4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR'IN GURURU OLDULAR



            çağımızda, her alanda geleceğe bakmak, vaat ve sözle olmaz."PROJE üRETMEK" gerekir.  Proje; tasarı, ya da tasarı geliştirme, hayal etme, planlama demektir. Nitekim Dalai LAMA’"GüZEL BAHçE DüŞLEMEDEN BAHçE SAHİBİ OLUNMAZ" demiştir. çünkü proje, geleceği düşlemektir. Güzellikleri yaratmanın da ilk adımıdır.


            Okulllarda da ise poje çalışmaları, öğrencilerin zihinsel, duygusal, ahlaki ve estetik duyarlılıklarını geliştirerek, eğitim sürecine, öğretmen kadar aktif katılımını sağlar. En önemlisi de . proje çalışması sürecinde öğrenciler, proje çalışmaları ile  araştıran, öğrenen ve keşifte bulunan, birer birey olarak büyük haz alırlar.


              Ayrıca okullardaki, proje çalışmaları ile sorumluluk, keşfetme, alma ve yerine getirme, işbirliği yapma, araştırma, verileri analiz ve sentezleme, bilgiyi organize etme ve yeni formlara sokma ve etkili sunma gibi, beceriler yanında, bu becerilerin kazanılmasında öğrenciye, fırsat tanır. Projelerde, yer alan öğretmen ve öğrenciler süreç içinde, ortaya çıkan sinerji sayesinde birlikte gelişirler.


           Okulllarda, gerçekleştirilen proje çalışmaları ile  bir kavram ve becerinin kazandırılmasıyla ilgili, bir problemin çözümü için, öğrencilerin, özgür düşünme, problem çözme, yaratıcılık, , sorgulama, bilgiye erişim, uzlaşma gibi, etkinlikleri, gerçekleştirir ve  bireysel ve  ekip çalışması için zaman ayırırlar.


            Ayrıca projeler, öğrencilerin, bireysel farklılıklarına, farklı öğrenme stillerine, zekâlarına, yeteneklerine ve yetersizliklerine yönelik, alternatif yaklaşımların kullanılmasına da fırsat verirler.


              Elbette ülkemizde ve Eskişehir’ deki, okullarda, yapılan proje çalışmalarında, dikkat çeken okullarımız var.  Sivrihisar’daki okullar, ülke genelinde, yapılan proje çalışmaları ve yarışmalarında, başarılı performansları ile Eskişehir ve Sivirihisar’ ın gururu oldular..


          Sivrihisar, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen, “Sivrihisar’da Geleceği Kodluyoruz” BEBKA Projesi kapsamında, hayırsever Milletvekillerimiz, Sayın Fahri KESKİN’ in yaptırdığı, Fahri Keskin Fen Lisesi,  Bilişim Teknolojileri Laboratuvarı, Tasarım-Beceri Atölyeleri uygulamaları kapsamında, “Yazılım ve Tasarım Atölyesi” ne dönüştürülmüş ve ilk olarak, 42 öğretmene, 10 gün boyunca, hizmet verilmişti.


          Projenin, yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında, kursa katılan öğretmenler, kendi okullarındaki öğrencileriyle, birlikte proje çalışmalarını sürdürdüler. Proje bazındaki çalışmaları ile de ulusal bazdaki yarışmalarda, başarılı performans sergilediler.


            Nitekim Sivrihisar, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ ne, bağlı okullarda, gönüllü öğretmen ve öğrenciler, TüBİTAK´ın, en prestijli projelerinden olan, 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında,  2019 yılında. ülke genelinde, 50 projeden, biri olmaya da  hak kazandılar.


            Yine Bursa’ da yapılan, TüBİTAK 51.Lise öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında,  iki farklı projeyle, ilk 100 proje içerisinde, yer alma başarısı gösteren  Sivrihisar’ ın, iki okulu, SEV Muzaffer Demir  Anadolu Lisesi ve Nurbiye Gülerce Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ortak yürüttükleri projelerle, bir başarıya daha imza attılar..


            öğretmeni Sayın Murat BUDAK’ın danışmanlığında, Psikoloji ana alanında, Sağlıklı Beslenme,   Tematik alanında; da SEV Muzaffer Demir Anadolu Lisesi öğrencisi, Neşe Sultan GüZLE ve Nurbiye Gülerce Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Gülşen BöYüT ‘ün hazırladığı, “SAĞLIKLI BESLENİYORUM GöRüNüŞüMü SEVİYORUM” isimli projeleri ile birinci oldular.


            Bu başarıları ile de ülkemizde, İlk 100 projeye girerek de  51. TüBİTAK Lise öğrencileri Araştırma Projeleri, Bursa Bölge Yarışmasında, sergilenen bu proje ile Birinci seçilerek, Türkiye finallerinde, yarışmaya hak kazandılar. 


         Bugün de Sivrihisar’ da, 2018-2019 Eğitim öğretim yılında başlatılan Robotik-Kodlama seferberliği, meyvelerini vermeye başladı. Ulusal ve Uluslararası yarışmalara robot kategorilerinde, başvuru yapan öğrenci ve öğretmenler, artık bu platformlarda Sivrihisar’ı, temsil etmeye hazırır hale geldiler.


           Fahri Keskin Fen Lisesi, Bilişim Teknolojileri öğretmeni, Sayın Alper Mete ve Beden Eğitimi Ders öğretmeni Bekir özdemir danışmanlığında,  öğrenciler,   çağrı Coğuplugil ve Evren çalışkan, yoğun bir şekilde çalışarak; temel eğitimleri, toplumsal bir sorunu çözmeye yönelik,  ürün oluşturabilecek şekilde geliştirerek, tasarım, kodlama, elektronik, 3d tasarım, mekanik ve üretim alanlarını, bütünleştirdiler.


              Sonuçta da Fahri Keskin Fen Lisesi öğrencileri, hazırladıkları GO-PASS adlı Bireysel Futbol Antrenman Sistemi Projesiyle, bu yıl 14. sü düzenlenen, Göbeklitepe Temalı Uluslararası MEB Robot Yarışması, Serbest Proje Kategorisi, Finaline katılmaya hak kazandı.


            Kadın/erkek futbolcuların, bireysel antrenman yapabilmeleri, amacıyla hazırladıkları interaktif futbol antrenman sistemi projesi, GO-PASS, Şanlıurfa'da düzenlenecek olan, finallerde yarışacak. öğrenciler, GAP Spor Salonunda yapılacak olan yarışmada, Tasarla-çalıştır kategorisinde de "FAHKESFEN26" adlı robotla yarışarak, Eskişehir ve Sivrihisar’ı, temsil edecekler. 


                Ulusal bazdaki, okullararası proje yarışmalarında, Eskişehir ve Sivrihisar’ a, gurur yaşatan, Sivrihisar, İlçe Milli Eğitim Müdürü,  Sayın Eyyüp MUTLU, Projeleri ile  başarı gösteren, okulların, yönetici, öğretmen ve öğrencilerini kutluyoruz…


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi