanların durumuna benzer……….

  • Velinin /gerçek güvenilir dostun öncelikle Allah olduğu vurgulandı. İnsan velinin /dostun ise ancak Kur’an’a uygun sözlerine uyulması istendi. Şura-9

Görüldüğü gibi Kur’an aracılığı ile Allah’ın tek dini olan İslâm’n muhkem /değişmez ana kurallarına göre Hz. Muhammed, olağanüstü meşakkatli ve zorlu bir çaba ile çok sayıda devrimsel yeniden yapılanmalar gerçekleştirmiştir. Bu kadar çok sayıda devrimsel değişiklikler gerçekleştirmeyi başarmak, Hz. Muhammed’in normal bir insandan çok farklı ve üstün özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Peygamberin Allah tarafından peygamber görevi için özel olarak yaratılmış ve 40 yaşına kadar farklı sınavlarla hazırlanmış olduğu Kalem-3-4, A’la-6-8, Kevser-1, Kaf-22, İsra-74, Hicr-87, Hakka-40, Nisa-113 ve Tövbe-128. ayetlerde açıklanmıştır.

Kalem-3. Ve Senin için mutluluk verici bir ödül hazırlamışız. 4. Çünkü Sen, üstün ve farklı bir yaratılış ve iyi bir ahlâk üzeresin.

Kaf-22. Ya Muhammed! "Gerçek şu ki! Kur’an’dan önce Sen bu gerçek bilgilerden habersizdin (veya unutmuştun). İşte Biz, Kur’an ile Senin gözlerinden perdeyi kaldırdık ve gözünün keskinleşmesiyle /ilâhî gerçekleri kavrama özelliğinle, anlattığımız bu gerçekleri fark etmeye başladın".

Haftaya kaldığım yerden devam etmek üzere, inşallah. Sağlıklar dilerim

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi