Yeni Çağda Siber Güvenlik



Yerel ağlar ve İnternet’in gelişmesi sayesinde önce bilgisayarlarla başlayan bağlantılılık Nesnelerin İnterneti ile her şeyin birbirine bağlı olmasına doğru ilerliyor. önümüzdeki birkaç yılda evde, ofiste, fabrikada veya sokakta İnternet bağlantısı olmayan hiçbir nesne kalmayacak gibi…

Tüm nesnelerin yerel ağlar ve İnternet üzerinden birbirine bağlanmasına “Nesnelerin İnterneti” adı veriliyor. Ağlardaki nesneler kendi aralarında ve örneğin akıllı telefonlar aracılığı ile insanlarla iletişim içinde olacak. Bu da giderek daha fazla verinin elektronik ağlar üzerinden akması anlamına geliyor. Bunlar arasında mahremiyetinin korunması gereken veriler de olduğunu düşündüğümüzde aklımızdaki soru işaretleri çoğalıyor.

Bağlantılılık ve Nesnelerin İnterneti ile birlikte verilerin ağda dolaşır hale gelmesi siber güvenlik konusunu yükselen bir olgu haline getirdi. Sistemlerin artan karmaşıklığı ve yoğunlaşan bağlantılılık ile birlikte siber saldırılar ile farklı nedenlerle oluşacak sistem kesintilerinin daha fazla dikkate alınması gerekiyor. Mahrem olabilen, ticari sır niteliğindeki işletme verilerinin kablosuz yerel ağlar ve İnternet üzerinde dolaşır hale gelmesi siber güvenliği gündeme getiriyor.

Siber Güvenlik
“Siber güvenlik” hem fiziksel hem de sanal eksende geleceğin fabrikasının önlemler alması gereken bir risk alanı ve tehdittir. Alınacak siber güvenlik önlemleri, her akıllı ve bağlantılı sistemin kendini koruması ve fabrikanın özelde Endüstriyel İnternet’in, genelde Nesnelerin İnterneti’nin bir bütün olarak korunması şeklinde olacaktır. Siber güvenlik olgusunun bir yanı hem kişisel hem de örgütsel düzeyde enformasyonun mahremiyetinin korunmasıdır.

Diğer yanı ise verilerin çalınmasının veya terörist amaçlarla sistemlere zarar verilmesinin önüne geçilmesidir. Her iki konu da ürünün yaşam döngüsü boyunca gözetilmek zorundadır. Siber güvenlik; mikro düzeyde her akıllı ve bağlantılı nesnenin kendisinin ve makro düzeyde bir bütün olarak fabrika sisteminin korunması şeklinde iki boyutlu gerçekleşmelidir. Ayrıca müşteriler, tedarikçiler ve kamusal kuruluşlar açısından siber güvenlik sistemlerinin küresel ölçekte sertifikasyona sahip olması akıllı fabrikanın kaçınılmaz şartlarından bir başkasıdır.

Ağların ve siber güvenlik sistemlerinin kurulması ve işletilmesi fabrika içinde ofisler ve imalat mekânları açısından farklılıklar gösterir. Bilişim ve iletişim sistemleri imalat ortamlarındaki elektriksel ve manyetik gürültüler ile olumsuz fiziksel ve kimyasal şartların yarattığı zorluklardan daha fazla etkilenir.

Dijital cihazlar ve ağlar üretim zeminlerinde arıza yapmaya, kesintilere ve veri bozulmasına daha yatkın haldedir. Bu nedenle ağların, akıllı ve bağlantılı cihazların ve endüstriyel kontrol sistemlerinin sınai imalat ortamlarında kesintisiz ve güvenli çalışması akıllı fabrikanın sürdürülebilirliği kriteri açısından yüksek önemdedir.

Siber Güvenlik Bilinci
Gizli bilgilerin korunması her kuruluş için yaşamsal öneme sahiptir. Güvenlik bilinci eğitiminin amacı; kazancı koruyan, gittikçe artan itibar ve gerçek hasar riski ile veri kaybı tehdidine karşı korunan bir insani güvenlik duvarı yaratan yetkinliği ve kurumsal kültürü geliştirmektir.

(Devam edecek)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gürcan Banger Arşivi