Spor -8- Bilge KOSBATUR (Bilgece)

Spor -8- Bilge KOSBATUR (Bilgece)

ESKİŞEHİRSPOR VE ANONİM ŞİRKET

önce Es-Es’imizin yeni hocası hayırlı olsun inşallah istediğimiz sonuçları alırız. Bana göre daha işin başındayız oynanacak 28 maç var bu da 84 puan yapar geçen sene Sivas 62 puanla Y.Malatya ise 61 puanla Süper Lige çıktılar. Es-Es 56 Bolu 54 Göztepe 53 Giresun 53 puanla play-of’ a kaldılar. Böyle bakarsak şimdiden umudumuzu kesmememiz lazım. Yapılacak iş yönetim ve takıma destek vermektir. Sayın Başkan başarı için elinden geleni yapıyor ona da sonuna kadar destek olmalıyız.


Gelelim diğer önemli bir konuya Sayın Başkan Es-Es’i anonim şirket haline getirmek için çalışıyor, kamuoyu da destek veriyor.


Anonim şirket olayı yıllardır konuşuluyor ama şimdiye kadar bir gelişme olmadı. Ben 1998’ de rahmetli Ahmet Sezer’ in başkanlığı döneminde eski Türk Ticaret Kanunu’ na göre bir taslak hazırladım ve yönetime sundum hatta o zaman yapılan bir genel kurulda Basına da dağıttım ama hiç kimse ilgilenmedi öylece kaldı. Daha önce de iki kere yazdım yine aynı şey oldu kimse arayıp sormadı.


Sayın Başkan inşallah başarılı olur ve A.Ş.’ yi kurar.


İşin diğer bir yanı A.Ş. Es-Es’i düzlüğe çıkarır mı sorusu, Türkiye’de ilk A.Ş. olan kulüp Malatyaspor’du sonunda her şeyleri haczedildi ve Yeni Malatyaspor oldular. Bu güne gelirsek A.Ş. olan 4 kulübün mali tablosu ortada.


Beşiktaş A.Ş. 31.Mart.2017 de 2 milyar 391 milyon TL. borçlu.


Galatasaray A.Ş. 31.Mart.2017 de 2 milyar 543 milyon TL. borçlu.


Fenerbahçe A.Ş. 1 milyar 543 milyon TL. borçlu.


Trabzonspor A.Ş. 674 milyon 622 TL. borçlu, ayrıca bu kulüplerin Derneklerinin de borçları var, demek ki A.Ş. olmak kulüpleri kurtarmıyor.


Mali yapısı en düzgün kulüp olarak kabul edilen Gençlerbirliği ise hala dernek olarak yönetiliyor. Bu durumda dernek veya A.Ş. olmak önemli değil iyi bütçe yapmak ve parayı iyi kullanmak önemli. Sayın Başkan A.Ş. olunca her türlü denetimin olacağını ve yamuk yumuk işlerin önüne geçilebileceğini söylüyor benimde temennim o. Yalnız Sayın Başkanın unutmaması gereken bir konu var, ben 25 sene Vergi Dairesi Müdürlüğü yaptım bu zaman zarfında kaç tane şirketin ortaklarını ve Devleti dolandırarak battığını iyi biliyorum, aynı şekilde iş adamı olan Sayın Başkan da bunlara şahit olmuştur. Tekrar ediyorum sorun Dernek veya A.Ş. değil iyi yönetmek parayı akıllı kullanmak da.


Bir de kamu yararına Dernek statüsü olma olayı var, bu tür derneklere bazı vergisel avantajlar sağlayabilir.


K.D.V. de 17. Madde de istisna Emlak Vergisi 4/E ve 14 le tanınan muafiyet, Damga Vergisi 9/17 fıkrası ile muafiyet, Harçlar Kanunu 59. Madde ile tanınan istisna, yardım ve bağışlarda Gelir Vergisi Kanunun 89 maddesi ve Kurumlar Vergisi Kanunun 10. Maddesi ile yapılan bağış ve yardımların indirimi, 4458 sayılı Gümrük kanunun 167/7 maddesi 2886 sayılı kanunun 72. Maddesine göre satışta öncelikli, Belediye gelirleri 2464/e maddesine göre eğlence vergisinden muafiyet gibi önemli avantajlar sağlanabilir.


Şimdi denecek ki baba bu işleri bu kadar biliyordun da yönetimdeyken niye yapmadın, ben bu bilgileri yönetim kuruluna anlatım ama bize fazla bir getirisi olmaz dendi zaten devamında can derdine düştüğümüz için yapılamadı.


Bu arada asıl bomba 01.01.2018 de geliyor zira 193 sayılı gelir vergisi kanunun geçici 72. Maddesin de belirlenen yüzde 15-10-5 oranlarının süresi 31.12.2017 de bitiyor, nasıl bir uygulama yapılacağı belli değil halen Gelir Vergisi Kanunun 103. Maddesine göre 70.000.-TL.’den sonra vergi oranı % 35 böyle devam ederse büyük bir yük kulüpleri bekliyor.


Şu anda Es-Es dernek olduğu için Kurumlar Vergisine tabi değil, Derneğe bağlı bir iktisadi işletme varsa 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun 2. Maddesine göre Kurumlar Vergisine tabi oluyor A.Ş. ise Kurumlar Vergisine tabi.


Ayrıca A.Ş.’nin ne gibi faaliyetler yaparak gelir elde edeceği konusu önemli.


Ben bu yazıyı A.Ş. kuruluşuna ne gibi katkı yapabilirim ve getirisi ve götürüsü ne olur düşüncesiyle yazdım.


Son olarak Eskişehirspor’a ve A.Ş. konusunda çalışmalar yapan Sayın Başkana ve ekibine başarılar diliyorum.


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Spor -8- Bilge KOSBATUR (Bilgece) Arşivi