4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

NASREDDİN HOCA ŞENLİKLERİ

               Gönül dostu Nasreddin Hoca’yı, memleketi olan Sivrihisar’da anmak, anarken Sivrihisar kültürüne ve Nasreddin Hoca’ya,  dair birçok değeri bir arada bulabilmek İçin  “Ulusalararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivali’nde; konserler, halk dansları toplulukları gösterileri, yarışmalar ve çeşitli etkinlikleri yapılması memnuniyet vercidir.


         Elbette Festival kapsamında, Kuzeyin Uşakları, KKTC Kıbrıs Sütlüce Dans Grubu, Hindistan Halk Dansları Topluluğu, Makedonya Halk Dansları Topluluğu ve Güney Kore Halk Dansları Topluğu sahne alarak gösterilerini sergilemeleri, özellikle de farklı kültür ve medeniyetlerin, Sivrihisar’ da buluşması da güzel bir gelişmedir.


        Ancak, şenliklerle ilgili, birçok öneri ve eleştiri aldık. Bir okuyucumuzun,”Kurtuluş Savaşının yaşandığı coğrafya oluşu, Ulu önderimiz ATATüRK’ün,  çok önemsediği ve defalarca ziyaret ettiği, Ankara dışında ilk kez TBMM toplantısının yapıldığı Sivrihisar da ATATüRK’ün, isminin, hiç geçmemesi, en küçük bir poster ve fotoğrafının bulunmaması ve de konuşmacıların kesinlikle, ATATüRK ve Kurtuluş Savaşından bahsetmemesi, üzüntü ve hüzünle karşılanmıştır. “ görüşleri, dikkat çekti.


           ATATüRK’ ün, şenlik alanlarında, fotoğrafı neden yoktu veya konuşmalarda, niçin yer verilmedi. Muhalefet milletvekilleri, şenliklerde, niçin gelmedi, bilinmez ama etkinlikte, CHP, İYİ parti, milletvekillerini,  özelliklede,  Sivrihisar ve Günyüzülü olan,  BBP Genel Başkanı Sayın Mustafa DESTİCİ’ yi de görmek isterdik.


            Diğer yandan Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Anadolu’da,  ilk kez, Sivrihisar ZAİMAĞA KONAĞI’ ın da, Atatürk’ün katılımıyla toplandı. önemli kararlar alındı.  Sivrihisar halkı, da tüm mal varlığını, bir araya getirerek, Türk Ordusu`na, yeni bir uçak alınması için, bağış da bulundu. Bağış ile alınan, çift kanatlı Fransız yapımı, Bregeue 14-B2 uçağına ise, "Sivrihisar Tayyaresi" adı verildi. 


              Etkinliklerde, Atatürk’ ün, fotoğrafı ve Sivrihisar halkının, bağışı ile alınan çift kanatlı Fransız yapımı Bregeue 14-B2  "Sivrihisar Tayyaresi” in, resimleri, etkinliklerde mutlaka yer almalıydı.


           SİVRİHİSAR, Frig ve Eti uygarlıkların, yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. Bünyesinden çıkardığı, Nasreddin Hoca, Sinan Paşa, Mehmet Kaptan, Hızır bey, mülazım Hamdi Efendi, Selman-ı Farisi, Aziz Mahmut Hüdai gibi, değerlerimizde,  etkinlikte ziyaretçilere tanıtılmalıdır.


             çünkü insanımız, özellikle de çocuk ve gençlerimiz, bu insanlarımızla, hem gurur duyup, örnek alacaklar, hem de, doğruluk, çalışkanlık, fedakârlık, cesaret, yardımlaşma, sadakat, adaletli olma, edepli olma ve sorumluluk sahibi olma, güvenilir olma gibi, kültürümüze,  ait değerlerin, yaşandığı bir maziyi de tanımış olacaklar, hem de gurur duyacaklardır.


             Gönül İsterdi ki Japon Halk Bilimcisi, Sayın Mitsuko Kojima’ da, şenliğe davet edilsin,  çünkü Nasreddin Hoca’ yı, her yönü ile ele alıp,  doğru bilgileri ulaştı. Hatta hangi fıkranın, Nasreddin Hoca’ya ait olup olmadığını bilecek kadar da onu tanıdı. Elde ettiği bilgilerle, Japonya’da Nasreddin Hoca günleri düzenledi. Gelen davetleri, karşılamakta da büyük güçlük çekti.  Nasreddin Hoca’yı da Japon halkına sevdirdi.
             Ayrıca ülkemizde, Mitsuko Kojima gibi, Nasreddin Hoca’yı, tanımak için, ciddi çalışma yapan halk bilimcilerimiz olmadı. çünkü Japon Halk Bilimcisi Sayın  MİTSİKO KOJİMA, Nasreddin Hoca’yı, tanımayı, tesadüflere ve kulaktan duyma, sözlere bırakmadı. O nedenle de,  tükce bilfdiği halde, üç yıl Türkçe öğrendi. Sonrada, Nasreddin Hoca’ yı, her yönü ile ele alıp, doğru bilgileri ulaştı.
              öte yandan Nasreddin Hoca,  Eskişehir bazında ele alınmalı, şenlikten ziyade, Onun felsefesi, insanlarımıza aktarılmalıdır. Yani İl ve ilçe bazında, yapılacak, sempozyum, panel, kongre ve konferans gibi, etkinliklerle,  fikir ve düşünceleri halka aktarılmalıdır.
              çünkü Nasreddin Hoca, ülkemizde,  “güldürü ve fıkra üstadı “olarak  tanınıyor ve tanıtılıyor.  Oysa Japon Halk Bilimcisi Sayın MİTSUKO KOJİMA ya göre, Nasreddin Hoca, bir DüŞüNüR" , "HALK FİLOZOFU", "SOSYOLOĞ" , “PSİKOLOG” "MüDERRİS" ", " BİLGİN ", "HUKUKçU" ve TASAVVUFçU" dur. 
            ülkemiz genelinde, hiç değilse,  Eskişehir’deki eğitim kurumlarımızda, Nasreddin Hoca’ nın, tanıtılması için, örgün eğitimin, her kademesinde, öğrencilerin seviyelerine uygun,  şekilde,   fikir ve düşünceler, çocuklara aktarılsa, daha iyi tanınacak ve tanıtılacaktır.
             Nasreddin Hoca, yalnız ülkemizde değil,  Türk dünyası ve diğer ülkelerin, tanıdığı ve tanımak istediği, bir düşünürdür.  O nedenle de Nasreddin Hoca ile ilgili etkinliklere, yerel, ulusal ve uluslar arası, perspektiften bakılmalı ve etkinlik programları da buna göre düzenlenerek, gerçekleştirilmelidir.


            Ayrıca önümüzdeki yıllarda, Sivrihisar’ da, yapılacak olan etkinliklerin, proğramları, hazırlanırken, doğruya ulaşmak ve etkinliklerin de daha verimli geçmesini sağlamak, Etkinlikler ve şenlikler sonrası, eleştiri ve öneri yapılmaması için de etkinliklerle ilgili, proğramlar hazırlanırken, ilgili akil adamlar ve sivil tolum örgütleri ile  “İŞTİŞARE” yapılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi