
Gürcan Banger
Olumlu Düşünme Deneyimi
Yarısı dolu bardak örneğini hatırlayalım. Olumsuz düşünme kişiliğine sahip birey bardağın yarısının boş olduğuna üzülür. Bunu kendisine dert ve sorun eder. Diğer yandan olumlu düşünebilen bir kişi ise bardağın ne dolu ne de boş yarısına kilitlenir. Bu ‘nesneyi’ dolu ve boş yönüyle bir bütün olarak algılar: “Bir bardak var. Yarısı dolu, yarısı boş…”
Olumlu düşünce kişiliğine sahip bireyin yaşam çevresine bakışı yukarıda verdiğim bardak örneğine benzer. Işığı karanlıkla, siyahı beyazla, doğruyu yanlışla birlikte algılar veya düşünür. Yaşamın siyahtan beyaza doğru grileri olabileceğini bilir. Bu durumu yaşamın olağan bir durumu olarak kabul eder. Bu çeşitlilik içinde olumlu düşünmenin yöntemlerini ve araçlarını bulup kullanmaya veya geliştirmeye çaba harcar. Olumlu düşünme tarzına sahip birey mevcut durumdan geleceğe yönelik olumlu düşünceler üretme vizyonunda olan kişidir.
Olumlu düşünme kişiliğinin mevcut durumu tespitini altını çizerek belirtiyorum. Eğer var olan durumun (dolayısıyla eldeki kaynakların) belirlenmesinde bir sorun varsa iş “Pollyanna’nın Mutluluk Oyunu’na” döner. Bireyi, ciddi başarısızlıklara yol açabilecek hayallere savurur. Olumlu düşünmek, bir yanıyla (girişim cesaretini azaltmayacak biçimde) gerçekçi olabilmeyi de içinde barındırır.
Olumlu düşünme tarzına sahip olmak boş vermişlik ya da kayıtsızlık anlamına da gelmez. Bazı kişiler vardır; yer ayrılsa, gök çökse umurlarında bile olmaz. Bu durumu onların olumlu düşünme tarzları biçiminde yorumlamamak gerekir çünkü olumluluk, kendimize ve çevremize olan sorumluluğumuzu ortadan kaldırmaz. Olumlu düşünme kişiliğine sahip birey kendine, yaşam çevresine, topluma ve dünyaya karşı sorumluluklarının farkında ve bilincinde olan kişidir.
Olumlu düşünme kişiliğini kolayca tanımak istiyorsanız onun verdiği bazı ipuçlarını yakalamaya çalışabilirsiniz. Bu tür bireyler konuşma sırasında olumluluğa simgeleyen el işaretleri yaparlar. Dinlemeyi bilirler; dinlerken bunu baş hareketli ile belli ederler. Gururlu bir görünümleri vardır. Canlı, heyecanlı ve arkadaşça bir ses tonu ile kendilerini ifade ederler. çevreleri ve olaylar ile ilgili olumlu ve ümitli yorumlar yaparlar. Dışarıdan nasıl göründüklerini önem verirler; kendilerine özen gösterirler. Kişisel özenin kendilerine ve çevreye olan saygılarının vazgeçilmez bir unsuru olduğunu bilirler.
En önemlisi, olumlu düşünme kişiliğine sahip insanlar onlarla birlikteyken kendinizi iyi hissetmenizi sağlarlar. Onlardan yaşam sevinci ve enerjisi alırsınız. Birlikte olmayı sevdiğiniz kişinin düşünme tarzını anlamaya çalışmak bu konuda daha fazla bilgi ve deneyim edinmemizi sağlayabilir.
Eğer bir toplum içinde yaşıyorsak bilmek yetmez; aynı zamanda bunu çevremize anlatabilmeliyiz. Olumlu düşünme becerisi geliştirmiş olanlar düşüncelerini görünür hale getirme konusunda başarılıdırlar. önce kendileri, daha sonra çevredekiler için düşüncelerini görselleştirir ve gerçekleştirirler. Bunu yaparken hayali sürprizler beklemek yerine iyi kurgulanmış adımlarla yaparlar. Onların (büyük hayallerin elde edilmesine ilişkin) başarısı, birbirine eklemlenmiş planlı küçük adımların sürekliliği sayesinde gerçekleşir.
Başarıya planlı küçük adımlarla gitmenin ardında sağlam bir mantık var. Başarılı olunan her adım özgüvenin artmasına, vizyonun gelişmesine ve yeni fikirlerin üretilmesi için cesaretin artmasına vesile olur. Büyük hayallerimiz olabilir. Ama bunu başarmak için adımlar halinde bölümlenmiş sağlam bir planımız olmalı.