4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

İLKLERİ BAŞARAN BELEDİYE

                                         
          Tepebaşı Belediyesi,  Başkanı Sayın Dt. Ahmet ATAç döneminde, Eskişehir, ilkleri başarıyor.. DSö’ nün, “Sağlıklı Kentler Projesi", ilk defa Eskişehir’ de, Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dr. ATAç, tarafından, hayata geçirildi. Hatta Proje ile ilgili, yapılan başarılı çalışmaları, etkinlik ve faaliyetleri sonucu, Tepebaşı Belediyesi, ödül ve övgü de almıştı.
            Sağlıklı Kentler Projesi, Dünya Sağlık örgütü’ nün, 1981 yılında, "2000"yılında " Herkese sağlık” stratejisini geliştirmesi, ilk kez, " Sağlıklı Kentler Hareketi” ile başladı.
             Tepebaşı Belediyesi ise Sağlıklı Kentler Projesi ile Tepebaşı mücavir alanları içinde temiz, yeşil, sağlıklı bir çevre yanında, bölgenin ekosistemini korudu, barış dolu, şiddetten uzak, güvenli bir bölge yarattı.. Bölgede, toplu taşımacılık, belde evleri ile de komşuluk ilişkilerini ve engellilere iş olanağını, sağladı,  . Gelecekteki, ,hedefi ise bölgede, yaşayan insanlar için, yüksek yaşam kalitesi sağlamaktır.
            Tepebaşı Belediyesi, “Tepebaşı Kent Enstitüsü,”  ile bir ilki daha başardı. Anadolu'nun, aydınlanma sürecini şekillendiren, Köy Enstitüleri, misyonu ile sosyal eğitim anlayışını, günümüzün gelişmiş E-öğrenme teknolojileriyle harmanlayan, yenilikçi, bir yaşam boyu öğrenme platformunu hayata geçiriyor..
              çağımızın,  becerileri çerçevesinde, dönüşen bireysel ve kurumsal öğrenme ihtiyaçlarına, hem uzaktan,  hem de yüz yüze öğrenme uygulamalarıyla çözümler üretmeyi amaçlayan Tepebaşı Kent Enstitüsü, Anadolu üniversitesi ve Eskişehir Tepebaşı Belediyesi arasında oluşturulan, üniversite-sektör işbirliği çerçevesinde hayata geçirilmiştir.
              Tepebaşı Kent Enstitüsü, eğitimleri; teknolojiden sosyal medya kullanıma, genel kültürden, mesleki eğitime kadar, her türlü öğrenme ihtiyaca yanıt verebilecek çeşitliliktedir. Eğitimler, başta Eskişehir Halkı olmak üzere, yeni bir şeyler öğrenmeyi arzulayan herkese, ücretsiz olarak sunulmaktadır.
             Cumartesi günü, Kent Belleğini Canlandırma Toplantısında, “Köy Enstitüleri”, “Belediyelerin Eğitimdeki yeri” ve “Tepebaşı Kent Enstitüsü” anlatıldı.
              17 Nisan 1940 yılında kurulan, Köy Enstitüleri, dünyaya örnek bir projeydi. Ne yazık ki halen, önemi yeterince anlaşılamadı. Oysa Köy Enstitüleri, kapatılmasaydı, bugün, Türkiye’de, her şey çok farklı olurdu.
               Köy Enstitüleri, programı, çok yönlü eğitimi benimsemişti. Genel kültür ve beceriler yanında, edebiyat, resim, müzik ve spor gibi etkinliklerde, öğrenciler,  anlıyor, düşünüyor, sorguluyor ve üretiyor. Yaptığı işin, verdiği mutlulukla, yaşamına anlam katabiliyordu.
               Her sabah güne, jimnastik, ya da halk oyunları ile başlanırdı. Eğitim yaşamının tümüne sanat, hareket ve yaratıcılık egemendi. Her öğrencinin, bir müzik aleti (genellikle mandolin) çalması zorunlu idi. Halk kültürünün, tüm malzemesi, taşınıp işleniyordu.
                Köy Enstitülerde, her hafta bir eğlenti düzenlenir, bu etkinliğe yönetici ve öğretmenler de katılırdı. Bu eğlenti programları, piyes, müzik, gösteri, halk oyunu, orta oyunu vb. etkinliklerden oluşurdu. Bu etkinlikleri, çevredeki köylüler ve öğrenci velilerinden konuk olanlar da izlerlerdi.
                Köy Enstitülerinde, uygulanan eğitim ve öğretim yöntemi, “öğrenciyi merkeze” koymuş ve onun etkin kılınmasını, temel almıştı. Ekip çalışmaları ve bireysel etkinlikler, öğrenci kişiliğinin geliştirilmesi açısından, vazgeçilmez koşuldu.
               Tepebaşı Kent Enstitüsü, Köye Enstitülerinin, belki yerine alamaz ama düşünülmesi bile başarıdır.  çünkü Tepebaşı Kent Enstitüsü; farklı yaş gruplarındaki bireylere, bilgiye ulaşma noktasında, eşit ve adaletli koşullar hazırlar. Yaşam boyu devam eden ve okul dışına taşan yönüyle, bireylerin girişimci ve araştırmacı kimliğini şekillendirir.
             Tepebaşı Kent Enstitüsü, Sağlıklı, yaşanabilir, sürdürülebilir, bir kent topluluğu oluşturmak için, her yaş grubunda, bilgiye ulaşmak, eğitimde eşitsizlikleri, ortadan kaldıracak bir “destekleyici, eğitim modeli” uygulamaktadır.
             Belediye, hizmet merkezlerinin, her biri enstitü merkezi olarak, hizmet vermektedir. İlçe geneline yayılmış, enstitü merkezlerinde, başta Belde Evleri olmak üzere, 75 farklı noktada Kent Enstitüsü anlayışıyla, eğitimler ve uygulamalar yapılmaktadır.
           Bu noktalar,  Belde Evleri / Deneyimli Kafeler / Gençlik Merkezleri / çocuk Merkezleri / Sosyal Tesisler ve Spor Tesisleri / Engelli Atölyeleri / Hobi Bahçeleri / Sağlık Merkezleri / Sanat ve Kültür Merkezleridir.
           ülkemizde ve Eskişehir’ de, yerel yönetimlerin, toplumun eğitimine ve gelişimine destek olması konusundaki önemi giderek artmaktadır. Bu bilinçle, hareket eden, Tepebaşı Belediyesi, yaşam boyu eğitim ilkesinden yola çıkarak, sürdürülebilirlik açısından uygunluğunu, tespit ettiği, projeleri ile de  her alanda,  diğer belediyelere örnek oluyor.
          Sayın Dt. Ahmet ATAç ve ekibini kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi