4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

NASREDDİN HOCA HUZUREVİ



            Türkiye’ de, ortalama insan ömrünün giderek uzaması, gelecekte de tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de, yaşlı insan sayısının, artacağını göstermektedir.


             Ayrıca ömrünü, topluma ve ülkeye hizmetle geçirmiş insanların, yaşlandıkları ve bakıma muhtaç oldukları, bir dönemde, ömürlerinin sonuna kadar, insan onuruna yakışır bir şekilde bakım talep etme hakları vardır.


            Yaşlıların, aile ve çocuklarından, bu hizmeti çeşitli nedenlerle alamayanlara, bu hizmet, imkânlar ölçüsünde, devlet tarafından huzuevlerinden verilmektedir. Bu alanda parlamento dâhilin de ve haricindeki tüm siyasi partilerimiz, yerel yönetimlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız, vakit varken, üzerlerine düşen görevleri, eksiksiz yerine getirmelidir.


            Huzurevleri, her geçen gün ülkemizde, artan yaşlı nüfusun yaşamlarını, çok daha iyi koşullarda sürdürmelerine olanak sağlayan, özel kurumlardır. Bugün ülkemizde, üzere pek çok ilimizde, her geçen gün sayılarını arttırmayı sürdüren huzurevleri, ikinci baharını yaşamak isteyen kişilere, kapılarıın açmaktadır.


           Huzurevlerinde, kişilerin, her türlü ihtiyaçları, en iyi şekilde ve en hızlı şekilde karşılanmaktadır. Huzurevlerinde, bakım konusunda, uzman kişiler çalışmaktadır ve her birisi, yaşlı bireyleri, adeta kendi ailelerinden birer birey gibi, severek bakımlarını üstlenmektedirler.
       


                Ayrıca toplumda, modern hayatın getirdiği çekirdek aile yapısı nedeni ile ailelerinden ayrı yaşayan yaşlıların, barınma ve bakım ihtiyaçlarının sadece kamu kurumlarının imkânları ile giderilmesi mümkün değildir. O nedenele de özel sektöre de bu alanda görev düşmektedir. 


                Huzurevleri, bedensel, ya da zihinsel engelleri, nedeniyle, bakım gereksinimi duyan kişilere verilen tıbbi bakım ve gözetim hizmetlerinin yanı sıra, sosyal gereksinimlerini karşılayıcı etkinliklerle, yaşlı insanlarımızın, yaşam standartlarını, en üst düzeyde tutan kurumlardır.


             Toplumda, önemli bir yeri olan huzurevleri, insanların yaşlandığında unutulmadıklarını  ve değerinin bilindiğini gösteren yapılar olarak, insanların içine iyilik, mutluluk, huzur aşılamaktadır. 


                 Huzurevlerinde, bulunan kişilerin, bakımları en iyi şekilde yapılmakta, onların her birisi ile ayrı ayrı ilgilenilmektedir.


         Huzur evleri, yansıtıldığı gibi, yaşlıların terk edildiği, bir yer değil aksine, onların kendi yaşlarına uygun arkadaşlar edinerek, daha eğlenceli zaman geçirdikleri, uygun bir ortamdır.


           Ülkemizde, bugün özellikle de İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerimizde, 5 yıldızlı otel konforunu sağlayan, son derece kaliteli huzurevleri bulunmaktadır


           Ülkemizde, devlet ve özelsektör yanında, hayırseverler de Huzereveleri yapmaktadır. Nitekim ilimizde Hacı Süleyman Çakır Huzurevi ve Safiye-gönül Bayar Huzur Evi ve Aziz Bolel Huzur evi gibi huzur evleri var.


          Eskişehir’ de,  Mihaalıcçık İlçemizde Selami Vardar Huzur evi yanında, Sivrihisar da da Nasreddin Hoca Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi’ nin, binası hazır hala getirildi..


        İyi Parti  Sivrihisar  İlçe Başkanı Sayın Recep TOPTAŞ, Nasrettin Hoca Huzurevi ve Yaşlı Bakım merkezi ile ilgili olarak da basın açıklaması yaptı.


              Sayın TOPTAŞ’ a göre, günümüzde ekonomik şartlar dolayısı ile   ailelerde genellikle bireyler çalıştığından yaşlı bireylerin bakımlarını üstlenecek kimse bulunmamaktadır. Özel bakıcı bulmak, hem maddi, hem de güvenilirlik bakımından, zor olduğundan, böyle durumlarda kişiler, huzurevlerini tercih etmektedirler.


             Sayın TOPTAŞ yaptığ ıaçıklamada, kırsal mahalleler de bakıma muhtaç yaşlılar ve kimsesizler için, Nasreddin Hoca Huzur evi yaptırma derneği kurularak,  bu insanlarımızın, sıcak bir ortamda günlük ihtiyaçlarının karşılanması ve hayatlarını  idame ettirmeleri amaçlanmıştır.


           Sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarımızın,  yardımları aynı zamanda, sosyal ve çevresel yatırım programları  projesi kapsamında, devletten alınan yardımlarla da  44 oda 88 yataklı Nasreddin Hoca Huzurevi ve Yaşlı bakım merkezi inşaatı tamamlanmış olup ,mobilya,mefruşat,mutfak,sosyal alanlar kullanıma hazır hale getirilmiştir.


        Ancak yaklaşık bir yıla yakın zamandır, hizmete açılmayı bekliyor. Bir an önce dernek genel kurulunun toplanarak,  bu güzel tesisin nasıl çalıştırılacağı konusunda,  ivedilikle karar alarak, hizmete açılması gerekmektedir. Halkımızın ve buraya yardım yapan vatandaşlarımızın da talebi bu yöndedir. İlçemiz ve kırsal mahallelerinde  yalnız ve bakıma muhtaç yaşlılarımız da  ümitle beklemektedirler.


             Yine Sayın TOPTAŞ’ a göre,  geç kalındığında, bin bir  emekle yapılan bu tesis çürümeye terk edilmiş olacaktır. Aksi takdirde,  bunun vebalini kimse kaldıramaz. Unutulmamalıdır ki  buranın açılmasının bekleyen, büyük sıkıntı içinde yaşayan, onlarca insanımız bir ümitle beklemektedir.


            Nasreddin Hoca Huzurevi ve Yaşlı Bakım merkezi, bir an önce, ya Sivrihisar  Nasreddin Hoca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Huzurevi Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarfından,  ya da  Sosyal Hizmetler Bakanlığına devredilerek, hizmete açılmalıdır.


              Nasreddin Hoca Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi’ nin, yapımında, sivil toplum örgütlerinin ve hayırsever vatandaşlarımızın, özellikle de  Sivrihisar Nasreddin Hoca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Huzurevi Yaptırma ve Yaşatma Derneği yönetiminin, katkıları büyüktür.


              Kutluyoruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi