4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ATATÜRK ÖZLEM VE SAYGI İLE ANILDI

    10 Kasım 1938’de Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yuman, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı, Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 84. yılında ülke genelinde ve Eskişehir’ de  anıldı.
              Mustafa Kemal Atatürk, gerçeğin adamıdır. Nerde ne yaptı, neye karar verdi ise daima en iyisini yapmış, en hayırlısına da karar vermiştir
            Ayrıca Atatürkçülüğün ilkeleri, birden bire ortaya çıkmadı. Bu ilkeler, tarihsel bir gelişim izledi ve Atatürk ideolojisi de zamanla oluştu.
            Mustafa Kemal Atatürk, askerlikte, siyasette, inkılâpçılıkta ve fikri mücadelede, emsali nadir bir dehadır. Tarihin, büyük tanıdığı şahsiyetlerle mukayese yapıldığı zaman, bariz üstünlükleri göze çarpmaktadır. Çünkü o hem fikir, hem de hareket adamıdır.
               Bilimi, milletin varlığı için, zorunlu görmüş ve  “  Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için, en gerçek yol göstericisi ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır. “ demiştir.            
              Mustafa Kemal Atatürk, milliyetçi bir insandı. Ancak, O’nun milliyetçi düşüncesinde, ırkçı,  ümmetçi,  kafatasçı, gibi kavramlara yer yoktu. Bilakis, O’nun düşüncelerinde, Türk halkını birleştirici, bütünleştirici, bilimsel, akılcı ve gerçekçi kavramlara yer vardı. 
               Nitekim Mustafa Kemal Atatürk,“   Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trabzonlu, İstanbullu, Trakyalı ve Makedonyalık hep aynı ırkın evlatları, hep aynı cevherin damarlarıdır." demiştir.            
              Mustafa Kemal Atatürk,, “Tam bağımsızlık dendiği zaman, elbette siyasi, mali, iktisadi, adli, askeri, kültürel ve benzeri her hususta tam bağımsızlık ve tam serbestlik demektir. Bu saydıklarımın herhangi birinde bağımsızlıktan mahrumiyet, millet ve memleketin gerçek manasıyla bütün bağımsızlıktan mahrumiyet demektir. Biz, bunu temin etmeden barış ve sükûna erişeceğimiz inancında değiliz “ diyerek bugünkü ve gelecek nesli uyardı.
               Yıllarca onun, ülkemize kazandırdığı, “LAİKLİK”, kavramı, bazı kesimler tarafından, dine karşı gibi gösterildi. Elbette bu kişileri, bu noktaya getiren nedir veya kimlerdir bilemeyiz.
               Ancak Atatürk’ ü, İslamiyet karşıtı gibi göstermek, cehaletten başka bir şey değildir. Çünkü Atatürk, İslamiyet’ i, en iyi bilen ve yorumlayan bir liderdir. 
              Mustafa Kemal Atatürk, “ Bizim dinimiz, en makul, en tabii bir dindir. Ve ancak bundan dolayıdır ki son din olmuştur. Bir dinin tabii olması için akla, fenne, ilme ve mantığa uyması lazımdır. Bizim dinimiz, bunlara tamamen uygundur. Müslümanların, toplumsal hayatında, hiç kimsenin özel bir sınıf halinde mevcudiyetini muhafaza hakkı yoktur. Kendilerinde öyle bir hak görenler, dini emirlere uygun harekette bulunmuş olamazlar. Bizde ruhbanlık yoktur. Hepimiz eşitiz ve dinimizin hükümlerine eşit olarak öğrenmeye mecburuz. HER FERT DİNİNİ, DİN DUYGUSUNU, İMANINI ÖĞRENMEK İÇİN BİR YERE MUHTAÇTIR. ORASI DA MEKTEPTİR.” demiştir.
               Mustafa Kemal Atatürk, “Yeni Türkiye Devleti, temellerini süngüyle değil, süngünün de dayandığı ekonomi ile kuracaktır. Yeni Türkiye Devleti, cihangir bir devlet olmayacaktır. Fakat yeni Türkiye Devleti, bir ekonomi devleti olacaktır” demiş gereğini de yapmıştır.
               ABD ve AB ülkeleri, son ekonomik krizi, Atatürk’ ün yöntemi ile çözdü.. Yani Atatürk’ ün, “mutedil devletçilik”  politika ve stratejileri, tıpkı 1929’ da olduğu gibi, bugünde,  küresel ekonomik krizlere çözüm oluyor.
              Atatürk, 20.yüzyılın,  dünya lideridir.
               Nitekim Rhode Island’daki Brown Üniversitesi’nde, "Emeritus Professor-Onursal Profesör  Arnold Ludwig’  in,  18 yıl süren, "Liderliğin Doğası"  çalışmasında  ayrıntılı bilgiye ulaşabildiği Roosevelt’ten, Churchill’e, Mao’dan Fidel Castro’ya, uzayan listedeki 377 lider arasında, en yüksek puanı, büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk almıştır
          Atatürk, ’ü, 20. Yüzyılın, en önemli dünya lideri olarak ilan eden, liderleri sıralama araştırması, dünya çapında, bugüne kadar yapılmış, en kapsamlı çalışmadır
              Mustafa Kemal  Atatürk,, Türk tarihini ve dünyada,  pek çok milletlerin tarihinin akışını değiştirmiştir. Türk toplumuna, çağ atlatan, büyük lider. Asya ve Afrika’ da birçok ülke, onun mücadelesini örnek alarak bağımsızlıklarını ilân etmişlerdir. 
              Milli birlik ve bütünlüğe önem verir. Yurtta ve Dünyada barış onun ilkesidir. Cumhuriyetçilik, Barışçılık, Laiklik, Akıl ve Biçimcilik ise onun Türk milletine, bıraktığı, en büyük mirasıdır.
             Türk ulusu, bugünkü bağımsızlığını ve sahip olduğu, ekonomik, kültürel, sosyal gelişmişliğini, çağdaşlaşmayı,  O’ na borçludur. Onun yolu, refah, mutluluk, barış ve huzurdur. 
               Türk halkı, Atatürk devrimlerini, titizlikle korumak, ödün vermemek, yaygınlaştırılması ve kökleşmesi için de, gayret ve caba göstermek zorundadır. Çünkü onun devrimlerine, ilkelerine, fikir ve düşüncelerine, dünden,  daha çok, bugün ve gelecekte de muhtacız.            

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi