4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ÇANAKKALE SAVAŞI

Eskişehir Kızılelma Turan Derneği, millî kültürün, ahlâk ve fikir hayatının geliştirilmesi, millî birliğin kuvvetlendirilmesi, toplum yapısının, sağlamlaştırılması ve Türklüğün yüceltilmesi ve mlli konularla ilgili etkinlikleri ile dikkat çekiyor.
            Geçen Hafta da 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin, 107. yıl dönümü nedeniyle, ilahiyat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Mustafa YILDIRIM ve Fen ve edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi, Prof.. Dr. Zafer KOYCU’ nün konuşmacı olduğu bir etkinlik düzenledi.
              Etkinliğe konu olan, Dünya tarihini de değiştiren, bir savunmaya sahnesi, Çanakkale Zaferi, dünya ülkelerinin, güç dengelerini değiştirmiş ve yüce Türk milletinin, belirleyici ve yönlendirici gücünü, bir kere daha gözler önüne sermiştir
           1. Dünya Savaşı’nın, seyrini değiştirecek bir etkiye sahip olan Çanakkale Savaşı, dünyanın en önemli muharebeleri arasında yer alıyor. Özellikle Türk tarihinin en önemli Savaşları’ndan biridir
            Birleşik Krallık Savaş Konseyi sekteri Albay Hankey, Winston Churchill ’in de desteğiyle, 1914 yılı Eylül ayında, Çanakkale Boğazı’nın  geçilerek İstanbul’un işgalini öngören bir planı, savaş konseyine sunmuştur..
             Plan, çeşitli evrelerden geçerek uygulamaya kondu ve Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanmanın, Boğaz’a geniş çaplı saldırıları 1915 Şubat ayında başlatıldı. Özellikle 19 Şubat 1915 ve 25 Şubat 1915 bombardımanları sonucu, Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Çobanlı giriş tabyalarının geri hatta çekilmesi emrini uygulatmıştır.
             25 Nisan 1915’te, Gelibolu Yarımadası’nda kara çıkartması yaparak saldırıya devam etmişlerdir.
            Mustafa Kemal, 9-10 Ağustos’ta Anafartalar Zaferini kazandı. Bu zaferi 17 Ağustos’ta Kireçtepe, 21 Ağustos’ta II. Anafartalar zaferleri takip etti. Çanakkale Savaşlarında yaklaşık 253.000 şehit veren Türk ulusu, onurunu İtilaf Devletlerine karşı korumasını bilmiştir.
            Mustafa Kemal’in askerlerine, "Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!" emri cephenin kaderini değiştirmiştir.
              Toplamda, üç defa kara çıkartması yapan itilaf devletleri, üçüncü yenilgi sonrasında 1916 yılı Aralık ayında, Gelibolu Yarımadası’ndan çekilmişlerdir.
              Çanakkale’ye, 490.000’e yakın askerle gelen işgalci kuvvetler, 300.000’den fazla kayıp verdi.   Buna karşılık 315.000 askerimizden, 253.000 kişisi Çanakkale Savaşı’nda, şehit oldu.
             Çanakkale Cephesi’nin, deniz harekâtı, kuşkusuz sıradan bir askerî harekât, ya da muharebe olayı değildir. Boğazlar, konumu ve tarihi önemi itibarıyla, İstanbul Karadeniz kapısı, Çanakkale de Ege Denizi kapısı olarak, geçmişte taşıdıkları ve çağımızda taşımakta oldukları stratejik önem ve değer açısından, daima birlikte mütalaa edilmiş ve edilmektedir.    
             Ayrıca her iki boğaz, klasik ve dar çerçevede, sadece Akdeniz’i Karadeniz’e, Avrupa’yı Asya’ya bağlayan su geçitleri, ya da köprüler değildir. Jeopolitik konumuyla, dünya siyaset ve iktisadiyatı üzerine olan etkilerini bugün de korumaktadır.
              Bu nedenlerledir ki, Türk Boğazları, uluslararası ilişkilere yön vermede daima odak noktası olmuşlardır. Bugün de Rusya ve Ukrayna savaşında, boğazların önemi, bir kez daha görüldü.
              Çanakkale Savaşı’nda, Anadolu halkına verdiği azim ve kararlılık, Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini de ateşlemiştir. Türk ordusu, üstün muharebe taktiklerini, silah gücü bakımından çok üstün bir güce karşı ustalıkla kullanmıştır.
              Çanakkale Savaşı dünya tarihinde, oldukça önemli bir yere sahiptir. Yenilmez denilen İngiliz ordusu, yenilgiye uğratıldı, Bu savaşın ardından, Kurtuluş Savaşı ile beraber İngiliz emperyalizmi darbe aldı, 
                 Türklerin, eğer isterlerse neler yapabilecekleri, tüm dünya tarafından öğrenilmiş oldu. Türk halkına, çok güçlü bir motivasyon sağlarken,  İngiliz hükümetinin çökmesi ile de değişiklik yaşandı,
               Zorlu koşullara ve büyük kayıplara rağmen, tarihe geçen bir zafer kazandığımız 18 Mart Çanakkale Zaferi, anlamı ve önemi geçmişten günümüze unutulmayacak izler bırakmıştır.
            Kahraman Türk ordusunun, Çanakkale Cephesi’nde, verdiği mücadele, yalnızca Türk tarihinin değil, bütün dünya tarihinin, akışını etkilemiştir. Bu cephede alınan galibiyet dünya ülkelerinin güç dengelerini değiştirmiş ve yüce Türk milletinin belirleyici ve yönlendirici gücünü bir kere daha gözler önüne sermiştir.
               18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi’yle, Türk Milletinin yiğitlik ve kahramanlıklarla bezenmiş muhteşem tarihinde, seçkin bir yeri oldu. Dünya harp tarihi, Çanakkale’de Türk askerinin, insancıllığını savaş alanlarında bile yitirmediğine, düşmanına dahi merhamet gösterebildiğine de şahit olmuştur.
          18 Mart 1915  Çanakkale Zaferi  ile Türk milletinin kaderi değişti. Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonu ve askerlerin cesareti sayesinde, Çanakkale Savaşı’nda muzaffer oldu. Dünyaya da örnek olacak bir mücadele sergiledi,
              Çanakkale Savaşı ile dünya Savaşı’nın gidişatı değişmiş, İngiltere’de yönetim değişikliğine neden olmuş, Çarlık Rusya’nın çöküşünü hızlandırmış, Anadolu toprakları ve Boğazların, Türklerin  hâkimiyetinde kalmasını sağlamıştır.
          Çanakkale Savaşı’nda, Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehası sayesinde emperyalist güçlerin vatan topraklarını işgal etmesinin önüne geçildi.
          Milli Mücadelenin önderi, Mustafa Kemal’in, Çanakkale Savaşı’nda gösterdiği başarı sayesinde, hem silah arkadaşları, hem de Türk halkı nezdinde, büyük bir karizma sağlamış ve  Mustafa Kemal ATATÜRK, “İstanbul’u Kurtaran Adam” olarak ünlenmiştir.
             Çanakkale’ de, kutsal vatan topraklarını, canları pahasına koruyan, Mustafa Kemal ATATÜRK  ve silah arkadaşlarını, şehitlik makamına ulaşan, aziz .şehitlerimizi   minnetle ve şükranla anıyoruz..
               Ruhları şad, mekânları Cennet olsun…

         

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi