4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR VE KURTULUŞ SAVAŞI

                         
           1919 tarihinde, Mustafa Kemal PAŞA ve vatansever kader arkadaşları Sivas’ta yapılan toplantılarda, Anadolu’nun her köşesinde yurdun işgalden kurtarılması için, öncelikle birlik ve beraberlik meşalesi, olan MÜDAFAA-İ HUKUK cemiyetlerinin kurulması kararı alınmıştır.     
            Sivas kongresinden 44 gün sonra17 ekim 1919 Cuma günü, Ankara müftüsü RIFAT BÖREKÇİ, Sivrihisar’a gelir. Varlığıyla onur duyduğumuz Anadolu’nun ahşap direkli en büyük camisi olan Ulu Cami’deki etkili ve muhteşem vaaz-ı sonunda, onlarca kişinin katıldığı toplantıda Anadolu’da ilk MÜDAFAA-İ HUKUK cemiyeti, ilçe halkının temsilcilerinden 19 mütevelli heyet tarafından kurulmuştur.
               Sivrihisar’ da, Kurulan cemiyet, Kurtuluş savaşı süresince, gerek genelde gerekse
Sivrihisar cephesinde, düşmanla savaşanların yanında olmuş 6 Ocak 1920 de, Heyeti Temsiliyle namına Mustafa Kemal tarafından onur belgesi verilmiştir
             1921 de ( Kurban Bayramının ilk günü ) ,düşman Sivrihisar’ı işgal etmiş. Kesilen kurbanlar da enseri şekilde, Sakarya Cephesindeki askerlerimize ulaştırılmıştır.
           Bu dönemde, Sivrihisar Belediye Başkanı olan, Rahmetli Hekimin Osman, olağan üstü gayret ve çalışmaları sonucu, tüm imkânları ile ordumuza destek olmuşlardır.
          22 Ağustos 1921 ile 13 Eylül 1921 tarihleri arasında, 22 gün 22 gece süren Sakarya Savaşları sonucu, Kahraman ordumuz, tüm imkânsızlıklara rağmen kesin bir savaş ve zafer kazanmıştır.
              Düşmanı geri püskürten ordumuz, 20 Eylül 1921 günü, 35 gün işgal altındaki Sivrihisar düşmandan kurtarılmış. Kurtuluş günü halk yeniden bayram sevinç ve coşkusu ile Sivrihisar, düşman istilasının kurtuluşunu yaşamıştır.
          Sivrihisar, düşmana karşı savaşan ve üstün başarılar sağlayan, Büyük Millet Meclisi Hükümetinin , Diyarbakır Millet Vekili ve Nafia Vekili olan, “24-25 Mart 1922 de Sivrihisar Zaim Ağa konağındaki toplantıya katılan” Fevzi Bey (pirinççizade) Sivrihisar cephesindeki başarısından dolayı, TBMM Hükümeti tarafından, kırmızı, yeşil şeritli istiklal madalyası ile onurlandırılmıştır.
            Her tür ve en üstün övgüye laik kahraman ve fedakâr Sivrihisar halkı kurtuluşundan, 7 gün sonra, 27 Eylül 1921 de aralarında toplandıkları 4000 TL ile bir uçak alıp, şanlı ordumuza armağan
etmişlerdir.
.              Atatürk’ de, özel not defterine, kendi el yazısı ile “Sivrihisar’dan, tayyare bedeline verilmek üzere, Osmanlı Bankası’nın,  4 bin lira çeki Eskişehir Mebusu Mehmet Efendi’dedir. (Fevzi Paşa’ya verilecektir.)” ifadelerini düştüğü de görüldü.           ...
              Yine anılarını yayınlayan, Sovyet Diplomat S. İ. Aralov da, “27 Mart 1922 sabah özel bir vagonla, Biçer İstasyonu”na hareket ettik. Biçer’ den, Sivrihisar’a, otomobille gittik. Sivrihisar kasabası, Milli Kurtuluş Savaşı’nda hizmetleri dokunmuştur. Halkın topladığı para ile bir uçak satın alınmış, cepheye gönderilmiştir. Kasabayı ziyaretimiz sırasında uçak, Kasaba’nın, göklerinde uçmakta idi.” demiştir.               
            Sivrihisar, 1927 de de 35 bin TL karşılığı 2. Bir uçak alıp 2.12.1927 de törenle ordumuza teslim edilmiştir.
           . TBMM teklifi değerlendirmek için Bakanlar kurulunu ilk kez Ankara dışında (Sivrihisar’da ) yapılmasını uygun gördüler. 24-25 Mart 1922 tarihinde, 16 Bakandan oluşan kabinenin 11 bakanı Mareşal Fevzi Çakmak’ın başkanlığında, konuyu görüşürler.25 Mart 1922 günü toplantıya Atatürk’te dahil olur.
              Alınan karar “istila güçleri Anadolu’yu terk etmediği sürece ateşkes kabul edilmeyecektir.” Sonucu çıkmıştır.
                    Kurtuluş Savaşında, ilk mücadeleyi yapan ve kıvılcımı yakan da bir Sivrihisarlı da olan Mülazım Ahmet Hamdi Bey’dir.
             Kurtuluş Savaşı öncesi, çoğu Rum olmak üzere, elli kadar çete, Samsun sancağı içinde, huzur ve asayişi kökünden sarsmış, 9 Mart 1919’ da, İngilizler de, Samsuna 200 kişilik askeri birlik çıkarmışlardı. İngilizler, bir müfrezesini de Merzifon’a gönderdiler. Bu gelişmelere ilk tepki, 17-18 Mart 1919 gecesi, Samsun’daki, Türk Birliği’ nden geldi.
            Bu birlikte görevli, Sivrihisarlı Mülazım (Teğmen) Ahmet Hamdi Bey, askerleri ile dağa çıkarak mücadele başlattı. Kurtuluş Savaşının, ilk kıvılcımını da böylece başlatılmış oldu.  
             Mülazım Ahmet Hamdi Bey’ in, bu davranışı, son derece önemli idi. Çünkü Mülazım Hamdi Bey, işgalci İngiliz askerlerine karşı da ilk kıvılcımı çakan kişi olmuştu. Bu olaydan sonra, İngilizler büyük endişeye kapıldılar.
              Nitekim Mustafa Kemal Paşa, Mülazım Hamdi Efendi ile görüştükten sonra  Samsun’ dan, 22 Mayıs 1919 da, hükümete  verdiği raporda, , “ İngiliz kıtasının, Samsun’ a çıkması üzerine, memleketin yabancı istilasına uğradığı hissine kapılan ve Rum taşkınlıklarına kızan,  15. fırka (Tümen) makineli Tüfek Subayı Ahmet Hamdi Efendi,  Rum çetelerinin, Türk Köylerine ve halkına yapmakta oldukları zulüm ve tecavüzden üzülerek, bir makineli tüfek ve emrindeki askerlerle, 17- 18 Mart gecesi dağa çıkmıştır. “ demişti.
               Kurtuluş Savaşı’nda, ilk kıvılcımı yakan, Sivrihisarlı, Yedek Subay, Halil İbrahim oğlu 1316- 1900 doğumlu Ahmet Hamdi Bey(AYKER)” in bu kahramanlığı, Genel Kurmay Başkanlarımızdan, Rahmetli Fevzi Çakmak Paşa’ nın, anılarında da görmek mümkündür.
                Yine Kamuran Gürün, “Savaşan Dünya ve Türkiye” adlı kitabında,” Mülazım Ahmet Hamdi Bey, dağa çıkarak, İngilizlere nota verdirmesine, Mustafa Kemal Paşa’nın görevlendirilmesine, KURTULUŞ SAVAŞI’ NIN, DOLAYISIYLA DA OLSA, BAŞLANGICINA SEBEP OLMUŞ OLUYORDU.” ifadelerini kullanmıştır.           
.               Kurtuluş Savaşı’ nda önemli görevler üstlenen ve olaylara da tanıklık eden, Sivrihisar’  ın, kurtuluşunun 101.yıl dönümünde, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk  ve İstiklal Savaşı’nın, bütün şehit ve gazilerimizi  rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz...
               
   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi