4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

EKMM VE ALPU TERMİK SANTRALİ


             EKMM Koordinatörü, Sayın Sevim Şahin, rehberliğinde, Eskişehir Küçük Millet Meclisinin Şubat ayı toplantısında,  genel gündemi Afrin operasyonu, yerel gündem ise termik santral idi,  Konuşmacı, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Sayın Prof. Dr. Can AYDAY, termik santral hakkında, önemli ve dikkat çeken açıklamalarda bulundu
            Sayın Prof. Dr. AYDAY, termik santrallerin, katı, sıvı ve gaz halindeki yakıtlarda, var olan kimyasal enerjiyi ısı enerjisine, ısı enerjisini hareket (Kinetik) enerjisine, hareket enerjisini, elektrik enerjisine dönüştüren tesisler olduğunu söyledi..
            EKMM’ de konuşulan, toplam kurulu gücü, 3x360 MWe, ısıl gücü ise 900x3 MWt olarak planlanan, Alpu Termik Enerji Santralinde, ana yakıt olarak yılda, yaklaşık 6.316.812 ton yerli kömür (linyit) tüketilecek. 1,8 milyar dolar bedelli proje kapsamında, 1.125 hektarlık üretim alanının yaklaşık, 116,8 hektarlık kısmında santral sahası, yaklaşık 30 hektarlık kısmında ise kömür stok sahası tesis edilmesi ve işletilmesi planlanıyor.
            Termik Santral, işletmeye geçtiğinde, yılda, 1.600.000 ton taban külü ve uçucu kül ile 350.000 ton alçıtaşı olmak üzere toplam, 1.950.000 ton atık oluşacaktır.
           Sayın Prof. Dr. AYDAY,   “Alpu linyit sahası,  kuzeyde Kızılcaören ve Yakakayı köyleri, güneyde Sevinç ve Ağapınar Köyleri arasında kalan, yaklaşık olarak 100 km2’lik geniş bir çanakta, yayılım göstermektedir.” dedikten sonra, ”Linyit yüzeyde mostra vermez, alt ve üst olmak üzere, iki farklı seviye halinde, 250-450 m. derinlikler arasındadır. “dedi.
             Ayrıca Alpu’da bulunan Kömürün, Alt seviyenin ortalama kül içeriği, % 28, kükürt içeriği % 1,13, nem ihtivası, % 32 ve ortalama kalorifik değeri, 2150 kcal/kg. ve . Kömür Alpu bölgesinde günümüzden yaklaşık, 15 milyon yıl önce oluştuğunu vurguladı.
              Kömürü oluşturan damarların kalınlıklarının, 0,55 ile 31,60 m arasında değişmektedir. Ortalama damar kalınlığı ise 14,00 metredir. Görünür rezerv miktarı, yaklaşık 1500 milyon ton ve üst seviyenin de ortalama kül içeriği, % 36, kükürt içeriği % 1,87, nem ihtivası % 36 ve ortalama kalorilik değeri 1950 kcal/kg’ dır.
             Sayın Prof. Dr. AYDAY, “Proje kapsamında kurulacak Termik Enerji Santralinin ömrü 35 yıl olarak öngörüldüğü, santralin yılda, 7.000 saat çalışmasının, planlandığını ve tesiste, yılda 8 Milyar kWh elektrik üretiminin de  söz konusu olduğunu da söyledi.
                 Sayın Prof. Dr. AYDAY, elde edilen veriler, bu bölgede ve bu konularda araştırma yapan bilimsel yayınlardan elde edilen verilerden ibarettir. Ancak gerçek veriler ortada yoktur dedikten sonra, “  Daha önce bütün olan, fakat proje sırasında EüAŞ ve TKİ’ye ait olarak iki kısma ayrılan, kömür üretim sahalarının, neden ayrıldığı bilinememektedir. “ dedi.
            Son zamanlarda, Sevinç Köyü’nün, hemen yakınındaki üretim sahası, ön plana çıkartıldığı belirttikten sonra, “ Bunun nedeni bilinmemektedir” dedi.
             Yine kömür çıkartılan yeri ve uzun süre içinde tüm sahayı etkileyeceği düşünülen jeolojik birimlerin kaya mekaniği açısından dayanımının “çOK ZAYIF-yer yer ZEMİN öZELLİĞİ GöSTERMEKTEDİR.” denildiğini ve bu konuda daki bilgilerin de yeterli olmadığı da söyledi. 
                Sayın Prof. Dr. AYDAY,  sözlerini, “Alpu Termik Santralin, İnsan sağlığı, insan emniyeti düşünmeden projelendirildiğini, BİLİMSELLİKTEN UZAK, içinde bir sürü BİLİNMEYEN bulunduran, bu tür projelere, JEOLOJİ MüHENDİSLERİ olarak, karşı olduğumuzu, TüM KAMUOYU ve ESKİŞEHİR HALKINA duyuruyoruz. “diyerek bitirdi.
              Alpu’da, gerçekleştirilecek termik santrale, Eskişehir’ halkı ve tüm kesimler karşı çıkmak zorundadır. çünkü Termik santraller, "hava kirliliği", "su kirliliği",  toprak kirliliği yanında, canlılar  ve arazi kullanımı üzerinde,  çeşitli sorunlar yaratmaktadır. İklim deşikliği, üzerindeki etkileri ise bir felakettir.
           Alpu’ da gerçekleştirilecek termik santral,yeni teknoloji ile kurulacak hassas tesis” olarak tanıtıldı ama termik santrallerin, bir takım önlemlerle (Desülfürizasyon üniteleri, elektrostatik filtreler vb.) bu etkilerin tamamıyla, ortadan kaldırılabileceğine ilişkin iddialar, dünyanın, en gelişmiş ülkelerinde, bile kanıtlanamamıştır.   
              Anadolu üniversitesi, Uydu ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Can AYDAY, termik santral alanında olduğu gibi, Eskişehir’in, deprem tehdidi altında olduğunu da sürekli hatırlatıyor ve ilgilleri de uyarıyor. Kentin, her zaman depreme hazırlıklı bir kent olması gerektiğini, aksi halde bir depremde, hasar görebileceğini de sürekli söyledi. Kurum ve  kuruluşların, depremle ilgili önlemlere, duyarsızlığından da sürekli müşteki oldu.             
           Sayın Prof. Dr. AYDAY, işinin ehli, bir öğretim görevlimizdir. Anadolu üniversitesi’nde, görevli olması ise öğrenciler için, büyük bir şanstır. çünkü öğrencilerinin, ondan her alanda alacağı çok ders vardır.
           Kutluyoruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi