4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR VE ÜRETİM

 Eskişehir’ de,  yüksek büyüme için özellikle yüksek teknolojiye dayalı üretimin ve inovasyon yapısının geliştirilmesi konusundaki teşviklere, büyük önem verilmesi gerektiğini sürekli gündemde oldu.
                Çünkü İleri teknoloji ve “İNOVASYON” yapısının geliştirmesi, kurum/kuruluş ve sanayi açısından olduğu kadar, ülkemiz ve Eskişehir açısından da hayati bir gelişme olacaktır.          
                Ancak her şeyi devletten, özellikle de teşviklerden beklemekte yanlıştır.
                Eskişehir Yüksek Teknoloji üretmek ve inovasyon yapısını geliştirmek ve sürekli ve kalıcı da olmasını istiyorsa, mutlaka bu alanlardaki çalışmaları, kurumlaştırmalı ve kendi öz kaynaklarına yönelmelidir.
                  Elbette araştırma ve geliştirme faaliyetleri, özellikle de İleri teknoloji ve inavosyon yapısını geliştirmek,  Ar-GE çalışmaları, pahalı bir iştir.  ESO, EOSB ve işletmelerin, tek başına bu yöndeki çalışmaları yapması da çok zordur.
            O nedenle de Eskişehir’ de, ESO ve EOSB nin rehberliğinde, işletmeler arasında, ya “SEKTÖREL”,  ya da “ÇATI”  şirketleri oluşturulmalı, Eskişehir’ de, “ÜNİVERSİTE- SANAYİ İŞBİRLİĞİ” sağlanmalı, “ TEKNOLOJİ TARANSFERİ ve ÜRETİMİ”  de kurumsallaştırılmalıdır.
               Ekonomik büyüme, şirketlerin karlılığının artması, tasarruf yapması ve buna bağlı olarak yeni yatırımların yapılmasıyla mümkündür.
               Yabancı sermaye yatırımları, büyümeye katkı sağlasa da kendi iç dinamikleriyle, yeterli yatırımı yapamayan ve büyümeyi sağlayamayan, bir ekonomiye, yabancı sermayenin güvenip, yeni yatırımlar için gelmesi beklenemez.
               O nedenle de Eskişehir’ de, kalkınmanın sürekli ve kalıcı olması için, kentteki yatırımlar mümkün olduğu kadar, kentin öz kaynaklarına dayalı olmalıdır.   Eskişehir’ in, yeni yılda, hedefi, üretim artışına kalıcı bir istikrar kazandırmak ve yaşanan ekonomik krizlerden dersler çıkararak, tüm reel sektörün, rekabet gücünü ve verimliliği artırılmalıdır.
                    Aslında Eskişehir Sanayisi,, Rahmetli ZEYTİNOĞLU döneminde, kent sınırları içindeki madenlerin işlenmiş olarak ihracatı ve tarımın sanayiye kaynak aktarır bir yapıya kavuşturulması, hedef olarak alınmıştı. Bu hedefler, ESO yönetimlerince dikkate alınmadı.    
                   Oysa Eskişehir’de, altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı (Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenlerin bulunduğu bir il olup, önemli rezervlere de sahiptir.
              Madencilik sektörü ile ilgili verimlilik artırılsa, ihracatı geliştirilmiş olsa, yatırımlar teşvik edilse, madenlerle ilgili Ar-Ge çalışmaları hayata geçirilse ve bu alanda üniversitelerle işbirliği yapılsaydı, Eskişehir, ülkemizin ve dünyanın, en gelişmiş bölgesi olacaktı.
                  Elbette Eskişehir’ de, yatırımlarda sürekliliği sağlanırsa, işsizliğe de kalıcı çözümler getirilecektir. Ancak bunun içinde, kentte yerli ve yabancı yatırımların artması şarttır. Bu alanda ESO,  EOSB ve diğer Kurum/kuruluşlarımıza ciddi görevler düşmektedir.   
               Ayrıca bölgemizin, yatırım ve yönetim felsefi değişti ama yeterli değildir. Bölgemiz, hala bir arayış içindedir. Bu arayışın, olumlu sonuçlara ulaşabilmesi için, ARAŞTIRMA- GELİŞTİRME" çalışmalarını hızlandırmak, özellikle de Teknoloji Bölgesi’ ni daha da geliştirmek gerekecektir. 
                  Aslında Eskişehir, yerli ve yabancı yatırımcı açısından gözde kenttir. Ancak bu gelişmelerin, hızını ve niteliğini, doğru kavramak, bölgenin de geleceğini doğru yönlendirmek için bir "MASTER PLAN" a ihtiyaç vardır.
                Bölge için yapılacak bir Mastır Plan, hem bölge yatırımcısı, hem de bölge dışından gelecek yatırımcı, için rehber olacaktır.
                 ESO ve EOSB, Eskişehir’e yapılacak yerli ve yabancı yatırımlar için, müştereken yeni stratejiler belirlemeli, doğrudan üretime yönelik, yerli ve yabancı sermaye teşvik edilmeli, her türlü kolaylık da gösterilmelidir.
                 Ancak Türkiye’ye gelen yabancı sermaye, kesinlikle yeni bir yatırım yapmıyor.  Cumhuriyetin kazanımlarını ve insanımız tarafından gerçekleştirilen, fabrikaları satın alıyor. Böylece de sektörde, iç pazarı ele geçirirken, insanımızın global pazarlarda kendilerine rakip olmalarını da engelliyorlar.
                Böylece de bir taşla da, iki kuş vurmuş oluyorlar.
               Oysa ülke ve Eskişehir için yararlı olan, “Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarıdır. Ülkemiz ve Eskişehir için yaralı olacak yabancı sermaye de budur. Bu tür yabancı sermaye, insanımız için, aş ve iştir. Teknoloji, kalite ve maliyet avantajları getirir. en önemlisi de istihdam yaratır.  Ülke ve Eskişehir İhracatına ciddi katkıda bulunur.
                 Eskişehir  sanayisi, her türlü güçlüğe rağmen, ESO Başkanı Sayın KESİKBAŞ ve ESOB Başkanı Sayın KÜPELİ ve ekipleri sayesinde, cumhuriyetin ilk yıllarındaki heyecanı yakaladı.
                     İnşallah! Onların rehberliğinde Eskişehir  sanayisi, her alanda, büyük atılın yapacak ve ulusal ve global pazarlarda da söz sahibi olacaktır

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi