4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

CUMHURİYET FAZİLETTİR

     TBMM,29 Ekim 1923 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nda bir değişiklikle,  yönetim biçimini Cumhuriyet olarak ilan etti. Hariciye Vekaleti’nce, 2 Şubat 1925’de Bir kanun teklifi ile 29 Ekim’in Bayram olması önerildi. 19 Nisan’da ise TBMM tarafından kabul edilerek, o günden sonra milli bayram olarak kutlanmaya başlandı. 29 Ekim 1925’ten bugüne kadar resmi ve milli bir bayram olarak kutlanmıştır.
             Bu gün de Cumhuriyetimizin, 99. yılını milletçe kutluyoruz.
             Cumhuriyet yönetimi, seçim esasına dayanan, bir idare şeklidir. Bu seçim de gerek seçme, gerekse seçilme, hakkı bakımından, belli bir kişiye, belli bir zümreye, belli bir sınıfa ait değildir; bütünüyle millete aittir. bu rejim her şeyden önce kişi, zümre ve sınıf yararını değil, kamu yararını ön planda tutan, bir yönetim şeklidir
            Türk milleti, asırlar boyunca kendi hâkimiyetini, kendi iradesini kullanmasına mani olan monarşi, oligarşi gibi, rejimlerin, acılarını çekmiş ve sonunda, kendine, en uygun yönetim şeklinin cumhuriyet olduğunu görmüştür.
              Cumhuriyet, bir ulusun kayıtsız şartsız egemenliğini, kendi elinde tuttuğu sistemin adıdır. Cumhuriyet idaresinde, Halk kendi seçtiği, temsilciler tarafından yönetiliyor.
               Atatürk’ün, ilkelerinden biri olan cumhuriyetçilik, devlet idaresinde, millî egemenliği, millî iradeyi ve hür seçimi esas kabul eden ilkenin adıdır. Bu ilkenin, yönetim biçimi ve siyasal rejim olarak ifadesi cumhuriyettir.
              Türkiye Cumhuriyeti’nin temel nitelikleri anayasalarımızda yer almıştır. 1982 Anayasası’na göre, Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Milli birlik ve beraberlik, Milli devlet olmak, Türk milliyetçiliğine bağlı olmak, İnsan haklarına bağlılık, Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlılık ) Demokratik sosyal hukuk devleti Lâiklik, Kuvvetler ayrımı. Yanında Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, resmi dilin Türkçe olması ve başkentin Ankara olması, olarak yer almıştır.
                 Çağdaş anlamıyla cumhuriyet, din ve devlet işlerinin, birbirinden bütünüyle ayrıldığı, lâik düzenleri simgelemektedir. Gerçek anlamıyla, cumhuriyetb bir halk yönetimidir. Cumhuriyet fazilettir, dolayısıyla, fazilet yüksek insani değerlerin tümüne sahip olmak demektir. Cumhuriyet, çağdaş ve uygar olmaktır.
               Cumhuriyet, erdemli insanların rejimidir. Türk ulusunun, yaratılışına, en uygun olan yönetim cumhuriyettir. Demokrasi ilkesinin, en yeni ve akıcı, uygulamasını sağlayan hükümet biçimi cumhuriyettir. 
             Elbette Cumhuriyeti korumak, kolay değildir. Nitekim Atatürk "Cumhuriyet; düşünce, bilim, teknik ve beden yönünden güçlü, yüksek karakterli koruyucular ister" uyarısıyla; her türlü oyunlara karşı uyanık olunmasını öğütlemiştir..
              Cumhuriyet rejimi, her şeyden önce kişi, zümre ve sınıf yararını değil, kamu yararını, ön planda tutan, bir yönetim şeklidir. Egemenlik de millete aittir.
                Nitekim ATATÜRK, " Egemenlik hiçbir mana hiçbir şekil ve hiçbir renk ve işarette ortaklık kabul etmez. Kuvvet birdir; o da millettir. Egemenlikte, Kayıtsız ve şartsız milletindir." demiştir.
                  ATATAÜRK’ ün, kurduğu Cumhuriyette, parlamento üyelerini, halk doğrudan doğruya aracı olmadan seçecektir. TBMM’de, görev alacak üyelerin seçiminde aracılığı, ne devlet ve yürütme kurumu olan hükümet, ne de partiler yapabilir.
                ATATÜRK’ e göre de  halk değer verdiği ve kendinden hizmet beklediği kişileri bizzat kendisi seçecektir.  Halkı hükümetin ve partilerin empoze edecekleri kişileri seçmek zorunda ve durumunda bırakmak, tamamen antidemokratiktir.
                ATATÜRK,” Ey, Türk gençliği! Birinci ödevin, Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyeti’ni, sonsuza kadar korumak ve savunmaktır “ diyerek, Türk gençliğine,  yurt bütünlüğünün, Türkiye Cumhuriyeti’nin, sonsuza kadar korunup savunulması gibi çok önemli, bir görev ve sorumluluk vermiştir.   
                Ayrıca Atatürk’ ün, kurduğu Cumhuriyet, daha da geliştirilmelidir. Nitekim Büyük Önder Atatürk, “  Cumhuriyet Rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. Biz Cumhuriyeti kurduk, o on yaşını doldururken, demokrasinin bütün icaplarını sırası geldikçe uygulamaya koymalıdır.” demiştir.
                  Elbette bu görev, öncelikle halka düşmektedir. Ülke, demokrasi ve siyaset, liderlerin tekelinden kurtarılmalı, Cumhuriyetin üçayağı olan “YARGI”,”DEMOKRASİ” ve “LAİKLİK” unsurlarına da sahip çıkılmalıdır.
              Türk Milleti,cumhuriyet rejimi ile kazandığı değerleri, vazgeçilmez unsuru olɑrɑk benimsemelidir. Çünkü karşılaştığı sorunları, Cumhuriyet’e, olan sɑdɑkɑti sayesinde, birlik ve berberliğinden de  ödün vermeden aşmayı bilmiştir. O nedenle de Atɑtürk’ün kuruduğu çɑğdɑş, demokratik ve lɑik cumhuriyeti, ebediyen yɑşɑtmɑk, her Türk vɑtɑndɑşının, özellikle de gençlerin, ɑsli görevi olmalıdır.
                 Nitekim ATATÜRK “Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek olan sizlersiniz.” demiştir.
                 Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi