4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR VE ULAŞIM

     Anakent Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, İzmir’de düzenlenen ’Marka şehir ve yerel yönetimler’ konulu toplantıda, trafik konusunda caddeleri yayalaştırarak önemli bir adım atıldığını belirterek "Amacım, Eskişehir’e Avrupa Konseyi Kent Şartları ile evrensel şehir özellikleri kazandırmaktı. Eskişehir’i, lastik tekerlekli araçlara terk etmeyecektim. Kentin otomobiller için, değil insanlar için olduğunu düşünüyorum. “ demişti.
                 Ancak bu tespitini, arzu ettiği boyuta gerçekleştiremedi.
                 Yıllardır da Eskişehir’ in, Mudanya demiryolu ile deniz bağlantısı, sürekli gündemde oldu. Ancak bir arpa boyu yol gidilemedi.
                 Bu durumu, hem köşemizde sürekli gündeme getirdik, hem de Eskişehir milletvekillerine sürekli ilettik. Umut veren milletvekilleri de oldu.
                 Nitekim DSP Eskişehir Milletvekillerinden, Sayın Mahmut Erdir’ le, yaptığımız bir görüşmede, Eskişehir Mudanya demiryolu bağlantısının, gündemde olduğunu,  hatta Japon kredisi de bulunduğunu söylemişti. Ancak somut bir gelişme olmadı. 
                 Bursa Milletvekili ve TBMM Grup Başkanvekillerinden, Faruk Çelik’ de,  şu ana kadar yerine getiremedikleri tek sözün, demiryolu olduğunu, Eskişehir-Bilecik-Osmaneli-Bursa -Gemlik-Mudanya hattındaki demiryolu projesinin, temelini seçimlerden önce atacaklarını söyledi. Ancak yapılan bu vaat de yerine getirilemedi.
                  Aslından Eskişehir Mudanya demiryolu’ nun, gerçekleştirilmesi çevre ilerin de gündemindedir. Nitekim Konya Ovaları Projesi (KOP) la ilgili, ulaşım önerilerinde, “Eskişehir-Bursa-Gemlik/ Mudanya demiryolu yapılmalıdır.” önerisi yer almıştı.
                 Bozüyük-Mekece yolunda, incelemelerde bulunan Maliye Bakanlarından, Rahmetli  Kemal Unakıtan, çalışmaların,  2009 Mayıs ayında tamamlanacağını belirterek, bundan sonra her yol Eskişehir’e, çıkacak müjdesi vermişti.
                Ayrıca Rahmetli Unakıtan, 134 kilometre uzunluğundaki yolun, toplam maliyetinin 930 milyon TL olduğunu belirterek, “Bu yolu, öyle bir hale getireceğiz ki Eskişehir’den yumurtayı yuvarladım mı İstanbul’dan alacaksın” demişti.
                Hızlı Tren, Eskişehir’ in, ulaşa bilirlik ve erişe bilirlik imkânlarına ciddi katkıda bulundu.. Hızlı tren, yalnız Eskişehir’ de duracak, Afyon Kütahya, gibi illerden, Ankara’ ya gitmek isteyen vatandaşlar ve Eskişehirlilerde, bu süre içinde, arabaları koyacakları, Hızlı Tren’ in duracağı güzergâhta, en az 1000 arabalık parka ihtiyaç vardı ama gerçekleşmedi.          
                   Ankara-Bursa-İstanbul karayolu ulaşımını sağlayan Çevre Yolu, 1960’lı yıllarda yapıldı. O tarihten bu yana yenilenmemiş, yalnızca karayolları tarafından yetersiz bir bakım-onarımla yetinilmiştir. Drenajı ve sağlıklı alt yapısı olmayan, orta refüjü dahi yoktu.  
             Çevre yolu üç geliş ve gidiş olmak üzere yenilendi ama günde 30 binden fazla ağır
vasıta otobüs, otomobil ve her çeşit lastik tekerlekli taşıtın şehirlerarası geçişler yapması,.  Üstelik sabah ve akşam Organize Sanayi Bölgesi’ndeki servis otobüsleri ve otomobillerin de trafiğe katılımıyla, büyük bir yoğunluk kazanmaktadır.
                   Çevre yolunun, gidiş ve geliş üç şeritli olması da sorunu çözmedi, Bilakis nüfus ve vasıta artış oranı ile de her geçen yıl yetersiz kaldı.
                  Hâlbuki Rahmetli Aydın Arat’ la yaptığımız bir sohbetlerde, çevre yolunun, Sevinç köyünden geçeceğini,  Bozdağ eteklerinden, Bursa yoluna ekleneceğini söylemişti, Gerçekleştirilmiş olsa idi. Hem kent içi trafik rahatlayacak, hem de uzun yıllar, Eskişehir’e,  cevap verecekti. Bu yol, aynı zamanda mal ve can açısından daha da güvenli olacaktı.
                  Yine Rahmetli Aydın Arat, Organize Sanayi Bölgesi ile kent merkezi arasında tamamen sanayiye ait olmak üzere, servis yolları da düşünmüştü.
            Ayrıca Rahmetli Aydın ARAT, Şehirci ulaşımın iyileştirilmesi, otomobiller yerine toplu taşıma araçlarının kullanımının teşvik edilmesi, ulaşım taleplerinin kontrol edilmesi, çevre konularının dikkate alınması ile kalkınmaya ekonomik gelişmeyle uyumlu, katkıda bulunulması amacıyla, `Şehiriçi Ulaşım Mastır Planı’ yapılacağını da söylemişti.
                   Ancak ölümü dolayısıyla da ulaşımla ilgili düşünceleri gerçekleşmedi.
                Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ne(ESOGÜ) hazırlattığı 2015-2035 yıllarını kapsayan Eskişehir Ulaşım Ana Planı (EUAP) ‘Sonuç Raporu’ tamamlandığı 2017 yılında açıklanmıştı.
       EUAP’ de kentin geleceği düşünüldü mü bilinmez ama Süper Marketlerin ve iş merkezlerinin, tek merkezde toplanması kentin geleceğinin,  dikkate alınmadığının da bir göstergesidir.
               Taşıt sayısı, gün geçtikçe artması ve ulaşım araçları arasında, otomobillerin,  tercih edilmesi, kent ulaşımını daha da zorlaştıracaktır.
                   Eskişehir’ de, ulaşımda yapılan hatalar, yaşanan büyük zaman kaybı, trafik kazaları neticesinde, insan ve maddi kayıplar, park yeri yetersizliği, trafik yoğunluğu nedeniyle ortaya çıkan ciddi sorunlar, halkı rahatsız edecek boyuta ulaşmıştır.
                  Şu bir gerçek ki Eskişehir, tek merkezli kent olarak düşünüldüğü sürece de otomobillerin yerine,  düşünülen raylı sistem, tren ve otobüs gibi temel toplu taşım araçları da ulaşımdaki problemleri çözmek için, yeterli olmayacaktır,
                   Trafik sorununu, yeni çevre yolu yanında,  çok KESİMLİ ve MERKEZLİ, Eskişehir çözecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi