7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

EMİRDAĞ PLATFORMU

  1960’lı yıllarda sosyo-kültürel, ekonomik ve siyasal özellikleri ile yeni bir kavram ortaya çıktı: Yerelin evrenselleşmesi. Bu yıllarda Emirdağlı daralan yerel ekonomik şartlardan kurtulmak için kendini yurt içi ve yurt dışına atarak bir genişlik sağlamak istedi. Genetik yapısında var olan göç ve gurbet alışkanlığı sebebiyle gittiği her yerde başarılar elde edip yakın akrabalarından başlayarak onları da bu yeni imkan ve şartlardan yararlandırma yoluna gitti. Böylece Emirdağ halkı,  üçüncü büyük göçünde  yeni ufuklara yöneldi. Her altı Emirdağlıdan beşinin memleket dışında yaşaması Emirdağ algısında göç kavramını öne çıkarır. Her Emirdağlı  öz kültürünün taşıyıcısı olmuştur.


   Emirdağlılar büyük kentlere geldiler. Kent, insanların yerleşik düzen için buldukları en ideal ortak yaşama alanıdır. Bu alanda yönetim ve kültür en yetkin örneklerini ortaya koyar. Her geçen gün kentleşmenin değişim ve gelişim çerçevesinde büyüdüğü gibi, kargaşanın, düzensizliğinde beraberinde çoğaldığı görülmektedir. Bu olumsuzluğun nedenini, beton yığınlarıyla örülen kentin ,manevi değerlerin yıpranmasından kaynaklanmaktadır. Kent; duyguların, manevi değerlerin birbirlerine kenetlenerek oluşturdukları yapı topluluğu olmalıdır. İşte kentlere giden ve oralarda kendini yer edinmeye çalışan Emirdağlılar yine hemşehrilik duyguları ile  aralarında dayanışma ve bütünleşme yolları aradı. Vakıflar, dernekler kuruldu. Kentte yaşayanlara Emirdağ kültürü gösterilmeye çalışıldı. İnsanlarda bir Emirdağ algısı oluştu.


   Her toprağın sınırları, aslında kültürel çizgilerin kentlileşme ve aynı paydanın paylaşanları olduklarından belirginleşmiştir.


  Emirdağ Platformu , artık bir toplumsal ihtiyaçtır. Zira gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında  dernek ve kuruluşlarımız çoğalmıştır. Bunların bir amaç etrafında,  birbirinden bağımsız olarak çok güzel ve yararlı işler yaptıklarını görmek mümkündür. Ancak aralarında bir işbirliği sağlanması ortak amacın bir gereği olmalıdır. Nedir bu ortak amaç;


 1)Dünyanın her tarafına dağılmış olan Emirdağ halkını müşterek amaçlar etrafında birleştirmek, sosyo-kültürel bağlarını pekiştirmek.


 2) Emirdağ’ın toplumsal değerleri ile örtüşen, sosyal , kültürel ve sanatsal yapısı çerçevesinde , sevgi ve saygı  içinde, dostluk ve kardeşlik ilkeleri doğrultusunda, yardımlaşmanın ve dayanışmanın esas alındığı, toplumun bilgi, birikim ve kültürel gelişimini paylaşmak.


3)  üye dernekler arasında koordinasyon sağlayarak karşılıklı iletişim içinde olunarak amaç ve hedeflere ulaşmak için araştırma yapmayı, bunları yayınlamak.


4) Emirdağ halkının yoğun olarak yaşadığı yerlerde ortaklaşa etkinlikler düzenlemek, yapılacak etkinliklerde işbirliği sağlamak.


5) Emirdağ halkının bütün kesimlerinin sorunlarıyla ilgilenmek. Bu konuda akademisyenlere raporlar hazırlatmak, hazırlanan raporları kamu  oyuyla paylaşmak ve ilgililere iletmek.


6) Kültürel, bilimsel panel, sempozyum ve çalıştaylar düzenlemek.


7) Emirdağ’ın dünü, bugünü ve yarını üzerinde bilimsel çalışmalar yaparak bunları yayınlamak, paylaşmak.


  Yazdığım amaçları daha da artırmak mümkündür.


 Platformun yasal dayanağı da bulunmaktadır :  5253 Sayılı Dernekler Kanunu Madde 25.


a) Dernekler, amaçları ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, kendi aralarında veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere ve yetkili organlarının kararı ile plâtformlar oluşturabilirler. Plâtformlar, kanunların dernekler için yasakladığı amaç ve faaliyet konuları doğrultusunda kurulamazlar ve faaliyet gösteremezler. Bu yasağa aykırı hareket edenler hakkında, bu Kanun ve ilgili kanunların cezaî hükümleri uygulanır.


b) Dernekler Yönetmeliği Madde 94. Dernekler, amaçları ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer dernek, vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere platformlar oluşturabilirler. Platformların oluşturulabilmesi için derneklerin yetkili organlarınca alınacak kararlarda, derneği temsille görevlendirilecek kişi veya kişiler belirlenir. Bir platformun faaliyete başlayabilmesi için, temsilciler tarafından bir mutabakat tutanağı düzenlenir. Bu tutanakta, platformun oluşturulma amacı, çalışmaların yürütüleceği yerleşim yeri ile yönetim grubu üyeleri ve koordinatörünün isimleri belirtilir.


c) Katılımcı dernek, vakıf, sendika ve kulüplerin Yönetim Kurulu Kararı almaları ile platforma katılım sağlanır.


   Yasal çerçevede kurularak tüzel kişilik kazanmış bütün dernekler eşit düzeydedir. Kimsenin kimseye üstünlüğü yoktur. Meseleye bu bakış açısından bakarsak işimiz biraz daha kolaylaşır. çağımızda, sivil toplumun örgütlenmesiyle büyük işler yapılacağı kanıtlanmıştır. Kaldı ki, Emirdağ halkı  birlik ve beraberliğiyle ünlenmiştir. Zaman, Emirdağlılar açısından güzel günlere gebedir.


    Biz ortak akılla engelleri aşarız

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7-Ahmet URFALI (DOLUNAY) Arşivi