4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SAYGI, ÖZLEM VE MİNNETLE ANIYORUZ


             Bugün 10 Kasım… Atatürk, yurt genelinde törenlerle anılacak.


             10 Kasım 1938, yalnız Türkiye için değil, dünya milletleri için de acı bir gündü.   çünkü Mustafa Kemal Atatürk, dünyada, tüm ezilmiş halklar için, ilham kaynağı olmuş, başardıkları ile de dünyayı, kendisine hayran bırakmıştır.


            çünkü Atatürk, askerlikte, siyasette, inkılâpçılıkta ve fikri mücadelede, emsali nadir bir dehadır. Tarihin, büyük tanıdığı şahsiyetlerle mukayese yapıldığı zaman, bariz üstünlükleri göze çarpmaktadır.  O, hem fikir, hem de hareket adamıdır.


               Atatürk, gerçeğin adamıdır. Nerde ne yaptı, neye karar verdi ise daima en iyisini yapmış, en hayırlısına da karar vermiştir. Atatürkçülüğün ilkeleri de, birden bire ortaya çıkmadı. Bu ilkeler, tarihsel bir gelişim izledi ve Atatürk ideolojisi de zamanla oluştu.


                 Atatürk, milliyetçi bir insandı. Ancak, O’nun milliyetçi düşüncesinde, ırkçı,  ümmetçi,  kafatasçı, gibi kavramlara yer yoktu. Bilakis, O’nun düşüncelerinde, Türk halkını birleştirici, bütünleştirici, bilimsel, akılcı ve gerçekçi kavramlara yer vardı.


                Atatürk, hep gündemde oldu. Ancak gerçek anlamda Atatürk’ ün fikir ve düşüncelerini yorumlayan, çok az insan oldu. çünkü Atatürk’ün, fikir ve düşüncelerini yorumlarken, nesnel, gerçekçi ve bilimsel birleştirici ve bütünleştirici ve bilimsel doğruların rehberliği, esas alınması gerekir.


                 Hayatı boyunca, ulusal ve uluslararası barıştan yana oldu. Tüm insanların, barış, huzur ve refah içinde yaşamasını istedi.  “Yurtta barış, dünyada barış “ özdeyişiyle de, bugünkü ve gelecek nesillere hedefi gösterdi. Ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel alanlarda, etkili, köklü devrimler yaptı. Bilimsel ve akılcı düşünceyi, devlete ve topluma egemen kıldı.


              Nitekim UNESCO   Atatürk hakkında,, “ Atatürk, uluslar arası anlayış, iş birliği, barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi, olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir devrimci, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, yaşamı boyunca insanlar arasında renk, dil, din, ırk ayrımı gözetmeyen, eşi olmayan devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur.” tanımını yaptı.


            Yıllardır Atatürk’ ün, fikir ve düşüncelerini kişisel çıkarlarının önünde engel gibi gören kişi/kişiler ve bir kesimler, Atatürk’ ü İslamiyet, karşı gibi gösterdiler. Oysa Atatürk yaşamı boyunca tebliğ edilen İslamiyet’i savummuş, dini erozyona uğratacak, gelişmelere de sürekli karşı çıkmıştır. Siyasetin ve devlet işlerinin dini düşüncelerden uzak utulmasına da özen göstermiş ve gösterilmesini de sürekli önermiştir.


           Atatürk’ün, kurduğu Diyanet,  4.5 yıl öncesine kadar ulusal bayram haftalarına denk gelen cuma hutbelerinde, Atatürk'ten, söz ediyordu, 2015'ten beri, bu geleneği bozarak, artık Diyanet Atatürk'ün adını, hiçbir hutbede söz etmiyor. Varlığın Atatürk’ e, borçlu olan Diyanet, Atatürk’ ü yok saysa da Atatürk, 20.yüzyılın, dünya lideri olarak, ilan edildi.
              Nitekim island'daki Brown üniversitesi'nde, "Emeritus Professor-Onursal Profesör  Arnold Ludwig’  in,  18 yıl süren, "Liderliğin Doğası"  çalışmasında, 1900-2000 yılları arasında yaşayan, 200 farklı ülkeden, 1941 li-deri araştırmış. Ludwig bu amaçla "Politik Büyüklük ölçeği" adını verdiği, puanlamaya dayalı bir ölçek geliştirmiş. Ayrıntılı bilgiye ulaşabildiği Roosevelt'ten, Churchill'e, Mao'dan Fidel Castro'ya, uzayan listedeki 377 lider arasında, en yüksek puanı, büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, almış ve 20. Yüzyılın lideri olarak tespit edilmiştir.
           Ayrıca diyanet, Atatürk’ e hutbeler de yer vemiyor ama aklıselim her Türkün bir Atatürk, olduğunu da unutuyor.


             Nitekim ATATüRK, “İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemal… İkinci Mustafa Kemal, onu “ben” kelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, bizdir! O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur! ”demiştir.


            Atatürk hakkında, kim ne düşünürse düşünsün. Türk ulusu, bugünkü bağımsızlığını ve sahip olduğu, ekonomik, kültürel, sosyal gelişmişliğini, çağdaşlaşmayı,  O’ na borçludur. Onun yolu, refah, mutluluk, barış ve huzurdur.  Atatürk ve Atatürkçülüğe karşı çıkmak ise, Türk milletinin, felaketidir. 


           Türk Milletinin, tek kurtuluş yolu, Atatürk’ ün yoludur. Milli birlik ve berberliğimizi ve ülke bütünlüğünü sağlayacak, akla, mantığa, insanlığa, ahlâka, Müslümanlığa, en uygun dünya görüşü, Atatürkçülüktür.  Türk milletinin, geleceği ve istikbali  de ondadır.  


           ülkesini seven, torunlarının geleceğini düşünen, her insanımız, tüm engel ve olumsuz gelişmelere rağmen, bilgi ve bilinçle özümsenmiş köklü bir sevgiyle, hep Atatürk’ e, bağlı kaldı. Bu insanlarımız için, 10 Kasım günleri, bir matem günü olarak düşünülmedi.  O' nun fikir ve düşüncelerine, yöneltmek için, bir fırsat olarak değerlendirildi


         Atatürk’ ü,  saygı, özlemle ve minnetle anıyoruz. Ruhu şad, mekânı Cennet olsun…


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi