Yenilikçi Yenilikler – 2

İnovasyon konusunda başka örneklerden esinlenmek önemli bir faaliyettir. Bu nedenle başka sektörlerin ve buralarda yer alan diğer işletmelerin neler yaptıkları konusunda iyi bir gözlemci olmanın önemi yüksektir. Fiziksel gözlem konusunda fuarlar, sergiler ve ürün tanıtımları önemli fırsatlardır. Ayrıca inovasyon odaklı firmaların İnternet sayfaları, inovasyon ve yeni teknolojileri öne çıkaran dergiler, sempozyumlar, konferanslar, eğitim etkinlikleri ve görsel gösteriler önemli esin kaynaklarıdır.


 


Bu tür ortamlarda edinilen esinler yeni inovasyon fırsatları için tohum olma imkânları yaratır. Yapılmış bir inovasyonun bir adım sonrasını geliştirme, yenilikçi bir ürünün tamamlayıcısını tasarlama veya bir alanda oluşturulmuş inovasyon fikrini bir başka alana taşıma karşılaştırmalar ve kıyaslamalar ile ele edilebilecek durumlardır. özetle; hem kişi hem de kuruluş için inovasyonun ilk şartı akıllı, uyanık ve farklılıkları görebilen bir gözlemci olmaktır.


 


İnternet’in Yarattığı İmkânlar


İnternetin gelişimi sayesinde fiziksel sınırlar ortadan kalktı. Kitaplara, dergilere, raporlara ve sunulara artık çok daha kolay ve söz konusu bilgi tazeliğini yitirmeden erişebiliyoruz. Bu nedenle günümüzde İnternet araştırmacılığı, inovasyon odaklı olmanın gerek şartlarından biri olarak kabul ediliyor.


 


İnternette yer alan önemli bir kaynak var. 2018’de Richard Watson ve Anna Cupani’nin de yer aldığı “Imperial Tech Foresight (ITF)” isimli fütüristler takımı “İnovasyonların Periyodik Tablosu (Periodic Table of Disruptive Technologies and Innovation)” ismini verdikleri bir liste yayınladılar. Periyodik tablodan ilham alarak, ITF'teki fütüristler yakın gelecekte görmeyi beklediğimiz teknolojik değişikliklerin takip edilebilecek kolay bir çizelgesini hazırladılar. Tablo, ITF'nin “önemli sosyal, ekonomik veya politik ayaklanma yeteneğine sahip yeni teknolojiler” olarak tanımladığı, potansiyel olarak yıkıcı teknolojilerin uygulanabilirliği, gerçekleşme önceliği ve dünyayı değiştirme potansiyelini sıralıyor. Bir bütün olarak ele alındığında tablo, günümüzde alıştığımız teknolojilerden ileri düzeyli yapay zekâ politikaları ve insan başı nakli gibi çok uzak gelecek öngörüleri de gösteriyor.


 


Tabloda her eleman (teknoloji veya inovasyon) renk kodlu olarak verilmiş. Yeşil unsurlar uygulama fırsatı bulmaya başlamışken, sarı unsurlar yakında gelecek, kırmızı unsurların gerçeğe dönüşmesi için 20 yıl daha sürmesi bekleniyor ve gri unsurlar tabloda spekülatif bilim kurgu öngörüleri olarak yer alıyor. Her teknoloji aynı zamanda beş temadan birine göre kategorize edilmiş: Veri ekosistemleri, akıllı gezegen, aşırı otomasyon, teknoloji ile insanı geliştirme ve insan-makine etkileşimleri. Ayrıca tabloda bu alanlarda aktif olarak çalışan kuruluşlara örnekler verilmiş.


 


Yeşil Elemanlar


Bu grupta yer alan teknoloji veya inovasyonlar halen üzerinde çalışılmakta olan veya bazı örnekleri ticarileşmiş olanlardan oluşuyor. örneklerin bazıları konusunda bilgilenmek hangi alanlarda başka tür yenilikler yapılabileceği konusunda ipuçları ve tohum fikirler verebilir.


 


Uygulama aşamasına ulaşmış örneklerden bir tanesi akıllı çocuk bezleridir. Hastalar ve bedensel denetimi büyük oranda yitirmiş yaşlılar tarafından da kullanılan bu bezler, bir kirlenme veya ıslanma oluştuğunda kablosuz bağlantı aracılığı ile mesaj verebilmektedir. Söz konusu ürünler, aynı zamanda nano teknolojik malzemeden yapılmış olmaları nedeni ile yeniden kullanılabilme özelliğine sahiptir. Akıllı bezlerin bebekli veya bedensel denetim sorunlu hastaları olan aileler için ne denli önemli ve maliyetli bir sorunun çözümü olduğu kolayca görülebilir. Bu konuya benzer alanlarda başka inovasyon fırsatları da olabilir.


 


(Devam edecek)


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gürcan Banger Arşivi