8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

KIŞA SAĞLIK KATAN SEBZELER 



 


Uzun süredir akademik çalışmalarım sebebiyle siz okuyucularım için yazı hazırlayamadım. Mevsim kış olduğu için kış aylarında sıklıkta tüketilen, tüketilmesi gereken sebzeler hakkında bilgiler paylaşmak istiyorum.


ISPANAK


Sevilerek tüketilen ıspanak; yemeği, böreği, salatası vs. yapılan magnezyum deposu denilebilecek koyu yeşil yapraklı sebzedir. C vitamini, lif içeriği de oldukça yüksektir. Sanıldığı gibi fazlaca demir ihtiva etmemektedir. Ayrıca hala eski bir bilgi olan demir ve kalsiyumun beraber tüketilmemesi gerektiği yoğurtlu ıspanak için de tartışma konusudur. Ispanak salatalarda çiğ olarak da tüketilebilir. Ayrıca ıspanağı sevmeyen sağlıklı çocuklar için az yağlı yumurtalı sağlıklı bir börek yapılarak besinden faydalanması sağlanabilir. Sebzelerin genel manada enerji değeri (kalorisi) düşüktür ancak kişi ağırlık kaybı içerisindeyse veya ağırlık kaybetmek istiyorsa sebzeyle beraber tüketilen ekmek miktarına da dikkat edilmelidir.  Ayrıca sebze yemeklerinin çok sulu olması iştah kapatan, tercih edilmeme sebebi olan unsurlardır. Yemeğin içine girecek yağ miktarı da oldukça önemlidir. Sebze yemekleri için zeytinyağı doğru bir tercihtir, miktarı fazla kaçmadığı sürece … Unutmayalım ki zeytinyağı da bir yağdır.


KARNABAHAR


Karnabahar pişerken kötü bir kokunun yayıldığını hepimiz biliriz. Bunun sebebi karnahabarın kükürtlü bileşenler içermesidir. A ve C vitaminlerini fazlaca ihtiva eder. Kalp ve kanser hastalıklarında tüketimini tavsiye ederiz çünkü antioksidan içeriği oldukça yüksektir. Ayrıca karnabahar tüketimini iyot ilintili hastalıklarda sıklıkla tavsiye etmeyiz. Karnabaharın salatası, haşlaması, yemeği yapılmaktadır. Peynir ve kıyma ile zenginleştirilebilen karnabahar için yoğurtlu haşlaması da çok tercih edilen bir usuldür. Potasyum ve lif içeri de yüksektir, idrar söktürücü etkisi vardır. Karnabahar yapılırken yine eklenen yağ ve havuç miktarı önemlidir. Havuç pişirildiğinde glisemik indeksi önemli miktarda artar bu sebeple sebze yemeklerinde havuç bulunmasını çok tavsiye etmeyiz bilhassa diyabet hastaları iseniz. 


BROKOLİ


Son zamanlarda üzerinde çok araştırma yapılan ve yine diyetisyenlerin üzerinde çokça durduğu bir sebzedir brokoli. Karnabahar gibi kükürt minerali, A ve C vitaminleri  içermektedir. Besinlere turuncu rengini veren antioksidan karotenin havuçtan daha fazla brokolide bulunduğu araştırmalarla tespit edilmiştir. Cilt sağlığını, saç sağlığını, kalp sağlığını, göz sağlığını koruyan brokoli çok güçlü bir antioksidandır. Salata yapılarak, rondodan geçirilerek, haşlanmış halini yoğurtla birleştirerek çocuklarda ve yetişkinle tüketilmesi sıklıkla tavsiye edilir. 100 gramında 33 kkal enerji bulunmaktadır ki bu sayı oldukça azdır. Bu sebeple beslenme tedavisinde veya danışmanlığındaki hastalarımıza/danışanlarımıza brokoli de tavsiye ederiz. Miktarı ve yönlendirmesi için diyetisyeninize sormanız yeterlidir. 

Kışa Sağlık katan sebzeler hayatımıza da sağlık katmaktadır. Daha önce yediğiniz ve farklı etkenlerle soğuduğunuz sebzelere tekrar şans vererek denemenizi tavsiye ediyorum. çünkü sulu hali, kokan hali vs. damak tadınıza uygun olmamış olabilir. Peynirli hali veya köftesi yapılan karnabaharı, salatası yapılan yoğurtlu brokoliyi, fırın veya kavurma usulü ile pişen az sulu ıspanak tariflerini hiç denediniz mi ? Yapmak istemez misiniz ? 

Hoşça kalın ..
Sağlıcakla kalın ..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen) Arşivi