4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

GÜVENLİ BÖLGE VE BOP

          ABD, Suriye’de sınırda, 32 kilometrelik bir güvenli bölge kurmak istiyor. Türkiye, bu talebi bölgede Türk güçlerinin olması kaydıyla destekliyor. Ancak “Güveli Bölge” Türkiye, Irak, İran ve Suriye açısından ciddi bir tehdittir.


             Nitekim Genelkurmay İstihbarat Başkanlarından, Emekli Korgeneral Sayın İsmail Hakkı Pekin, ABD Başkanı Donald Trump'ın, "20 millik güvenli bölge kuracağız" sözlerinin, "Suriye'de, bir Kürt bölgesi kuracağız" anlamına geldiğini söyledi..


            Ayrıca tampon bölge ile Kürtlerle, Türkleri birbirinden ayırıyorlar. Türkiye, bu işe razı olabilir mi,  bilinmiyor. Ancak ABD kurmaylarının,  mesajları, Kürtleri korumaya devam edecekleri yönünde olup, ABD,  Irak’ta oldu gibi, Suriye'de bir Kürt bölgesi kurmak istiyor.


           Yine Trump’ın, Suriye’nin kuzeyinde, “güvenli bölge kurulsun” açıklamasını değerlendiren Rus uzman Fenenko, Washington’un, Ortadoğu’da, dayanağı olacak, bir Kürt devleti kurmayı amaçladığını belirtti.


             Ankara'da 18 Ocak 2019 günü Tayyip Erdoğan ile görüşen ABD'li senatör Lindsey Graham, ise  "güvenli bölge, herkes için kazan-kazan durumunu ortaya çıkartacaktır." diyor ama bu proje ile Türkiye, Suriye, Irak ve İran'ın toprak bütünlüğüne zarar verecektir..


            ABD, Suriyeli ve Iraklı Kürtlerin birleştirilmesi sayesinde, Kürt proto-devletin oluşturulmasına, zemin hazırlıyor. O nedenle de ABD’ nin,  temel amacı, her ne olursa olsun Türkiye'nin, Suriye'nin, Kürt bölgelerine operasyon düzenlemesine, fırsat vermemek. Uzun vadede, Kürt devleti için, temel oluşturmak istiyor.


             Aslında bu gelişmeler bekleniyordu.  Geçmiş yıllarda, ABD'de, aylık "The Atlantic Monthly" dergisi, parçalanmış Ortadoğu'nun, nasıl bir hal alacağını kapak konusu yaparak tartışmaya açmıştı. "Irak'tan Sonra" başlığını atan derginin, kapağındaki Kürdistan haritası, Türkiye'nin, Doğu Karadeniz sınırına kadar uzanıyordu. 
              Ayrıca Goldberg, Akdeniz'den, İndus Nehri'ne kadar uzanan, bölgedeki bütün ülkelerin sınırlarının tartışmalı olduğuna dikkat çekmesi ve  "Wilson Beyannamesi"nin 12. Maddesinde,  Kürtlere bağımsızlık sözü verildiğini hatırlatarak, "Türkiye, en fazla desteğe muhtaç olduğu bir sırada,  ABD'ye yardım etmedi.”  demişti.
               Suriye ve Irak’ın bölünmesi,  bölge, özellikle de Türkiye için, ciddi sorun yaratırken,               ABD, BOP ve Kuzey Afrika Projesi ile, bu bölgelerdeki,  devletlerin bölünmesini veya federal bir yapıya kavuşturulmasını hedefliyor.         


            Maalesef, Türkiye’ yi, yöneten siyasi irade, geçmişte bugünkü tehlikenin farkında olmadı. Nitekim geçmiş yıllarda, Sayın Erdoğan,  ABD’ de yaptığı bir basın toplantısında, Türkiye’nin, Büyük Ortadoğu Projesi’nde, ABD ile Türkiye’ nin stratejik ortak olduğunu bizzat açıkladı. BOP’ un, merkezi olarak da, Diyarbakır’ ın, düşünüldüğünü de söylemişti


              Türkiye’yi, için önümüzdeki yıllarda, bir tehlikede, BOP’a, hizmet edecek olan,  federal sistem tartışmaları olacaktır.  Federal sistemde,  AKP, kararlı gibi görünüyor. Nitekim geçmiş yıllarda, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Tekirdağ’da katıldığı bir açılış töreninde, eyalet sistemine ve Amerika’ya övgüler dizmişti.


           Hatta AKP’li Bakan, ABD’nin, eyalet sistemi uygulamasında, Osmanlı Devleti’nden esinlendiğini söyledi.  Oysa Osmanlı devletini, çökerten de eyalet sistemi oldu. Nitekim Avrupa ülkeleri, Balkan toplumlarının, milliyetçilik hislerini kamçılamış, önce ayaklanmaları, sonrada savaşlarla, istenilen sonuca ulaşmışlardır.


             Bugünde, AKP, İstanbul Milletvekili ve Parlamentolar Arası Birlik Türk Grubu Başkanı Ravza Kavakçı başkanlığındaki, AKP heyeti, Almanya temaslarında, “federal yapı”yı incelediklerini   söyledikten sonra,  “AK Parti Genel Merkez heyetimizle, gerçekleştirdiğimiz Almanya temasları kapsamında, Alman Federal Konseyi Bundesrat’ı ziyaret ettik ve ayrıca Federal Sistem hakkında, bilgi alışverişinde bulunduk” dedi


          Oysa. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)’nin, yeni anayasa sürecinde, özerklik talep edebileceğini belirttikten sonra,“özerk bir yapı anlayışı, federal bir yapılanma, ülkeyi böler.” demişti.


           Türkiye’ de oluşturulacak, eyalet sistemi veya federal yapı,  BOP’ a hizmet eder, ülkemizi de böler.   Ayrıca Güvenli bölge, Irak’ ta olduğu gibi, Suriye’ de de bir Kürt bölgesine ve BOP’ a, hizmet edecektir..


         çünkü ABD, Büyük Ortadoğu Projesi ile Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya’da kendisine rakip olacak, ülkeleri bölüp parçalayarak, bir gücün yükselmesini önlemek,   ve “Askeri-teknoloji” gücüne güvenerek de bu bölgelerdeki, petrol ve doğalgaz gibi doğal kaynakların, üzerinde, denetim kurmak istiyor.        


      Hülasa ABD'nin, PYG ile ilgili politikası,  “Güvenli Bölge”   Kürt bölgesinin oluşmasına, BOP’a, Suriye’ nin bölünmesine ve Türkiye'nin, toprak bütünlüğüne yöneliktir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi