4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESO İLE NİCE 53 YILLARA

                                      
              Eskişehir Sanayi Odası, 1 Kasım 1968 tarihinde,  bir çatı altında oldukları Eskişehir Ticaret ve Sanayi Odasından ayrılarak, Eskişehir’de sanayileşmeye hız kazandırmak ve sanayicilerin sorunlarıyla daha yakından ilgilenmek üzere, bağımsız bir oda olarak faaliyetlerine başlamıştır.
            Eskişehir Sanayi Odasının kurulduğu ilk yıllarda, 85 olan üye sayısı, şu anda çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren , 800’e yakın firmaya ulaşmıştır. Halen Oda üyesi olan firmalar 16 meslek komitesi içinde çalışmalarını sürdürmektedir. Oda yönetimi söz konusu bu grupların, kendi içlerinde belirledikleri 2 üye ile Oda meclisini oluşturmakta, bu mecliste kendi içinden yönetim kurulunu belirlemektedir.
             ESO, ilk Meclis Başkanı, Hüsnü Yerçil’dir. Bu görevi 1974 yılına kadar sürdürmüştür. Daha sonra Kazım Alanya görevi devralmış ve 1979 yılına kadar sürdürmüştür. 1979 yılından, Eylül-2000 tarihine kadar ise Mesut Erez bu görevi sürdürmüştür
            Mesut Erez geçmiş hükumetler döneminde, Sanayi Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu.
            Eskişehir Sanayi Odası’nın,ilk Yönetim Kurulu Başkanı ise merhum İsmail Kanatlı’dır. 1968-1972 yılları arasında görev yapmıştır. 1972-1974 yıllarında ise Orhan Erden Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmüştür.
            1974 yılında ise Mümtaz Zeytinoğlu bu göreve seçilmiştir.  Rahmetli Mümtaz Zeytinoğlu’nun görevi elim bir trafik kazasında hayatını kaybettiği 8 Şubat 1979’a dek sürmüştür. Bu dönem Eskişehir Sanayi Odası’nın, ulusal platformda adının en çok duyulduğu bir dönemdir.
               1974 yılında, ESO başkanı olan  Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU, Eskişehir’deki gelişmelere, bölgecilik yerine, Türkiye merceği ile bakmış, ilk "ANADOLU SANAYİ "deyimini de o kullanmış, bugünkü Anadolu Kaplanları’ nın da mimarı olmuştu.
                Eskişehir’ i, " Orta ve İçanadolu’  nun Ticaret merkezi” yapmayı, en önemlisi de Onun döneminde, Tarım" ve "madenleri" sanayinin, motoru olması, hedef alınmıştı. Ancak bu hedefler, ondan sonra gelen, ESO yönetimleri tarafından, göz ardı edildi.
           Ülkemizdeki, ulusal sanayi bilincinin gelişmesinde, Rahmetli Mümtaz Zeytinoğlu’nun, önemli katkıları olmuştur. Mümtaz Zeytinoğlu’nun vefatından sonra, kısa bir dönem Turgut Çuhacı ve Metin Erözlü bu görevleri sürdürmüşlerdir.
           1979 Kasım ayında yapılan seçimlerde ise başkanlığa Yavuz Zeytinoğlu seçilmiş ve aralıksız olarak 10 yıl bu görevi sürdürmüştür.
            1989 yılında yapılan seçimlerle, sayın  Savaş M. Özaydemir, Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine seçilmiş olup, görevini 29 yıl boyunca devam etmiş ve Eskişehir sanayisine,  önemli katkılar sağlamıştır.
             Sayın Savaş Özaydemir, 2018 yılının, Nisan ayında bu önemli görevi aynı yıl yapılan seçimlerde yarışan, Sayın Celalettin Kesikbaş’a bırakmış ve Yönetim Kurulu Başkanı seçilmiştir..
             ESO, 53 yıl içinde, önemli gelişmeleri de bünyesine taşımak istedi.” BİLİM PARKI”  bu gelişmelerden biridir
             Biliim Parkı, Ekişehir’de, tekloji üretimi açısından, önemli girişimdi. ESO tarafından gerçekleştirilmek istenen,  “Bilim Parkı”nın temeli 12 Nisan 1997 tarihinde zamanın Cumhurbaşkanı RahmetliSüleyman Demirel, tarafından atılmış, 1999 yılına kadar da bitirilmesi hedeflenmişti. Bilim Parkı”, hedeflendiği şekilde gerçekleştirilemedi.
            Eskişehir Sanayi Odası (ESO), kuruluşunun 53. yılını kutlarken, ESO Başkanı Sayın Celalettin KESİKBAŞ,  ilk kuruluş yıllarındaki heyecanla ve inançla çalıştıklarını belirterek, "Şehrimize hizmet noktasında çıtayı sürekli yükseltiyoruz. Bizi biz yapan üyelerimizin üretimini, istihdamını, ihracatını artırmak, mesleki yeterliliklerini geliştirmek için çalışıyoruz. Eskişehir Sanayi Odası’nın 53. yılı kutlu olsun" dedi.
              ESO Başkan Sayın Cellettin KEŞİKBAŞ’la birlikte ESO her alanda makro hedefller belirledi. Birlik ve beraberliği ön planda tuttu.
              ESO Başkanı Sayın Celalettin KESİKBAŞ ‘ın,   “Bu işe, çok inandık. Birlikte güzel işler başaracağız. Ekip ruhu ve inançla çalışacağız. Çünkü biz çalışırsak, Eskişehir kazanacak, şehrimiz kazanırsa ,ülkemizde kazanacak. “ sözleri, tüm kesimlere örnek teşkil edecek niteliktedir.
             Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından,  Eskişehir ve bölgesinde, stratejik öneme sahip, havacılık, savunma sanayi, raylı sistemler, makine  imalat, beyaz eşya ve ileri seramik gibi, sektörlerdeki yaratıcı fikirlerle desteklenmesi ve yeniliklerin tanıtılacak olması, Eskişehir’deki, bu sektörleri ulusal ve global pazarlarda söz sahibi yapacaktır.
              ESO, iş güvenliğine maksimum değer veren politikaları ve uygulamaları üyesi olan şirketlerde, hayata geçirmek için, ciddi gayret gösteriyor. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Kalite Belgesi, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistem Kalite Belgesi ve ISO 18001 İş ve İşçi Güvenliği kalite belgesini alabilmek için de çalışmalarını sürdürüyor.
             ESO tarafından gerçekleştirilen ve BEBKA’nın destekleri ile 15 Milyon TL’ye yapılan merkez, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İŞKUR ve ESOGÜ işbirliğinde, hayata geçirilen ESO Akademi, Eskişehir’e, mesleki eğitimde, yeni bir soluk getirirken, 22-35 yaş aras insanlarımıza, istihdam sağlayacaktır.
              ESO Başkanı, Sayın KESİKBAŞ ve ekibi, Eskişehir’de sanayinin gelişimini hızlandırmak, ihracat ağırlıklı, bir yapıyı oluşturmak, mesleki eğitim için, ciddi gayret gösterirken,  üyelerine destek, kılavuz ve itici güç olmayı da sürdürüyorlar.
            ESO’ daki başarılı performansın mimarı, ESO Başkan, Sayın KESİKBAŞ, alanında özellikle de ihracatta, tecrübeli, bilgili, konulara yatkınlığı ve yakınlığı ile örnek bir sanayicimizdir. İçinde bulunduğu koşulları, çok iyi değerlendiriyor, isabetli kararları ile de örnek oluyor.
             ESO ile nice başarılı 53 yıllara...




         

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi