4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

EĞİTİM ÇIKMAZI

Bir toplumun, bilim, ekonomi, kültürel açıdan gelişmesi, eğitimle orantılıdır. Ayrıca eğitim; kişilerin karakterlerini geliştirir, onları erdemli insan yapar; özgüveni, sorumluluğu, dürüstlüğü ve diğer doğru davranışları kazandırır. En önemlisi de ülkeleri, muasır medeniyet seviyesine ulaştırır.


Türkiye, Köy Enstitüleri ile birlikte, eğitimde, dünyaya örnek bir eğitim modeli yakalamıştı. çünkü Köy Enstitülerinde, uygulanan eğitim ve öğretim, “öğrenciyi merkeze” koymuş ve onun etkin kılınmasını, temel almıştı. Ekip çalışmaları ve bireysel etkinlikler, öğrenci kişiliğinin geliştirilmesi, açısından, vazgeçilmez koşuldu.
Köy Enstitüler, Türk eğitim tarihinin, en değerli projelerinden biridir. çünkü Köy Enstitüleri, eğitim modelinde,  öğrenciler, anlıyor, düşünüyor, sorguluyor ve üretiyor. Yaptığı işin verdiği mutlulukla, yaşamına anlam katabiliyordu.
Ayrıca Köy Enstitüleri hareketi, dünyaya örnek bir projedir. Nitekim UNESCO tarafından, dünyaya, Türk eğitimi, bir model örnek olarak gösterilmiştir. Ne yazık ki halen önemi yeterince anlaşılamadı.


Ne var ki ülkemizde, çok partili dönmede, eğitime, gereken önem verilmedi.  özelikle de Ak Parti iktidarında, eğitim yaz-boz tahtasına dönüştü. Nitekim AKP iktidarının, Milli Eğitim Bakanlarından, Sayın Nabi Avcı, Antalya’da düzenlenen, Türkiye özel Okullar Birliği, 14. Eğitim Sempozyum’da, gerek yaş, gerek meslek, gerek cinsiyet, gerek bilgiler itibariyle, eğitim dünyasının, tam bir yazboz tahtası olduğunu belirtmişti. 


Bugün  ise eğitim, tam bir çıkmazdadır. Gerekli altyapı hazırlıkları tamamlanmadan, bir çırpıda kaldırılan TEOG' un, yerine hangi sistemin getirileceği, günler geçmesine rağmen hâlâ koca bir soru işareti olarak, önümüzde durmaktadır.


Eğimde, günlük kararlar, karşısında, öğrenciler ve veliler şu anda ne yapacaklarını bilmiyorlar. TOG ve üniversite sınavları öncesi, ciddi bir motivasyon kaybı var.  TEOG ve üniversite sınav değişikliğinde, yerine hangi sistemin konulacağı ve nasıl başarı elde edileceği de belli değildir.


TEOG, belirsizli devam ederken,  ülkemizde eğitimde işgücü planlaması  yapılmadan, Milli Eğitim Bakanlığı, sınavla öğrenci alacak liselerin listesini açıkladı. Buna göre, 1367 okul, sınavla öğrenci alacak. Ancak listede, en çok mesleki ve teknik Anadolu lisesinin bulunması ve imam hatip lisesi sayısının ciddi oranda artması dikkat çekti.               


Milli Eğitim Bakanlığı, toplam 1367 okul sınavla öğrenci alırken, Bu okullarda, 126 bin 510 kontenjan bulunuyor. Sınavla öğrenci alacak, okul listesinde, 309 fen lisesi, 89 sosyal bilimler lisesi, 222 Anadolu lisesi bulunurken, Anadolu imam hatip lisesinin sayısı 298, mesleki ve teknik Anadolu lisesinin sayısı ise 449 oldu. İmam  hatip liselerinin sayısının, fazlaca arttığı görüldü. Ayrıca listede, bazı il ve ilçelerde hiç Anadolu lisesi yok.


Sınava giren, ancak başarılı olamayan adaylar, adrese dayalı sistemle, istedikleri alandaki liselere yerleştirilecekler. Kontenjan dışı kalan öğrenci,  adresine yakın, diğer okullara kayıt yaptıracak.  


Eğimdeki sistem ve program değişiklileri, geçim sıkıntısı, velileri ve öğrencileri, özel sektöre yönlendirmiştir, hatta eğitimde,  bazı. cemaatler söz sahibi olmuştur. Sonuçta ülkemiz, FETö gibi, terör örgütleri ile karşı karşıya kalmış,  çocuklarımız, akılcı, bilimsel ve çağdaş eğitimde uzaklaştırmıştır.


Oysa akılcı ve bilimsel düşünen, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişiliği gelişmiş, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve üretken bireyler yetiştirmek; Türk Milli Eğitimi’nin, temel amaçları arasında yer almaktadır.


Adrese dayalı, lise yerleştirme sisteminde, çocuklarının istediği okul türüne yerleştirilememesi. velileri endişeleştiriyor. İmam hatip liselerin, yüzde 69’u, meslek liselerinin yüzde 45’i boş olmasına karşın, bu lise türlerinin sayısı artmaya devam ediyor


ülkemizde, 5 milyon 398 bin öğrencinin, yüzde 54.46'sı genel ortaöğretime, yüzde 33.67'si meslek lisesine, yüzde 11.87'si de imam hatip liselerine gidiyor. Meslek lisesi sayısı, fazla olmasına rağmen, öğrenciler, bu lise türünü tercih etmiyor


Siyasi iktidar, ülkemizin gelecekteki her alandaki insan gücü ihtiyacına göre, eğitimde, işgücü eğitim planlamasını, göz ardı ederek, okul sayısına, göre planlama yapması, bugün olduğu gibi, gelecekte, hem ülkemizi, hem de insanımızı, güç durumda bırakacaktır.


Ak Parti hükümeti, 15 yıldır iktidarda olmasına rağmen, eğitim sistemimiz, hala düzeltilememiş ve sorunlar, her geçen yıl artarak devam etmiştir. Sürekli Milli Eğitim Bakanı değişmiş ve her bakan değişikliğinde, eğitim sistemleri, hatta sınavlar bile değiştirilmiştir.


O nedenle de ülkemizdeki eğitim sistemi, bir hükümet politikası değil, bir devlet politikası olmalıdır. Bunu sağlamak içinde, topumun, tümünün, mutabakat kaldığı, Anayasal güvenceli,  çağdaş eğitim politika ve sistemleri, sürekli ve kalıcı olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi