
AKTÜEL
Vücudumuz hakkında ilginç bilgiler
- İnsanların kulaklarına bir deniz kabuğu dayadıklarında hışırtılı bir ses duydukları doğrudur, ama bunun denizin sesi olduğu tamamen romantiklerin bir uydurmasıdır. Bu ses kişinin o sırada kulağına hücum eden kanın çıkardığı normalde duyulamaz olan sesin ekolu halidir.
- İnsanın burnu da kulağı da yaşadığı sürece, fark edilemez bir hızda da olsa, sürekli olarak büyümeye devam eder.
- İnsan burnu her gün yaklaşık olarak 50 metre küp havayı temizler, ılıtır ve nemini alarak vücuda verir.
- İnsan gözü aslında öylesine keskindir ki, gözünde sorun olmayan biri, aysız bir gecede yüksek bir tepede duruyor olsa, tam 75 kilometre ötede yakılan bir kibritin ateşini görebilirdi.
- Hapşırırken gözünüzü açık tutmak bilimsel olarak olanaksızdır. Dileyen bir denesin!
-Yazılı bir kağıdı okuyan birinin gözü aslında hiçbir zaman sözcükleri sırayla takip etmez, bir sözcük kümesinden diğerine sıçrar durur. Gözün bu yeteneğini bilip de onu geliştiren insanlar da 'hızlı okuma' dediğimiz yeteneğe sahip olmaktadırlar.
- Kaba bir hesapla, bir ülkede yaşayan yetişkinlerin hemen hemen üçte ikisi aynı anda gözlük takmaktadırlar.
- İnsan gözünün karanlıkta görmeye alışması tam bir saat almaktadır. Ama bu süre geçtikten sonra insan gözü ışığa gün ışığında olduğundan tam 100.000 kez daha duyarlı hale gelebilmektedir.
- İnsan gözü aynı anda yaklaşık bir milyon değişik görüntüyü ve sekiz milyon kadar da değişik rengi algılayabilir.
- Normal bir insanın görüş açısı 180 derecedir.
- Görme duyusunun işlevi tüm duyu organlarının işlevleri arasında yüzde 90'lık bir orana sahiptir. Yani beş duyu organının işlevlerinin yüzde 90'ı gözler tarafından yerine getirilmektedir.
- Bir insan zevk aldığı zaman göz bebeği yüzde 45 oranında büyür.
- Mavi gözler ışığa en duyarlı, kahverengi gözler ise en az duyarlı olanlardır.
- Karşınızdaki insana gülümsemenin dünyanın en güzel şeyi olduğuna bir de bilimsel kanıt: İnsanın gülümsemek için 17 kasa, somurtmak içinse tam 43 kasa ihtiyacı vardır. Neden boşuna kendimizi o kadar yoralım ki!
- Normal bir insan yaşamı boyunca tam 25 milyon kez parmak eklemlerini oynatmaktadır.
- İnsan bedenindeki 206 kemiğin dörtte biri ayaklarda yer almaktadır.
- Sanıldığının aksine, içki içmek beden ısısını yükseltmez, tam tersine, düşürür. İçki damarlardaki kan akışını geçici olarak hızlandırdığı için kısa süreli bir ısınma yanılsamasına yol açmaktadır. Oysa çok soğuk bir havada fazla içen bir insanın donma tehlikesi, hiç ya da az içen bir insana oranla çok daha fazladır.
- İnsan bedenindeki en sağlam kemik olan uyluk kemiğinin içi boştur, ancak santimetre kare başına hesap yapılırsa, çelikten bile daha dayanıklıdır.
- Dünyadaki en yaygın kan grubu 0'dır. AB grubu kan ise en az rastlanan gruptur. A-H adındaki bir grup kana ise şu ana dek dünyada yalnızca üç kişide rastlanmıştır ve bu grubun kökeni bilinmemektedir.
- Kimyasal açıdan insan kanına en yakın sıvı deniz suyudur.
- Bir milimetre küp insan kanında yaklaşık 6 milyon kırmızı kan hücresi vardır. Tüm bedende ise yaklaşık 30 trilyon kırmızı kan hücresi bulunur. Karbon monoksit gazının gereğinden fazla solunması durumunda bu hücrelerdeki hemoglobinlerin yarıdan fazlası gazla birleşir ve ancak kalan yarısı oksijen taşıyabilecek halde kalır ki, bu da bir insanın bedenindeki kanın yarıya yakınını kaybetmesi gibi bir etki doğurur.
- Normal bir insanın beyni bedeninin toplam ağırlığının yüzde 2'si kadardır. Oysa böbreklerimiz vücudun aldığı toplam ok-sijenin yüzde 12'sini, kalbimiz yüzde 7'sini kullanırken beyin toplam oksijenin yüzde 25'ini kullanmaktadır.
- İnsan bedenindeki damarlar uç uca eklenebilseydi toplam uzunluk 112 bin km.'yi geçerdi. Kalp her dakika kanı bu kadar yol boyunca ve geriye pompalamaktadır