4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ORMANLAR MİLLİ SERVETTİR

        Eskişehir, Beylikova, Sivrihisar ve Mihalıççık ilçelerinde 5 köyü kapsayacak demir ve nikel madeni alanına, çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘çED Olumlu Kararı verdi.


               Bu kararla, üç ilçedeki 1.555,47 hektarlık kısmı orman arazisi, 99,29 hektarlık kısmı da tarım arazisinde kalan, yaklaşık 200 bin ağaç, başlayacak maden arama çalışmaları yüzünden yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.


              Oysa Anayasanın, 169. maddesi kapsamında, ormanlar, koruma altındadır. Danıştay kararlarına göre, ormanlık alanlarla ilgili olarak, belediyelerin, İmar Kanunu uyarınca parselasyon işlemi yapılması da mümkün değildir.


             Ayrıca imar kanunlarımıza göre, orman alanlarında DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) alanı ayrılması da mümkün değildir” ama bu yasalara rağmen, ülkemizde orman tahribi devam ediyor.


               NitekimTürkiye'de, orman yangınları ürkütücü bir boyuta ulaştı.  Orman Genel Müdürlüğü'nün rakamlarına göre, son 5 yılda yanan orman alanın büyüklüğü, 55 bin futbol sahasına eşit. Meydana gelen, bu yangınların, yüzde 87'si kasıt, ihmal ve faili meçhulden oluşuyor.


                Orman yangınlarının, başlıca 4 çıkış sebebi vardır., ihmal ve tedbirsizlik % 47, bilinmeyen sebepler % 34, kasıt % 13, yıldırım % 6 olarak tespit edilmiştir.özellikle Akdeniz, Ege, Marmara kıyı şeridindeki, 12 milyon hektar ormanlık alanının, orman yangınlarına karşı risk oluşturduğunu ve son 10 yılda,  bu bölgelerde çıkan orman yangınlarının, % 93 ünün, insan kaynaklı, % 7 sinin ise yıldırımdan çıktığı açıklandı.


              Orman yangınları, genellikle de dikkatsizlik ve ihmal sonucu çıkar.  Ormana sönmemiş sigara kibrit atılması,  Anız yakılması, tarım alanlarında, istenmeyen otların yakılarak temizlenmesi sırasındadır.


               çocukların, ormanda ateşle oynamaları, Orman içinde ve kenarında çöplerin yakılarak imha edilmesi yanında, Piknik amacıyla, yemek pişirmek, su ısıtmak amacıyla yakılan ve terk edilen ateşlerden.çıkmaktadır.,


              Ayrıca ateşli silah tatbikatları,  havai fişeklerin ormana düşmesi, Elektrik tellerinin kopması, bakımsız trafoların çıkardığı kıvılcımlar, yol ve benzeri inşaatlarda patlayıcı maddeleri ateşleyecek fitilin, otları tutuşturması, en önemli etkenlerdir.


               öte yandan terör amacıyla, yerleşim yeri, tarla otlak kazanmak gayesiyle,  orman idaresine kızgınlıkla veya ormanda yapılan kanunsuz işleri ört bas etmek,  Yabani hayvanları uzaklaştırmak ve yol yaptırmak amacıyla da yangınlar meydana gelmektedir.            


              Orman yangınları, orman idaresine ait yangın kulelerinde görev yapan görevlilerce, uçak ve helikopterlerin uçuşları sırasında, kamu kuruluşları ve vatandaşların ihbarıyla tespit edilir ve söndürme çalışmaları başlatılır. ORMAN YANGINLARI GöRüLDüĞü AN, üCRETSİZ OLAN 177 NOLU TELEFONA BİLDİRİLMELİDİR.


          TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç,” Yaşlı karaçam ormanı (250-700 yaş) ve eşsiz yaban hayatı ile mutlak koruma statüsüne sahip Muğla Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanının tamamı, madenlere ruhsatlı. Muğla’da, karşı karşıya olduğumuz bu durumun Türkiye'nin, diğer alanlarında da farklı olmadığını, bu alanlardaki madencilik çalışmalarını yakından takip ederek ve bilimsel bilgiler üreterek, tespit ediyoruz. Yetkilileri bu konuda harekete geçmeye davet ediyoruz.” diyor.


              Yine TEMA verilerine göre,195 bin, projenin, çevresel Etki Değerlendirme (çED) raporuna göre, 45 bin 650, Orman Genel Müdürlüğü’ne göre ise 13 bin 400 ağaç kesildi. 


              İstanbul üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay’a göre ise bu sayı 198 bine kadar çıkıyor. 


               Ormanlar, önemli doğal kaynaklar arasında yer almaktadır. Ancak; sanayileşme, artan kentsel nüfus, küresel iklim değişimi, biyolojik çeşitliliğin yok olması gibi, her geçen gün yükselen küresel ölçekteki sorunlar ormanları da tehdit etmektedir.


              Ormanlarımızın korunması için Orman ağaçlarının düzenli ve planlı kesimi., orman Yangınlarının Kontrolü,. Yeniden ağaçlandırma ve ormanlaştırma, Tarım ve yerleşim amaçları için orman alanlarının tahribinin kontrol edilmesi, en öenmlisi de mevcut ormanların korunması  bir zorunluluktur..


                Dünya da ve ülkemizde, ormanlarımızla ilgili sorunlar, partilere ve siyasetçilere bırakılmayacak kadar da önemlidir. çünkü tüm Dünyada, her yıl 16 milyon hektar orman alanı yanmaktadır. Dünyamız dakikada, 21 hektar orman alanı kaybediyor. Son 30 yılda ise dünya orman örtüsünün beşte biri yok oldu.


               Beş yıllık döneme ışık tutacak olan, Orman Genel Müdürlüğü Stratejik Planının (2019-2023 etkili bir şekilde uygulanması ve ormancılığımızın, gelişim sürecine katkıda bulunur mu zamana gösterecektir.


             Orman Genel müdürlüğü’ nün personeli,  özllikle de Ormanların muhafaza ve bakımlarından sorumlu olan, orman muhafaza memurları, yeterli değildir. O nedenle Orman Bölge Müdürlüklerine, yeterli sayı da Orman muhafaza memur kadrosu verilmelidir.


             Küresel ısınmanın, gündemde oldudğu dünyamızda, ağaçlar, insan yaşamının gizli kahramanlarıdır. Hele bir de ağaçlar, bir orman halini aldığında, bir ülkeyi ve hatta insanlığı dahi kurtarmaktadır. İnsanın, aldığı nefesin içerisinde, bulunan oksijen, ağaçlar ve ormanlar tarafından üretilmektedir.


              Bu nedenle de Orman varsa, yaşam vardır.


              Ayrıca Franklin Roosevelt’ in söylediği gibi, bir ulusun, uygarlık düzeyi, üzerinde yaşadığı toprakları, ağaçlandırmasıyla ölçülür. -


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi