spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI)

spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI)

KORONA GERÇEĞİ ve TÜRK FUTBOLUNUN GELECEĞİ..

 


    


       Bu yazımda, salgın hastalığın ( Koronavirüsün) ülkemize giriş yaptığı ve ölüm vakalarının yaşanmaya başladığı ilk günlerde “ seyircisiz” olarak oynatılan ve yine o günlerde G. Saray  kulübü yöneticisi( Abdürrahim Albayrak) ile aynı kulübün teknik sorumlusunun ( Fatih Terim) test sonuçlarının  pozitif çıkması üzerine apar-topar 19 Mart’ ta tatil edilip, 06 Mayıs günü yapılan basın toplantısı ile  12 Haziran da yeniden başlatılacağı duyurulan “TüRK FUTBOLU” nun  geleceğini ele alacağım.


          Yine bu bağlamda öncelikli olarak,” İşletme” üzerine eğitim gördüğümü ve salgın hastalığın seyri ile ilgili bilgilerimin konunun uzmanlarının kamu oyu ile paylaştıkları ile  sınırlı olduğunu, TFF nin aldığı “ LİGLERİ BAŞLATMA” kararını  da  bu gözle değerlendireceğimi belirtmek istiyorum.


1-TFF BAŞKANININ,  BAKANLA çELİŞEN  SöZLERİ:


          Şu sözler TFF Başkanının basın toplantısından:


         “(…)tedbirlerden hiç vazgeçmeden , mücadeleyi asla bırakmadan yolumuza devam etmemiz gerekiyor.(…)önce sağlık  anlayışımızdan hiç vaz geçmedik.. Türk futbolunun selametini düşünerek hareket ediyoruz.(…) Başta süper lig kulüpleri olmak üzere 1-2- 3 lig kulüplerimizin fikirlerini aldık.(…)Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun maçları nasıl oynatacağına dair kararı çerçevesinde maçları başlatacağız. Devletimizin tüm kurumlarının desteğiyle de maçları tamamlayacağız.”


         Aynı günün akşamı günlük vaka ve ölümleri kamuoyu ile paylaşmak için kameraların karşısına geçen Sağlık Bakanının Futbolun yeniden start almasına ( Arif olan anlar misali) yaklaşımı:


        ”Liglerin yeniden başlaması tamamen Futbol Federasyonumuzun tasarrufudur ve sorumluluk onlara aittir.”


2-AKILLARI KURCALAYAN SORULAR.


         çin’ de ortaya çıktığı tarihten bu yana yaklaşık 5-6 aydır tüm dünyayı kasıp kavuran bu salgının tüm sektörler gibi futbolu da olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz elbette…Bu bağlamda da salgından etkilenen ve oyuncularına karşı ödeme zorluğuna giren lobisi güçlü kulüpler ile maçları yayımlayan TV kuruluşunun TFF ‘ ye baskı yapmasına, bu işin doğasıymış gibi bakılabilir ve TFF ‘ de bu baskılar karşısında çaresiz kalabilir.


         Ancak, söz konusu insan sağlığı, dahası insan yaşamıdır..


         Bir başka gerçek, TFF nin liglerde yer alan 3-5 takımı değil, Türkiye liglerini oluşturan  profesyonel ve amatör futbol takımlarını temsil etmesidir.


         TFF başkanının olayı bir de bu açıdan enine- boyuna değerlendirdiğini; liglerde bulunan 125 profesyonel  takımı ve Bölgesel Amatör Liglerdeki sayısı yüzlerle ifade edilen  amatör  oyuncunun geleceğini düşünerek hareket ettiğini varsayalım ve sayın başkana birkaç soru soralım:


         a)Futbol, fiziki temas gerektiren  ve tabiri caiz ise kora-kor oynanan  bir oyundur. Bu noktada uzmanların salgının orta çıkmasından bu yana dile getirdikleri” SOSYAL MESAFE KURALI /En az 1.5 mt.” nasıl  sağlanacaktır.?


        b)Maç önceki yapılacak testlerde pozitif bir vaka ortaya çıkması halinde o maçta bulunan tüm katılımcılar(Futbolcu- hakem-antrenör- güvenlik  basın çalışanı top toplayıcı vb.) Karantinaya mı alınacaktır ?


 


 


 


        c) Alınacaksa ve karantina da en az 14 gün sürmek zorunda olduğuna göre, o takımın durumu ne olacaktır? Maçları iptal mi edilecektir.? TFF’ nin bu noktadaki b planı Nedir?


        Akıllardaki soruları  ve insanların taşıdıkları kaygıları uzatmak olası …örneğin Sağlık Bilim Kurulunun ısrarla “Maske takılması” yönündeki önerileri; uzmanların “  testi   önce negatif  çıkan ama birkaç gün sonra yapılan test sonucu pozitif olan pek çok hasta ile karşılaşıldığı, buradan da; virüsün 3-4 gün vücutta gizlenebildiği bulgusuna ulaştıkları”   şeklinde özetlenebilecek  söylemleri…


3-SONUç OLARAK,


       Türk Futbolunun salgın sonrasında daha sağlam bir yapıya kavuşabilmesi için  öncelikle “Hastalıklı Zihniyetten” kurtulmasının şart olduğunu düşünüyorum.


 


 


 


 


 


       


        


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


İn yöneticisi  ardından  19 Mart ‘ ta “Tatil edilen”; sonrasında da TFF Başkanı tarafından  ve  açıklandığı  tarih ol  11 Mart tarihinde “


   ve ölümlü vakanın olduğu  ilk gİlk ölüm vakasını açıklandığı 11 Mart  tarihinden bu yana

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI) Arşivi