4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESOB'DE HEDEFLER MAKRO

,                          
             Eskişehir OSB, 1969 yılında, 6973 ve 6785 sayılı yasalara dayalı olarak ve 2567 sayılı kanunla değişik 5590 sayılı kanunun 5. maddesinin verdiği yetkiye dayanarak  Eskişehir Sanayi Odası öncülüğünde,  kurulma çalışmalarına başlamış ve ilk tahsisini 1973 yılında gerçekleştirmiştir.
             Eskişehir OSB, sahip olduğu 32,4 milyon metrekarelik büyüklüğü ile ülkemizin, en büyük ikinci OSB’si durumunda. Hedef ise 50 milyon metrekareye ulaşmak.
Mevcut alanın, 18 milyon metrekaresi yatırımcılara tahsis edilmiş durumda ve bölgedekii tesislerde, 44 bini aşkın kişi çalışıyor. Her geçen gün yeni yatırımlarla sürekli büyüyor.
            Geçen hafta ziyaret ettiğimiz, ESOB Yönetim Kurulu Başkanı, Sayın Nadir KÜPELİ’ yaşantısı, davranışı, düşünceleri, fikirleri ve icraatı ile örnek bir  yönetici olarak gördük.
          Sanayicinin sorunları ile de yakından ilgileniyor.  Çözümlerine de yardımcı oluyor. Yartırımların ve ihracatın artması için ciddi gayret göteriyor. EOSB’yi her alanda layıkıyla temsil ediyor.
            Ayrıca Sayın KÜPELİ, halk adamı, alçak gönüllü, muhasebe ve murakebe insanı, demokratik, adil,  güvenilir, saygın, bir kişiliğe sahiptir. Milli menfaatleri ve ESOB’ nin bugününü ve geleceğini de her seyin üstünde tutuyor.
             ESOB’ de projeler, hep sanayicinin istekleri ve talepleri ve EOSB’ nin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanıyor. Hayata geçirilen ve devam eden projeler ise Yaşam Parkı, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, OSB’nin. yeni gelişme alanı, çok sayıda alt yapı yatırımı, bağlantı yolları, çevre yatırımları ve ağaçlandırma çalışmalarıdır.
            EOSB’nin, mevcut enerji gücünün yenilenmesi ve büyütülmesi, KOBİ, OSB’nin enerji sorununun çözülmesi, itfaiye teşkilatının yenilenmesi ve büyütülmesi, arıtma tesisisin kapasite artırımı, bölgeye yeni yerli ve yabancı yatırımcı kazandırılması tamamlanan veya devam eden projelerden birkaçıdır.
             Yapılan düzenlemeler sonucu,  OSB alanına, ilave 406 bin metrekarelik yeni bir bölüm kamulaştırılarak kazandırılmış ve bu bölgeden,  dünyanın en büyük beyaz eşya üreticilerinden biri olan Çinli Haier firmasına , .190 bin metrekarelik bir alan tahsis edildi.      
           Yatırım tamamlandığında, 1000 kişiye istihdam sağlayacak ve ilk etapta yıllık 500 milyon dolar civarında,  bir ihracat gerçekleştirerek, Eskişehir ekonomisine de büyük katkı sağlayacaktır.
                1.Gelişme Bölgesinde, son 3 yıllık dönemde,  60 yatırımcıya, 880 bin m2 yeni arsa tahsis edildi.  Bazı tesislerde de üretime başlanmış durumda. Bunun yanı sıra mevcut EOSB’de 1. Gelişme Bölgesi arasındaki 5,5 km uzunluğunda ve 40 metre genişliğindeki bağlantı hatları yapım ve yatırım çalışmaları da sürüyor.
             Ayrıca EOSB. Kalkanlı ve Hasanbey’deki rezerv alanlarını, yatırıma açmak için çok hızlı bir şekilde, kamulaştırma çalışmalarına başladı.
              Eskişehir OSB Başkanı Sayın Nadir KÜPELİ’nin, “ETGB’de Ar-Ge yapan firma sayımızı ilk etapta 200’e ve Ar-Ge personelini sayısını da en az 1000-1250 kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. En önemlisi ise ETGB’yi ülkemizin, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri içinde birinci sıraya taşımayı esas hedef olarak belirledik,”  sözleri, umut vericidir.
               ESOB, eğitim-öğretim çalışmalarına da önem veriyor. Yıllardır hayata geçirmek için çaba gösterilen  “Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” 2019 yılında hizmete açıldı. ve 100 öğrenciyle eğitime başlamıştı.
              Geçen yıl okulun, toplam öğrenci sayısı 373 kişiye çıktı. Bu yılda,  9. sınıfa 390 yeni öğrenci daha aldı. Ayrıca 2 ana bölüm daha açıldı. Bu yıl 500’ün üzerinde başvuru yapılı. Birkaç yıl sonra okul öğrenci sayısının 1.560 kişiye çıkacağı söyleniyor.
             26 bin metrekarelik dev kampüsü, tek kişilik sıralardan oluşan derslikleri, bilgisayar destekli akıllı tahtaları, son teknolojiyle donatılmış laboratuvar ve atölyeleri, konferans salonu, sergi alanları ve spor salonuyla,  Makine ve Tasarım Teknolojisi”, “Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri” ve “Elektrik – Elektronik Teknolojisi” olmak üzere üç alanda eğitim vermektedir.
               ESOB, 2019 yılında hizmete açtığı, “Engelliler Montaj Atölyesi” ile engelli gençleri hayata kazandırıyor. Bu gençler merkezde, montaj işleri yaparak,  hem kendilerine gelir sağlıyorlar, hem de ailelerinin gün içinde kendi  işlerine bakabilmesine imkân tanımış oluyorlar.
            EOSB Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Komisyonu kurdu. Gönüllülerden oluşan bir komisyon, sokaktaki hayvanların özellikle de köpeklerin sağlık bakımlarının yapılması, kısırlaştırılması, aşılanması konusunda, hem Odunpazarı Belediyemiz hem de Tepebaşı Belediyemiz ile iş birliği yapılıyor.
              EOSB tarfından gerçekleştirilecek, “Yaşam Merkezi” kompleksinde, Modüler Kongre Merkezi ve çok amaçlı salon, modüler kreş, cafe-bstro alanları, açık ve kapalı spor tesisleri, alışveriş alanları, kadın-erkek kuaförü, yürüyüş ve koşu parkurları, peyzaj ve park alanları olacaktır.
              EOSB,  Eskişehir’deki üniversitelerle birlikte, ortak çalışmalar yaparak, sanayinin, gelişmesinde, öğretim üyelerinin, daha fazla katkı sağlamasını hedefliyor.  Bu kapsamda
 Eskişehir’ , AÜ, ESOGÜ ve ESTÜ üniversiteleri ile işbirliği içindedir.
               Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı, Sayın Nadir KÜPELİ, ESOSB’ deki şirketlerle birlikte, halen 2,5 milyar dolar civarında olan sanayinin, ihracat rakamını, 2025’te 5 milyar dolar hedefine çıkarmayı hedefliyor.  .
             EOSB,  Eskişehir’ in,  üretim gücünü ve kapasitesini ifade eder. Bu nedenle de EOSB’ de, kurumsallaşma ve markalaşma artmalı, fikri haklar korunmalı. Ayrıca Eskişehir’ e, dünya şirketleri çekilmeli, üretim teşvik edilmelidir.
            Çünkü sanayisi gelişmiş ve güçlü bir Eskişehir, hergeçen gün, zenginleşir ve aynı ölçüde diğer alanlarda da gelişme gösterir.  ESOB’ yi de ulusal ve global pazarlarda, söz sahibi yapar.
              Sayın KÜPELİ ve ekibini kutluyoruz.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi