Endüstri 4.0 Konusunda Yanlışlar ve Yanılsamalar – 1



Endüstri 4.0 (Sanayi 4.0); bilişim ve iletişim alanlarındaki gelişmeler, otomasyon, veri toplama ve paylaşma ile üretim teknolojilerindeki yeni yaklaşımları birbirine eklemlenmiş bir bütünsellik ele alan bir kavramı ifade ediyor. Bir başka açıdan Endüstri 4.0, çağdaş teknolojilerle değer zincirinin yeni türden bütünleşmesi anlamına geliyor. Bu bütünleşme içinde gerçek ve sanal sistemler, bilişim, Nesneleri İnterneti ile çoğalıp çeşitlenen İnternet servisleri önemli bir yer tutuyor. Basit olarak söylemek istersek Endüstri 4.0; bilişim, iletişim ve İnternet teknolojilerinin üretim süreçlerini yoğun biçimde etkilemesi ve dönüştürmesi ile ortaya çıkan yeni bir durumdur. Bilişim ve iletişim teknolojilerinin (BİT) operasyonel teknolojiler (OT) ile bütünleşmesi ve buna bağlı olarak yeni iş modellerinin ortaya çıkması olarak da söyleyebiliriz.

Her yeni kavramla birlikte olduğu gibi; Endüstri 4.0 konusunda da bir dizi algı ve tanımlama yanlışı ile karşılaşmaya başladık. Konunun doğru kavranması açısından iş, işletme ve sanayi alanlarında bu yönlü yanılmalara işaret etmek yararlı olur.

Endüstri 4.0 yaşamın tüm alanlarını dönüştürecek olmakla birlikte ağırlıklı olarak üretim sektörlerini ilgilendirmektedir. Diğer yandan üretim dünyasında ise Endüstri 4.0 olgusunu kuşatan önemli kuşku ve belirsizlik halkaları olduğunu söylemeliyiz. Gerçekten Endüstri 4.0 konusunda harekete geçmek için henüz erken mi? Gelişmiş ekonomilerde sanayi gerçekten bu yönde ilerliyor mu? Bu ve benzeri sorular dünya ölçeğinde iş ve işletme çevrelerinde sıklıkla sorulup sorgulanıyor.

İş dünyasının ve akademyanın kimi çevrelerinde Endüstri 4.0, bir teknolojik evrimleşme olarak anlaşılıyor. Dolayısıyla teknolojik evrimleşme ise bir yeni yatırım algısı oluşturuyor. Yeni teknolojilerin ortaya çıkışının ve bunların işletme ile bütünleşerek iş modellerinde, stratejilerde, politikalarda ve örgütsel unsurlarda yapacağı dönüşüm dikkate alınmıyor. Ayrıca 20’nci yüzyılın üretim ve yönetim metodolojilerinde inovatif değişiklikler olacağı da gözden kaçırılıyor. örneğimiz geçtiğimiz dönemin en ilgi çeken felsefe, yöntem ve teknikleri arasında yer alan yalın üretim, toplam kalite, fikri mülkiyet koruması vb. gibi yaklaşımlar da Endüstri 4.0 bağlamında ciddi değişime uğrayacaklar.

Eğer Endüstri 4.0’ı sadece bir teknolojik evrimleşme olarak kavrarsanız, bu durumda konuyu bir yeni yatırım projesi olarak ele almanız normaldir. Bu algının hemen devamında ‘şu anın yatırım yapmak için uygun olup olmadığı’ sorusu gelir. Bu durum, sanayi işletmelerinin Endüstri 4.0 hakkında sahip oldukları en yaygın yanlış çıkış noktası olabilir. Herhangi bir yenilikçi teknoloji uygulama alanlarına girdiğinde, yaygınlaşmadan önce bu tür teknolojilere yalnızca birkaç büyük şirket yatırım yapar. Bunlar ilk benimseyiciler ve ilk uygulayıcılar olarak nitelenir.

Herhangi bir yatırımda olduğu gibi, eğer bir işletme olarak yatırımın geri dönüşü sizin için önemli ise –ki öyle olmalı– bunun için zaman ve çaba harcamanız gerekir. Endüstri 4.0’ın yeni dünyası da hem sermaye yatırımı hem de yeni teknolojik uygulamalar olarak farklı değil. Endüstri 4.0'ı özellikle üreticiler için cazip hale getiren unsur, değer zinciri boyunca süreçlerden elde edilen verilerin işlenmesi ve yorumlanması ile işletmenin elde edeceği getirilerdir. İşletmenin her noktasından toplanan veriler, işletmenin daha yüksek getiri düzeylerine yükselmesini sağlayacak olan temel çekirdektir –buna tohum da diyebiliriz. Büyük veri ve analitikler, bilgi odaklı Endüstri 4.0 teknolojik çatısının özünü oluşturur. Endüstri 4.0 alanlarında yatırım yapma nedenlerinin başında bu konu gelir.

Her yeni yatırım gibi Endüstri 4.0 da işletme yönetiminin yeni stratejilerinin bir çıktısı olarak gündeme gelecektir. Pazarda sertleşen küresel ölçekli rekabeti öngördüğümüzde neden Endüstri 4.0 yolculuğuna erken çıkmamız gerektiği ortaya çıkar. çünkü Endüstri 4.0 dünyasında küresel ve bölgesel rekabet şartlarına sahip ve inovasyon yeteneklerini geliştirmiş bir işletme oluşturmak uzun zaman alabilir. Bu konudaki erken öngörüler yeniden yapılanmanın 5-7 yıl sürebileceğini ifade ediyor. Hiç kuşkusuz; her işletme için Endüstri 4.0 yapılanması kendi stratejilerine bağlı olarak farklı adımlardan ve farklı sürelerden oluşacaktır. Sınai üretim gibi rekabetçi pazarlarda, işletmeyi rekabette ön sıralara taşıyacak yeni teknolojileri ve iş modellerini benimsemek için sağlam oluşturulmuş yönetsel öngörünün olması yaşamsal önem taşır. Akıllı işletme temelli teknolojileri mevcut olanlarla bütünleştirmek, elde edilen sonuçlardan yeni gelişim öngörüleri meydana getirmek ve sonuçta Endüstri 4.0’ın meyvelerini toplamak “bekle ve gör” yaklaşımında olanların değil, stratejik farkındalığa sahip olup öncelikle yola çıkanların sepetine dolacaktır.

Akıllı fabrika teknolojisini entegre ederek ve bu çözümlerden elde edilen bilgilerden operasyonlarınızı eş zamanlı olarak ayarlayarak, Endüstri 4.0 teknolojisinin ilk alıcıları "bekle ve gör" oynamaya kıyasla rekabet avantajı kazanacak.

(Devamı var)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gürcan Banger Arşivi