4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TURİZM 38 SEKTÖRÜN İTİCİ GÜCÜ

                         


               Eskişehir, son yıllarda, Türkiye turizminde, adından söz ettiren bir şehir haline geldi. 2001 yılından günümüze, şehirde  yerli ve yabancı turistlerin sayısında inanılmaz bir artış meydana geldi.


             Eskişehir’i, ziyaret eden turistler de, kentin turizm imkanlarından da övgü ile bahsediyorlar.


             Eskişehir’ e, ziyarette bulunan, Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım makineleri Bölüm Başkanlarından, Sayın Prof Dr. Ediz ULUSOY’ un, Eskişehir’in Turizm açısından önemli zenginlikler sahip olduğunu, özellikle de Yazılıkaya’ da yeterli alt yapı ve sosyal tesis olması halinde, bölge turizm açısından, önemli merkezlerden biri olur görüşü, dikkatimizi çekmişti.


                Yazılıkaya’ ya, yaptığımız ziyaretlerde, bunu net bir şekilde bizde görmüş, hatta köşemizde sıkça da yer vermiştik. Maalesef, Turistlerin zorunlu ihtiyaçlarını giderebileceği, yeteri kadar, tesis yok. Ticaret Odası tarafından yapılan tesis, neden kaplı bilinmez ama mevcut tesisleri bile, turizmin hizmetine sunamadığımızın da bir tescilidir.


                Elbette, böyle bir tarihi mekâna, ne turist gelir, ne de turizm literatüründe böyle bir yerin adı geçer. Çünkü turizm beldelerinin,  konaklama tesisleri yanında, kaliteli ve nitelikli eğlence yerleri ve lokantalara da sahip olması gerekir.


                 Aslında yıllardır, Eskişehir’de turizm, özellikle de Yazılıkaya hakkında çok şey söylendi. Hatta hayali projelerde üretildi. Ancak bir adım yol alınamadı. Proje, söylemler ve vaatlerin hepsi de gerçekleşmedi. 


               Eskişehir’ de,  termal turizm ve hamam kültürünün canlandırılması adına ETO tarafından bir toplantı gerçekleştirilmişti. Toplantıda konuşan ETO Başkanlarından Sayın  Harun Karacan termal turizmin Eskişehir’e büyük katkıları olacağını belirterek, bir an önce yol haritasın belirlenmesi gerektiğini söylemişti


                Hatta toplantıda, Eskişehir’in yer altı suları ve potansiyelleri, hamam kültürünün revize edilip turizme kazandırılması ve işletme sahiplerinin yaşadığı sorunlar ele alınmıştı.  Ancak bu alanda bugüne kadar somut bir gelişme olmadığı gibi mevcur tesisler bile atıl kaldı. Kızılinler projesi ise gerçekleştirilemedi.


                 Eskişehir’de, “Turizm Mastır Planı”  da gündeme geldi. Hatta toplantılar yapıldı. Ne gibi kararlar alındı veya önerler yapıldı, bilinmez ama düşünülmesi bile heyecan verici idi. Bugüne kadarda somut bir gelişme göremedik. Ancak Eskişehir’ in, Turizm Mastır Planı mutlaka gerçekleştirilmelidir. 


               Şayet Eskişehir’in, gerçekçi bir “TURİZM MASTER PLANI” gerçekleştir ve hayata geçirilirse, yapılacak planlama, ,hem turizm yatırımcıları, hem de turistler açısından faydalı olacak, . bölgedeki turizmle ilgili girişimleri de doğru yönlendirilecektir.


               Gerçekleştirilecek Mastır Planın da, turizm, doğa, kültür, tarihi doku birlikte düşünülmelidir. Bu unsurlar olmadan turizm olmaz. Geçmişte turizm adına, doğaya büyük zararlar verildi. Bugün ülkemizde ve tüm dünyada doğayı ve kültür değerlerini korumak için, yerel bazda eyleme geçildi. Yörelere özgü doğa, doğal çevre, tarihi ve kültürel değerler ve ürünler keşfedildi..


             Aslında tüm dünyada sürdürülebilir Turizm akımı, 1992 yılındaki Birleşmiş Milletler Rio Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi sonrası oluşmuştur. Yerel Gündem, 21’ın ve 2003’teki Birleşmiş Milletler Johannesburg Sürdürebilir Kalkınma Zirvesi Uygulama Planı’nın, temel konularından biri de, “Doğal Çevre” olmadan turizm olmayacağı tezi idi.


                Turizm Mastır Planı yapılmadan önce, mutlaka ildeki doğa, doğal çevreler, kültürel ve tarihi miras Merkez İlçe, ilçeler, beldeler ve kırsal kesim bazında, çok iyi değerlendirilmeli ve veriler toplandıktan sonra, tüm yörelere hitap edecek, bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Hatta bölgesel projelere, rehberlik edecek nitelikte de olmalıdır.


               Eskişehir’de, yapılacak Turizm Mastır Planı, doğa, doğal çevre, kültürel ve tarihi miras yanında, ulaşım ve konaklama imkânları ve halkımızın turizmle ilgili eğitimini de içermelidir. Özellikle de taşıt güzergâhları mutlaka yer almalı, ulaşım yolları da ayrıntılı bir şekilde gösterilmeli, konaklama yerleri de isim isim gösterilmelidir.


               Eskişehir’de, gerçekleştirilecek Turizm Mastır Planı, mutlaka uygulamaya alınmadan önce, kamuoyunda tartışmaya açılmalı, bu süre içindeki öneri ve eleştiriler yeniden değerlendirildikten sonra da, son şekli belirlenmeli, vakit kaybedilmeden de hayata geçirilmelidir.


            Aslında Eskişehir’in, 2013-2023 yılları arası, "DOĞA TURİZMİ MASTER PLANI" gerçekleştirildi. Ancak Eskişehir’ de,  elle tutulur ve gözle görülür, bir doğa turizm faaliyeti yoktur.  Oysa Gürleyik ve Frig vadisi, doğa turizmi açısında önemli bölgeler olabilir.


            Çünkü Son yıllarda, doğa turizmine, merak arttı, insanlar bilinen ve   kalabalık yerlere gitmek yerine, artık bakir, sessiz ve muhteşem manzaralara sahip yerler arıyor.


              Eskişehir’ e, gelen turistler, günlük geliyor ve gidiyor Oysa Turistlerin Eskişehir’ de birkaç gün kalması, kent Ekonomisine ciddi katkısda bulunacaktır. Bu husuta Türk Ocağı Başkanı Sayın Prof. Dr. Nedim ÜNAL’  ın, Eskişehir için, düşündüğü, bir veya iki gece 3 günlük,“KURULUŞTAN KURTULUŞA: TARİH YOLU PROJESİ” dikkate alınacak niteliktedir.


           Bireyler açısından turizm faaliyetleri; insanların rahatlaması, dinlenmesi, eğlenmesi veya öğrenmesi açısından, son derece önemlidir. Ancak turizm, sadece bireyler açısından değil, ülkeler ve kentler açısından da son derece önemli bir ekonomik etkinliktir. Birçok ülkenin de millî geliri içerisinde, turizm faaliyetleri, önemli bir yer tutar.


                Nitekim Devlet İstatistik Enstitüsü ve Merkez Bankası verilerinden yararlanılarak yapılan araştırmada, turizm sektörünün 6’sı temel, 32’si alt olmak üzere İhracatla birlikte ekonominin itici gücü konumundaki turizm, toplam 38 sektöre, yılda 4 milyar 693 milyon 215 dolar gelir sağladığını belirtti.


 


 


 


 


.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi