Psikolog Yağmur Gökşen Bulut

Psikolog Yağmur Gökşen Bulut

EVLİLİK BİNASI

Bir oyunun kuralları olduğu gibi evliliğin de kuralları olduğunu biliyor muydunuz? Hayatta her zaman olduğu gibi evlilikte de bazı sıkıntıların olması, fırtınaların olması kaçınılmaz bir durumdur. Çatışmalar ve fırtınaların olması gayet normalken bunu yönetebilmemiz asıl önemli olandır. Öfkelendiğinizde en önemli ve hızlı yapmanız gereken şey ertelemektir. Öfkeyi bir yağmur gibi düşünürseniz sizin bu durumda yağmur yağarken yapmanız gereken evinizin cam ve kapılarını kapatmak olacaktır. Önlemlerini aldığınızda bu yağışlı hava durumu sizi fazlasıyla etkilemeyecektir.
Evlilik kurumunun sağlamlığı için 5 S teorisini çok önemlidir. Peki nedir bu 5 S?
   
Sevgi
Bir evlilikte sevgi mutlaka olmalıdır, hatta evliliği bir bina gibi düşünürsek inşaat aşamasında ilk çakılan demirler sevgidir. Bu demirler sadece binanın olması için yeterli midir peki? Tabi ki hayır. Demirlerin üstüne eşyalarımızı yerleştiremeyiz. Bu nedenle sadece demirler bizim için önemli olmamalı.

Saygı
Saygı ise bir evlilik için olmazsa olmaz öneme sahiptir. Bunu da dökülen çimentoya benzetebiliriz. Bu çimento olmadan sevgi olarak benzettiğimiz demirler sağlam duramaz. Yani sevgi de saygı olmadan olmaz. Saygı sevginin sağlam durmasını sağlayan bir fonksiyondur. Eğer saygı yoksa sevgi hasar görmeye başlar. Rüzgârda devrilebilir ve etrafa zarar verebilir.

Sabır
Evlilikte en önemli şeydir. Evlilikte aceleci olduğunuz zaman kaybediyorsunuz. Tıpkı inşaattaki çimentonun kurumasını beklemek gibi. Çimento kurumazsa malzemeler tam olarak oturmaz ve üstüne ekleme yapılamaz. Hayatta, iş hayatında ve sosyal hayatta da öyledir. Zaman yönetimini yapabilmek önemlidir. Sabır demek bir kenara çekilip beklemek değildir. Aktif sabır anlaşılmalıdır. Sabır, doğanın hız ritmine uymaktır. 

Sadakat
Sadakatin ise iki ayağı vardır. Biri dürüstlüktür, ikinci ayağı da bağlılıktır. İkisi bir aradadır. Tıpkı tuğla ve kolonların düzgün olarak yerleştirilmesi gibi. Binanın sağlam olması için bu durumda gereklidir.

    Samimiyet
Tıpkı binanın çatısı gibi düşünülebilir. Hava şartlarından korunmak için, kendinizi güvende hissetmek için olmazsa olmaz bir konumdadır. Tüm bu değerleri güçlendirmeye çalıştırır.    
Evlilikte de bu 5 S yi bunları güçlendirmenin yoluna bakılırsa sorun da kendiliğinden yok olur.
Aslında örneklendirdiğim gibi sağlam temelleri olan bir bina herhangi bir depremden etkilenmez ve her zaman dimdik durur. Oysa bu 5 S kuralından birisi eksik olursa o zaman ilk sarsıntıda binada hasarlar oluşmaya başlar. Hasarlı olan bir bina ilk olarak dışardan hoş gözükmemeye başlar. Sonra dışarıdaki insanlar tarafından parmakla gösterilip yadırganır. Bu hasarları gidermek adına çaba gösterilmez ise ikinci, üçüncü sarsıntıda bina yıkılmaya mahkûm bir hale gelir.
İlk sarsıntıda yıkılmayan güçlü binalar inşa etmek bizim elimizde. Mutlu olmak gibi…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Psikolog Yağmur Gökşen Bulut Arşivi