
Gürcan Banger
Teknoloji: Bu, Henüz Başlangıç...
önümüzdeki kısa ve orta erimli geleceğin en önemli konuları arasında bağlantılılık ve ağlar var olmaya ve gelişmeye devam edecek. Bu devamlılık içerisinde insanlar, kuruluşlar, nesneler, süreçler ve hizmetler birbirlerine daha yoğun dinamik bağlantılılık içinde olacak. Bu türden karşılıklı iletişimin yeni dijital ekosistemlerin yaratılmasına yol açacağı anlaşılıyor.
Fiziksel sistemlerin performansı, mevcut ve yeni aktörlerin deneyimi ile teknolojinin mevcut düzeyi karşılıklı olarak birbirlerini tetikleyerek daha kolay kullanımı ve daha güvenli teknolojik yapıların ortaya çıkmasını sağlayacak. Yaşamın aktörleri arasındaki alışverişi, iletişim yerine etkileşim sözcüğü ile tasvir etmek daha uygun olabilir.
İnsanların veya makinelerin kendi aralarında ya da insanlarla makineler arasındaki iletişimin bir tarafın soru sorduğu diğerinin cevap verdiği tek yönlülükten kurtulup akıllı etkileşim haline dönüşeceği bir döneme adım atıyoruz. “Etkileşimli sistemler” olarak niteleyebileceğimiz akıllı ve bağlantılı otomasyon uygulamaları sayesinde makineler giderek insan farkındalığına benzer bir algı ve tanımlama düzeyine yükselmeye başlayacaklar.
Böylece bilgisayar donanım ve yazılımı içeren akıllı cihazlar sıradan sorulara cevap vermenin ötesine geçerek ortam ve mekândaki nesneleri tanıma veya tasvir etme becerisine erişecek. Bu durumu insanın kendisini bilgisayara uyarlaması yerine bilgisayarlı cihazın kendiliğinden insana ihtiyaçlarına hizmet vermesi, yani “bilgisayarın insana uyarlanması” olarak söyleyebiliriz.
Etkileşimli sistemler geleneksel bilgisayarların metin ve ses tepkilerinden farklı olarak dokunma, hologram vb. gibi yeni yollar kullanacak. Etkileşimli sistemlerin oluşumunda ise değişik algı ve ölçüm alanlarına yönelik sensörlerin ve bunların elde ettiği verilerin tümünü yerel ağlara ile İnternet’e taşıyacak olan Nesnelerin İnterneti rol oynayacak.
Yeni uygulamaların geliştirilmesi ihtiyacı dijital ağ mimarisinin, teknolojilerin ve geliştirmede kullanılan araçların değişimini gerektirecek. Dolayısıyla bir yandan yeni uygulamalar yaşamı değiştirirken diğer yandan uygulama geliştirme ve bunlardan yararlanma platformları da değişime uğrayacak. Yeni uygulamaların yayılımında ve kullanımında bulut bilişim yanında yeni imkânlar da görebiliriz.
Dijitalleşmenin işletmelere daha fazla sızacağı kısa ve orta erimli gelecekte iş gündeminin önem unsurları arasında enformasyon sistemleri, müşteri deneyimi, büyük veri ve analitiklere bağlantılı iş zekâsı ve Nesnelerin İnterneti yer alacak. Daha fazla yapay zekâ uygulaması iş alanlarında kullanılırken İnternet temelli hizmetlerin de sayı ve çeşitlilik olarak arttığına tanık olacağız. Dolayısıyla işlerini dijital platformlarla ilişkilendirmek isteyen firmaların kendi strateji ve planlarını hazırlamaları için fazla zamanları kalmadı.
Dijital platformların ve ağların yaygınlaşması ile verilerin akışkan hale gelmesi siber güvenli sorununu daha önemli hale getirdi. Gelecekte Nesnelerin İnterneti için en ciddi meydan okumalardan birisi enformasyon güvenliği ve mahremiyetinin nasıl sağlanacağıdır. Bu konuda sağlanacak olumlu gelişmelerle birlikte yeni teknolojilere olan güven düzeyi de yükselecektir.
Yeni ve evrimleşen teknolojilerin yarattığı değişim ve dönüşüm ihtiyaçları ve isteklendirmeleri ile bunların yaşamın her alanına yapacağı etkiler konusunda söylenebilecek şudur: “Bu, henüz başlangıç…” çok daha fazlası oluyor, olacak.