4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR KURTULUŞU KUTLUYOR

             
           Sivrihisar, 12 Ağustos 1921 tarihinde, Kurban Bayramı’ nın, birinci günü, Yunan Ordusu tarafında işgal edildi. İşgalde, İlçe ve köylerinde, ciddi mal ve can kaybı oldu. Bu işgali, bir türlü içine sindiremeyen, Sivrihisar halkı ve Türk Ordusu, işgali 20 Eylül 1921 tarihinde bitirdi. İşgale de son verdi.
             Sivrihisar, Kurtuluş Savaşı’nın, başından itibaren, unutulması mümkün olmayan katkılarda bulunmuştur. İsitklal Savaşının, ilk kıvılcımını yakan da Sivrihisarlı olan Mülazım hamdi Efendi olmuştur.
           Kurtuluş Savaşı öncesi, çoğu Rum olmak üzere, elli kadar çete, Samsun sancağı içinde, huzur ve asayişi kökünden sarsmış, 9 Mart 1919’ da, İngilizler de, Samsuna 200 kişilik askeri birlik çıkarmışlardı. İngilizler, bir müfrezesini de Merzifon’a gönderdiler.
           Bu gelişmelere, ilk tepki, 17-18 Mart 1919 gecesi, Samsun’daki, Türk Birliği’ nden geldi. birlikte görevli, Sivrihisarlı Mülazım (Teğmen) Ahmet Hamdi Bey, askerleri ile dağa çıkarak mücadele başlattı. Kurtuluş Savaşının, ilk kıvılcımını da böylece başlatılmış oldu.
             Kurtuluş Savaşı’nda, ilk kıvılcımı yakan, Sivrihisarlı, Yedek Subay, Halil İbrahim oğlu 1316 doğumlu Ahmet Hamdi Bey(AYKER)" in, bu kahramanlığı, Genel Kurmay Başkanlarımızdan, Rahmetli Fevzi Çakmak Paşa’ nın, anılarında da görmek mümkündür.
             Yine Kamuran Gürün, "Savaşan Dünya ve Türkiye" adlı kitabında," Mülazım Ahmet Hamdi Bey, dağa çıkarak, İngilizlere nota verdirmesine, Mustafa Kemal Paşa’nın görevlendirilmesine, KURTULUŞ SAVAŞI’ NIN, DOLAYISIYLA DA OLSA, BAŞLANGICINA SEBEP OLMUŞ OLUYORDU." ifadelerini kullanmıştır.
             Anadolu’da ilk Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti de 17 Ekim 1919 Cuma günü Sivrihisar’da kurulmuş, Sivrihisar halkı milli mücadelede, şanlı ordumuza, tüm desteğini vermiş, 18 kişilik mütevelli heyeti tarihin altın sayfalarına kazınmıştır.
             Müdafaa-i Hukuk Cemiyetin Yönetim Kurulu’nda: “Evliya Zade Salim Efendi, Çam Zade Mehmet Efendi, Emir Eyyüp Oğlu Mustafa Efendi, Bekirbey Zade İbrahim Efendi ve Amasyalı Zade Talat Bey” yer almıştır.
               Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Anadolu’da ilk kez, Sivrihisar ZAİMAĞA
KONAĞI’ ın da Atatürk’ün, katılımıyla toplandı. Önemli kararlar alındı.
              Bu toplantı, Ankara dışında yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısı olarak tarihteki yerini alır. Sakarya Meydan Muharebesi sonrası, İtilaf Devletlerinden gelen ateşkes teklifine son şeklini vermek için, 24 Mart 1922 Cuma günü Başkomutan Gazi Mustafa Kemal ve Ankara Hükümeti’nin, Bakanları Sivrihisar’a gelirler. O gece Zaimağa Konağında alınan kararlar Ankara’ya gönderilir.
              8 Mart 1922 Salı günü, Başkomutan Mustafa Kemal’in, davet ettiği Sovyet Rusya Büyükelçisi Aralov Zonaryev ve Azerbaycan Büyükelçisi İbrahim Abilov da Sivrihisar’a gelir. Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa, askeri ve sivil zevat Zaimağa Konağında ağırladıkları misafirlerle, sabaha kadar gündemdeki konuları görüşürler. Bakanlar Kurulu’nun 29 Mart Çarşamba sabahı, 1. Ordu Karargahına intikal ettiği kayıtlarda mevcuttur.
              Sivrihisar Halkı, da tüm mal varlığını bir araya getirerek, Türk Ordusu`na, yeni
bir uçak alınması için 4 bin lira bağışladı. Bağış ile alınan çift kanatlı Fransız yapımı Bregeue 14-B2 uçağına ise, "Sivrihisar Tayyaresi"adı verildi.
                    Fransa’dan Breguet marka (14 B 2) model tek motorlu iki kişilik bir uçağa, Sivrisar adı verilen uçak silahsızdı. Uçağa Konya’da, silah monte edildi. Bu Türk Hava kuvvetlerinin, en yeni uçaklarından biri oldu. Uçağın pilotu, Rahmetli Halim Canko’ydu. Uçak keşif, avcı dıve bombardıman uçağı olarak hizmet gördü
             Sivrihisar halkı her ortam ve zaman içinde, devletinin ve kahraman ordusunun yanında olmuştur.
               Anadolu’da ilk Türk uygarlığı olan Etiler’e kadar dayanan Sivrihisar, tarih kokar. Tipik Anadolu şehirlerinin bütün özelliklerini barındıran Sivrihisar, aynı zamanda ünlü kral Midas’ın da memleketidir.
               M.Ö 700 yıllarında Frigler’in yerleşme yeri olunca "Spalya"’ya dönüşmüş. Şehrin bir diğer özelliği, o dönemin meşhur Kral yolu’nun üzerinde bulunması idi. 
               Eti ve Frig uygarlıkların yanı sıra Roma Bizans ve elçukluları gibi önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmış, bünyesinden, Yunusemre,  Nasreddin Hoca, Mehmet Kaptan, Hızır bey, Selman-ı Farisi, gibi ilçenin bağrından pek çok insan yetiştirmiştir.     
              Bugüne kadar da Sivrihisar, için yapılan pekçok öneriler de hayata geçiremedi. Nitekim Mayıs- 1996’ da yapılan Eskişehir, "1. Kent Sorunları Kurultay"ında, Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı, Sayın Prof. Dr. Orhan KUTAY, Eskişehir’ in, rahatlaması için, Sivrihisar’a, ikinci bir sanayi alanının geliştirilmesini istemişti. Sivrihisar- Eskişehir arasında, bir demiryolun gerçekleştirilmesini de önermişti.     
                 SİVRİHİSAR’ a, demiryolu gerçekleştirilmedi ama Yüksek Planlama Kurulunun 24.06.1998 tarih ve 93/31 sayılı kararı ile 1999 yılı Yatırım Programına alınmış, yer seçim çalışmaları tamamlanmış, müteşebbis heyet oluşturulmuş, OSB’ye, Müdür ataması yapılmıştı. Organize Sanayi Bölgesi, bugüne kadar gerçekleştirilemedi.
                 Sivrihisar’ ın, Kurtuluş Savaşı’nda yaptığı katkı, bir ülkenin yeniden doğuşunun, bir mücadelenin yalnızca bir kısmıdır… Geri de ülkemizin ve Sivrihisar’ ın, kalkınması vardı.
                  Nitekim Büyük Önder ATATÜRK, “Yeni Türkiye Devleti, temellerini süngüyle değil, süngünün de dayandığı, ekonomi ile kuracaktır. Yeni Türkiye Devleti, cihangir bir devlet olmayacaktır. Fakat yeni Türkiye Devleti, bir ekonomi devleti olacaktır” demiştir.
            Sivrihisar, kurtuluş savaşında olduğu gibi, ilçenin kalkınmasını da başaracaktır. Yeter ki Sivrihisar halkı, istiklal savaşından olduğu gibi, ilçenin sorunlarının çözümünde, ekip ruhu içinde, hareket etsin, birlikte düşünüp, birlikte karar versin,  tarihi, kültür mirasıni ve tarımsal olanak ve imkânlarını ekonimiye kazandırsın.
          Sivrihisar’ ın,  kurtuluşunun,  100.  yıldönümü kutlu olsun..




Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi