4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ATATÜRK VE ÇANAKKALE ZAFERİ

100 yıl önce Çanakkale'de bütün dünyaya karşı "Çanakkale geçilmez" diye bir destan yazıldı. Tarihte emsali az görülen bir zafer kazanılmıştır. Allah yolunda, din, iman, millet, vatan, bayrak, hak, adalet, erdem, fazilet ve mukaddesat uğrunda Mehmetçiklerimiz, Atatürk'ün komutasında, kahramanca savaştılar.
Ancak Cuma günü, vaaz ve hutbelerde, Çanakkale Savaşları ve şehitlerimizden bahsedildi ama Çanakkale Savaşlarını, muzaffer komutanı, Mustafa Kemal ATATÜRK' te hiç söz edilmedi. Oysa Çanakkale Savaşlarında, Mustafa Kemal Atatürk'ün, başarısı asla göz ardı edilemez.
İngilizler 6-7 Ağustos 1915_te Arıburnu'nda tekrar taarruza geçmişlerdir. Bu arada Mustafa Kemal'de, 8 Ağustos 1915'te Anafartalar Grup Kumandanlığına getirilmiştir. Anafartalar'daki Türk kuvvetlerine, oldukça kritik bir zamanda kumanda eden, Mustafa Kemal, çıkarma yapıldığında, bu durumu kişisel gayretiyle kurtarmıştır.
19. Tümen Komutanı Kurmay Yarbay Mustafa Kemal, Arıburnu'nda askeri birliklere şu emri veriyordu: "Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında, yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar kaim olabilir." emri sayesindedir ki Mustafa Kemal, ve Mehmetçik, Arıburnu'nda, düşman kuvvetlerinin hiç tahmin etmediği büyük bir zafer kazanmıştır.
Anafartalar Grubu Komutanı görevinde olan Mustafa Kemal, Mehmetçiklerle birlikte, 9-10 Ağustos tarihinde Anafartalar Zaferini de kazanmıştır. Bu zaferi 17 Ağustos'ta Kireçtepe, 21 Ağustos'ta II. Anafartalar zaferleri takip etmiş olup, İtilaf Devletleri Anafartalar'da, Conkbayırı'nda ve Kireçtepe'de Mustafa Kemal komutasındaki Türk askerini, mücadeleci gücü ve azmi karşısında, başarısızlığa uğramıştır. Çanakkale Savaşlarında, yaklaşık olarak 253.000 şehit verilmiş, fakat Mustafa Kemal komutasındaki Türk ulusu, onurunu, İtilâf Devletlerine karşı korumasını da bilmiştir.
Hutbede belirtildiği gibi, Atatürk' ün komutasındaki Türk askeri, fakirlik, yokluk ve imkânsızlıklar içerisinde çarpıştılar, fakat hiçbir zaman geri çekilmediler. İman dolu göğüslerini siper ettiler, cesaretleriyle, fedakârlıklarıyla, Atatürk'ün komutasında, Allah'ın inayet ve yardımıyla, büyük bir zafer kazandılar.
Çanakkale Savaşlarındaki başarısının ardın da iki temel etmen vardır: Atatürk'ün askeri ve araziyi çok iyi tanıyor olması ve savaşan askerin, psikolojisini ve emrindeki bütün subayların, önemli anlardaki davranışlarını, tek tek biliyor ve tahmin edebiliyor olmasıdır.
Mustafa Kemal, orduda bulunan hiçbir subayla kıyaslanmayacak arazi bilgisine sahiptir. Harita okuma ve alan araştırma konularında, inanılmaz derece detaylı düşünüyordu. Karşı taraf komutanlarının zekâsını küçümsemiyor, kendini onların yerine koyarak, ne yapabileceklerini önceden kestirebiliyordu.
Ayrıca Mustafa Kemal ATATÜRK, hiçbir zaman Çanakkale Savaşlarındaki başarısından söz etmedi. Nitekim Atatürk ""Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur." diyerek Mehmetçiği övmüştür.
30 Nisan'da bir kumandanlar toplantısı yapılır, Mustafa Kemal, "Bire kadar hepimiz ölerek düşmanı mutlaka denize dökmemiz lazımdır."İçimizde ve askerlerimizde, Balkan harbi utancını tekrar görmektense, ölmeyecek yoktur. Böyleleri varsa kendi elimizle kurşuna dizelim."diyerek kararlılığını göstermiştir.
Anafartalar ve Conkbayırı zaferleri olmasa, belki de Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşı'na, Cumhuriyet'e ve devrimlere giden yolda büyük Türk Milleti'ni birleştirme olanağı bulamayacaktı. İngiliz Resmi Tarihi, "Tarihte, bir Tümen komutanının üç muhtelif yerde, vaziyete nüfus ederek, yalnız bir muharebenin değil, aynı zamanda zaferin akıbetini celbi, bir milletin mukadderatına tesir yapacak vaziyet ihdasına nadiren rastlanır."ifadeleri yer almıştır.
Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK, Çanakkale Savaşları için; "Bir gün şafakla birlikte topraklarımıza, insanlarımıza ve mukaddesatımıza saldırmışlardı. İçlerinde nereye, niçin geldiğini bilmeyen masum zavallılarda vardı, haçlı ruhunu yüreğinin derinliklerinde gizleyenler de. Bir süre sonra savaştığı insanlara saygı duyanlar da oldu, kafataslarını memleketlerine kadar götürecek kadar nefret edenler de... Zafer kazanma arzusuyla toprağımıza ayak basıp arkadaşlarını, ayaklarını, kollarını ve canlarını burada bırakıp, utanarak gittiler. "GELDİKLERİ GİBİ GİTTİLER" demiştir
Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Çanakkale Muharebeleri, Türk askerlerinin yazdığı bir kahramanlık destanıdır. Türk askeri, denizde ve karada, kendinden kat kat üstün kuvvetlerle savaşmış ve vatan toprağını, büyük bir fedakârlıkla savunmuştur.
Mustafa Kemal Atatürk ve aziz Şehitlerimizi, rahmetle anıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi