4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YUNUS EMRE VAKFI KURUMSALLAŞMALI

    Geçmişin, geleceğe taşınması ve yaşatılması, vakıfların sayesinde gerçekleşir.  Ülkemizin, sosyal, ekonomik, kültürel ve yurt savunmasında, vakıfların yardımları büyüktür. Vakıflara yardım ederek, gelirlerini çoğaltarak ve çalışmalarını destekleyerek, vakıfları yaşatmak gerekir.


                Atatürk, Vakıflara büyük önem verdi. 1922’de, T.B.M.M.’ni Açış Nutkundan, “ Efendiler;  Evkafın hikmet-i mevzuu nazar-ı dikkate alınınca; bunun müessesat-ı diniye ile beraber hizmet ve muavenet-i içtimâiyeyi istihdaf eylediği tahakkuk eder. Vakıfların; imarethaneler, bîmarhaneler, hastahaneler, misafirhaneler, kütüphaneler, kervansaraylar, hamamlar, çeşmeler, mektepler, medreseler vesair irfan müesseselerine şamil bulunmuş olması evkaf meselesinin hallinde riayeti elzem olan esasatı göstermektedir.” demişti.    


                 Vakıflar, mallarını ekonomik şekilde işletir.  Vakfa ait müesseseleri gayelerine göre yaşatmak, Vakıf paraları nemalandırmak,  Mütevellileri tayin, gerektiğinde azletmek yanında,  vakfiye yerine geçen Hüccet, Berat, Ferman gibi, belgelerden veya vakıf senetlerinde yazılı hayrı, sosyal, kültürel ve ekonomik şart ve hizmetleri yerine getirirler.


                Vakfiyelerde ,öngörülen hizmetlerin, en iyi bir şekilde yerine getirilebilmesini sağlamak için, vakıf hükmü şahsiyetini korumak şartı ile gerektiğinde, vakıf gayrimenkulleri değiştirerek, daha fazla gelir getirici yatırımlara tahsis eder. Kanun, tüzük ve yönetmeliklerle, kendisine verilen diğer görev ve hizmetleri yaparlar


             Ülkemizde, dini, sağlık, eğitim ve öğretim, aş evi, sosyal, sanat ve kültür, para, Milli savunma, iktisadi, ulaştırma, spor gibi alanlarda faaliyet gösterirler. Eskişehir’de de, sosyal, ekonomik, kültürel alanda kurulmuş pek çok vakıf var. Bu vakıflardan biri de YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI’ dır.


                Yunusemre Kültür, Sanat ve Turizm Vakfı’ nın, Olağan Genel Kurul Toplantısı, Vilayet Yunus Emre Toplantı salonun da 12 nisan 2021 tarihinde yapılacaktı. Ekseriyet temin edilmediği için, 19 Nisan 2021 tarihine ertelendi.


             Yunus Emre Vakfı,  Eskişehir’  de,  her türlü etkinliğe cavap verecek niteliktedir. Nitekim resmi senedinin, amaç bölümünde, “Halk şairi YUNUS EMRE olmak üzere,  Eskişehir bölgesinde, Nasreddin Hoca  Sayit Battal Gazi Sinan Paşa ve diğerleri çeşitli yönleriyle tanıtmak, fikir ve düşüncelerinin yaygınlığı ve kalıcılığını sağlamak, uluslararası şairler ve sanatçılar şölenleri düzenlemek.”  İfadeleri yer almaktadır.
               Yine vakfın, amaçları arasında, “Türklüğe mal olmuş, fikir sanat ve bilim adamlarını tanıtmak, fikir ve düşüncelerini kalıcılığını sağlamak için,  anma törenleri, festival şenlik ve sana gösterileri ile yurt içi ve dışında bu konularda geziler düzenlemek yurt dışından bilim adamı araştırmacı ve topluluklar davet etmek” gibi görevleri de var.  
             Vakıf’ ın, amacları arasında, Lüle taşı madenini araştırmak, geliştirmek, yaymak, bu alanda çalışan kişileri ödüllendirmek, el sanatları, görsel sanatlar, tarım ve sanayi ticaret alanlarında ve diğer meslek dallarında sergiler, fuarlar açmak, açtırmak, açanlara yardımcı olmak hatıra eşya sanayinin oluşmasını sağlamakta yer almaktadır.
               Eskişehir bölgesinin, gelişmekte olan, kültür, sanat, müzik, folklor ve tiyatro ve benzer sanat ve turizm etkinliklerinin yaygınlaştırılması da Vakfın amaçları arasındadır
.
         Yunusemre Kültür Sanat ve Turizm Vakfı, daha işler hale gelebilmesi ve amaclarını arzu edilen boyutta gerçekleştirebilmesi için kurumlaşmalıdır. Vakıf,  icraatını da kendisinin belirlemeli, Vakfa  da Eskişehir’ de, bir bina da tahsis edilmelidir..


               Yunusemre Kültür Sanat ve Turizm Vakfı’ nda,  kurumsallaşma, belirsizliği ortadan kaldırır, verimliliği artırır, profesyonelleşmeyi ve şeffaflığı sağlar.


             Ayrıca kurumsallaşma, vakfın gelişmesi, uzun ömürlü olması ve kuşaktan kuşağa geçmesin sağlar.


            Yunusemre Kültür Sanat ve Turizm Vakfı,  kurumsallaşırsa, bir vizyon, misyon, şahsiyet sahibi olacak. Kurumsallaşma beraberinde, kalite, itibar, güvenirlilik, şeffaflık da getirecektir. İşler de daha kısa zamanda sonuca ulaşacaktır. Vakfa “Ortak aklı” tesis edecek “katılımcı yönetime” daha fazla ağırlık verilecektir.


                 YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI,   kurumsallaşırsa, yapılacak her işin, her adımı planlanır ve neyin nasıl yapılacağına, önceden karar verilir. Gerekli kişilere danışılır ve gerekli kişiler bilgilendirilir. Böylece iş süresi boyunca herhangi bir aksilik yaşanma olasılığı, neredeyse ortadan kaldırılır.


              Yunusemre Kültür Sanat ve Turizm Vakfı, nda,  toplum katılımı da sağlanırsa, toplumdaki kaynaklar, vakıf çalışmaları ve etkinlikleri için harekete geçecek, hizmetlerin maliyetlerini düşecek, Halk vakıf hizmet ve etkinlikleri üzerinde, bilgi sahibi olurken, Yunus Emre ve vakıf hakkında da toplum daha da bilinçlenecektir.


                 Vakfın ve Yunus Emre ile ilgili çalışmaları, yakından izliyoruz. Eskişehir’ de,  yıllardır yapılan girişimlere rağmen, Vakfa, ne bir bina  tahsis edildi, ne de “YUNUS EMRE KÜLLİYES” için, yer temin edildi. Hatta bu alanlarda, verilen sözlerde, bir müddet sonra unutuldu.


               Geçmiş yıllarda, Vali yardımcılarımızdan, Sayın Dağıstan Kılıçaslan döneminde, YUNUSEMRE HAFTASI’ nın,  sivil otoriteye devredilmesi yönünde önemli mesafe alınmıştı.   Ancak bugüne kadar da sivil otoritenin, etkinliklere ve vakfa, yeteri kadar sahip çıkması sağlanamadı.


             19 Nisan 2021 tarihinde, yapılacak  “Genel Kurul Toplantısı”nda, “BİNA TEMİNİ “ “KURUMSALLAŞMA”  ve Yunus Emre ile ilgili etkinlere ve vakfa  halkın ve sivil otoritenin katılılımı, ele alınmalı ve görüşülerek de sonuçlandırılmalıdır.  Çünkü vakfın,  hedeflerine ulaşması, kurumsalaşma yanında, halkın da vakfa ve etkinlilere katkısı ile eşdeğerdir.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi