4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR SAĞLIK TERMAL TURİZMİ

Bir işadamımız, AFYONKARAHİSAR İli içinde Termal tesisi veya tatil köyü yapmak için yer aradı. Bu geziye, bizde katıldık.  Afyon’ da İlgililer, ciddi ilgi gösterdi ve termal bölgelerini de gezdirdiler.
               Afyonun, büyük bir bölümünde, sıcak su var. Özellikle de Gazlıgöl,  Sandıklı-Hüdai, Ömer-Gecek ve Bolvadin-Heybeli Termal Turizm Merkezleri Termal Turizmi ve yatırımları için önemli yerler.                      
                  AFYONKARAHİSAR,  termal turizmi için, her türlü imkân ve olanaklarını seferber etmiş, yatırımcılar içinde her türlü kolaylığı gösteriyor.  Son yıllarda, bu alana ciddi yatırımlar yapılmış, sürekli de yapılmaktadır.
                 Her türlü olumsuzluğa rağmen, komşu iller olan AFYONKARAHİSAR ve KÜTAHYA’da, termal turizmi ciddi ivme kazandı. ESKİŞEHİR ise aynı imkânlara sahip olmasına ve hidroterapi merkezinin, sürekli gündemde tutmasına rağmen,  bir adım yol gidemedi.
              Termal turizm potansiyeli açısından, oldukça zengin olan Eskişehir’de, merkez, Çardak Kaplıcası maden suyu, Kızılinler, Yenisofça, Hasırca termal kaynağı ve Sakarcılıca termal kaynağı, Türkiye’nin, üçüncü derece önem ve öncelikli termal su kaynaklarındandır.
                Ancak yeteri kadar yararlanamıyor.
                Geçmiş yıllarda, KIZLİNLER KÖYÜ, umut olmuştu.
                Eskişehir valilerimizden, Sayın ÇALIŞICI, Kızılinler’ de çevre düzenleme planlarının hazırlandığını, bölgenin de ülkemizin, sayılı sağlık ve tedavi turizm merkezi olacağını sıkça gündeme getirdi.
              Ayrıca Sayın ÇALIŞICI; Yapılacak tesislerin, İzmir Balçova tesislerinden sonra Türkiye’de, sağlık turizmi kapsamında, ikinci tesis olacağını ve İl özel İdaresi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi işbirliği ile bir rehabilitasyon merkezi de yapılacağını da kamuoyu ile paylaşmıştı.
                 2005 yılında KIZILİNLER, başlayan çalışmalarda, 316 metre derinlikte 38 derece sıcaklıkta ve 30 Lt/Sn debide, su bulundu denmişti. 2006–2007 yıllarında ise 415 metre derinlikte 52 derece sıcaklıkta ve 30 Lt/Sn debide, 2009 yılında 167 metre derinlikte 38 derece sıcaklıkta 40 Lt/Sn debide sıcak su bulundu söylemleri umutları artırmıştı. Ancak bir türlü hayata geçirilemedi.
                 Valilerimizden Sayın ÇALIŞICI döneminde, KIZILİNLER mevkii, 08.12.2006 tarih ve 26370 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 20.11.2006 tarih ve 11264 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla Termal Turizm Merkezi olarak ilan edilmişti.
               Elbette KIZILİNLER Termal Turizm Merkezi ile ilgili proje/projeler ve vaatler bugüne kadar, niçin gerçekleşmedi, en iyi ilgililer bilir ama bugünkü tablo, hiçte hayra alamet değildir. Çünkü Kızılinler Köyünde,  gözle görülür, elle tutulur bir gelişme yok. Hatta mevcut hamam da ortadan kaldırılmıştır.
                   Eskişehir’ in,   doğru planlama ve tanıtımla, termalde, dünyada ve ülke bazında marka olma şansı var.
               Ayrıca da Eskişehir’ i, yerli ve yabancı yatırımcılar için cazip hale getirmek içinde her kesim elini taşın altına koymalıdır. Ancak bu noktada ulaşım başta olmak üzere altyapı yatırımlarının tamamlanması ve tanıtıma büyük önem verilmesi gerekir. 
                  Eskişehir termal bölgelerinde, ciddi fizibilite çalışmaları yapılmalı, suların nitelik ve nicelikleri belirlenmeli, “ TERMAL MASTIR” planı yapılmalı, termal kaynakların boşalım debilerini, kuyuların pompasız ve pompalı olarak emniyetli üretim debileri ile maksimum-minimum üretim debilerini kuyu testleri ve ölçümlerle, tespit edilmelidir.  
               Eskişehir de, termal turizminden pay alabilmesi için, şifa bulmak ve rekreasyon amacıyla gelen müşterilerin beklediği kalitede, çağdaş işletme ve standartlara, uygun hizmet açığının tamamlanması gerekir.
                 Kent merkezindeki, sıcak sular bölgesinde, oldukça yüksek debili sıcak su kaynağı ile ilgili hidroterapi merkezi yıllardır kentin gündeminde, Ancak bir türlü gerçekleştirilemedi.        
                 Sivrihisar Belediyesi’ne ait Çardak termal suyu, Türkiye’nin birinci derecede önem ve öncelikli maden suları arasında olmasına rağmen, tesis harabe halindedir.              
                  Dünyada, ilk yedi ülke arasında yer alan Türkiye’nin,   termal suları, hem debi ve sıcaklıkları, hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile Avrupa’daki termal sulardan daha üstün nitelikler taşıyor.
                 Ancak ekonomik getiri açısından, arzu edilen seviye de değildir. Nitekim Almanya’da bulunan 200 termal kaynağı değerlendiren 250 civarındaki tesislerde, geceleme sayısı 65 milyon, ziyaretçi sayısı ise 12 milyondur. Termal turizmin, ülke ekonomisine katkısı ise 85 milyar euro civarında gerçekleşiyor.
              Japonya’da ise  100 milyar dolar’ dır.
              Eskişehir’ de,  Pekâlâ bu pastadan pay alabilir. Yeter ki bünyesindeki zengin termal sularını değerlendirebilsin ve turizm sektörünü kazandırılsın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi