4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

Madenler kamulaştırılmalı

     Maden sektörü ile ilgili, yazımızdan sonra, bir okuyucumuz,” madenlerimizin, yabancılar tarafından çıkartılmasında, ülkemizin, hiç mi sorumluğu yok. “ diyerek, görüşlerini aktardı.          


Elbette Türk toplumu olarak, özelliklede siyasi iktidarların, madenlerimizin, yabancı şirketler tarafından çıkartılmasında, sorumluğu vardır. Çünkü yabancı şirketle, ülkemizde mevcut mevzuata göre, faaliyetlerde bulunurlar.
            AKP iktidarı tarafından, gündeme getirilen maden yasası, Cumhurbaşkanlarımızdan, Sayın Ahmet Necdet SEZER tarafından, halkın yoğun tepkisi üzerine veto edilerek, TBMM’ye iade edildi Ancak, ,birkaç basit değişiklikle, meclisten geçen 5574 sayılı "Türk Petrol  ve 5213 sayılı Maden yasası kabul edilerek icraata alındı.
                Yasanın, kabul edildiği günlerde, Konuyla ilgili olarak, Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası yetkilileri,  AKP Hükümeti tarafından, 5 Haziran 2004 tarihinde, TBMM’den geçirilen  5177 sayılı değişiklik ve 5213 sayılı Maden Kanunu’na, dikkat çekerek, bu yasalarla, yabancı sermaye maden işletme ruhsatı alma konusunda, büyük kolaylıklar sağlandığını ifade etmişlerdi.
             Yine o günlerde, Türkiye Maden Mühendisleri Odası ilgilileri de  Rio-Tinto isimli ABD- İngiliz sermayeli, uluslar arası bir şirketin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de faaliyetlerini arttırdığına dikkat çeken oda yetkilileri, şirketin, Türkiye’deki yerli bir uzantısı aracılığıyla  Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, yaklaşık 1.4 milyar hektarda,  alanda  maden arama ruhsatını eline  geçirdiğine vurgu yapmışlardı.
        Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcılarından, Sayın ÖZKAYA ise “Türkiye’nin, madenleri bizim elimizden çıkmaktadır. Son maden yasası ile Türkiye madenlerinin tamamı yabancı şirketlerin ve Angloamerikan şirketlerin, eline geçmiştir. Madenlerin durumu, Türkiye’ye, gelecekte, madenler konusunda, çok sıkıntı yaşatacak.” Sözleri ile uyarmıştı.
             Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CHP’li Fethi Gürer’in, soru önergesine verdiği yanıta, göre de  Türkiye’de, 118 yabancı firmaya ait 593 maden ruhsatı bulunduğunu söyledi.
                Öte yandan Türkiye ve Eskişehir, jeolojik konumu, madenler yönünden oldukça olumlu potansiyele sahiptir. Ancak madenlerimizin, genel ve yerel safi hasılaya katkısı arzu edilen seviyede olmadığı gibi, yasalar ise, ülke menfaatlerini gözetecek nitelikte değildir. madenlerle ilgili yasalarda, ciddi boşluklar vardır.
               Elbette Türkiye ve Eskişehir’deki madenler işletilerek, ülke ekonomisine katkıda bulunmalıdır. Ancak, bu kaynaklarımız, yeteri kadar geliştirilememiş ve ülkemizin kalkınmasına istenen katkıyı sağlayamamıştır.
             Gelişmiş ülkeler, seviyesine ulaşmak için, yeni yasalar çıkartarak, madenlerimiz kamulaştırılmalı ve ülkemiz sanayisi ve ekonomisinin motoru haline getirilmeli, katma değeri yüksek ürünler üretilerek ihraç edilmedir. 
              Ayrıca Kamulaştırma, işçi güvenliği de sağlayacaktır. Nitekim Türkiye Maden İşçileri Sendikası Soma Şube Başkanı Sayın Şevket Şahin, yaşanan olayın mücadelelerini daha da ateşlediğini söyledi. Şahin, “Kamunun elinde olan madenlerde insan odaklı çalışılır” dedi ve ekledi: “Kamunun elinde olan madenlerde iş güvenliği birinci sırada gelir. Şirketlerin elinde olduğu madenlerde her zaman büyük sorunlar oluyor. İşçinin sağlığı ve güvenliği düşünülmez. Çünkü şirketler kar odaklı çalışılır” diyerek bir gerçeği kamuoyu ile paylaştı.     
              Türkiye’de, madencilik, önemli ve ciddi bir iştir. Madenciliği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığın’ dan ayırıp,  “Madencilik Bakanlığı” kurularak madenleri bünyesinde toplamak yerinde bir karar olacaktır.
              Sanayinin gelişmesinde, lokomotif bir sektör olan madencilik, ülkelerin kalkınmasında, sürükleyici bir rol oynar. Madencilik, sanayinin itici gücü, katma değeri en yüksek olan ve kaynak yaratan, en önemli bir sektördür.
             Ayrıca madencilik sektörü, istihdam ağırlıklı bir sanayi dalıdır. Bu yönden kısmen de olsa, işsizliği giderme özelliği taşımaktadır.
             Atalarımızın, canı pahasına aldığı vatan topraklarındaki, madenlerimizin, kısa dönemli ekonomik çıkarlar için, yabancılara devredilmesinin, bugün olduğu gibi,  gelecekte daha ciddi problemleri de beraberinde getirecektir.
          Ancak Eskişehir’ de, ESO  bünyesinde gerçekleştirilen  MADENCİLİK KÜMESİ ”nin kurulması ve ülkemizde bir ilk olması, ülkemiz ,ve Eskişehir’ deki madenlerimiz açısından, olumlu ve örnek bir gelişme olup, madenlerimizin geleceği açısından da umut vericidir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi