4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TASFİYE YASASI !

            Uzun zamandır beklenen, Tasfiye Yasası yürürlüğe girdi. 18.01.2019 Tarihli ve 30659 sayılı resmi gazete de yayınlanan, “7161 nolu Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” la, kamu ihale kanunun kapsamında iş yapan yüklenici firmalara uzun süredir bekledikleri tasfiye hakkı verilmiş oldu.


          Tasfiye yasasına gerekçe olarak da  Haziran 2018’den beri, ekonomide yaşanan sıkıntılar sebeb olarak gösteridi. Yapım işlerinin, büyük bir çoğunluğunun, mevcut sözleşme şartlarında, devam ettirilmesi zorlaştığı öne sürüldü..


          Ayrıca piyasa koşullarında, oluşan, beklenmedik bozulmalar sonucunda yüklenici firmalar ağır ekonomik yükümlülükler ile karşı karşıya kalmışlar. Yapılan bu düzenlemeyle yaşanan ekonomik zorluklar karşısında, mağdur olan birçok kamu yüklenicisine sözleşmelerini, tasfiye hakkı getirilirken, kamuda oluşacak zarar, gözardı edilmiştir.


              Bu gerkçeleri, en güzel şekile, uzun yıllar, Mimarlar Odası'nda görev alan, Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) kurucusu mimar, Sayın, Doğan Hasol, “Kamu İhale Yasası'nın, son 16 yılda, 186 kez değiştirildiğini belirterek, "Bir yasa ortalama, ayda bir niçin değiştirilir acaba? "Yasaya göre mi ihale, ihaleye göre mi yasa?” sözleri ile açıkladı..


            16 Mayıs 2019 itibariyle, 186 kez değişen Kamu İhale Kanunu, bir kez daha değiştirildi. Yeni değişiklikle, kamu ihalelerinde işle ilgili cironun aranabilmesi ve standart formlarla belgelenmesi düzenlemesi getirildi.


            Tasfiye kararnamesi ile Eskişehir’deki kamu yatırımları etkilendi.Bu yatırmların, özelliklede Tapu Kadastro 17. Bölge Müdürlüğü’ nün, yapım aşamasında olan binasının etkilenmesi için, ilgililer, özelliklede siyasiler, mutlaka gereken tedbirleri almalı, binanının bir an önce bitmesi için de caba göterilmelidir.


              çevre ve Şehircilik Bakanın, yatırım programında bulunan 21.358.000 TL sözleşme bedelli Eskişehir Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü Hizmet Binası, Yapım İşinin, yer teslimi 20.10.2017 tarihinde yapılarak çalışmalara başlanılmıştı..


          . Proje, Tepebaşı İlçesi, Eskibağlar Mahallesi, 2172 Ada 466 nolu parsel üzerine uygulanmaktadır. 20.10.2017 tarihinde, yer teslimi yapılmıştı.. Tasfiye Yassı hayata geçmese bina 11.06.2019 tarihinde tamamlanacak, Eskişehir Tapu ve Kadastro 17. Bölge Müdürlüğü, Tepebaşı ve Odunpazarı Tapu Müdürlükleri ile Eskişehir Kadastro Müdürlüğü hizmet verecekti.


                  Binanın ,toplam kapalı alanı, 15430 m²’dir. Binada yaklaşık, 220 personel görev yapacaktır. Günlük ziyaretçi sayısı 2500 civarındadır. İhale bedeli, KDV dahil 21.358.000 TL olup işin bitirilme süresi 600 gündür.


                Yapımı devam eden,bine, ihtiyaç ve fonksiyonel açıdan, Eskişehir yerelinde Bölge Müdürlüğünce geliştirilmiş olup, hizmet alımı sureti ile yapılmaktadır. Projeye, Osmanlı ve Selçuklu mimarisi hâkimdir. Dış cephe görünümünde Tapu mülktür Mülk Devlettirve Tapu gibi sağlam sözlerindeki, Devlet ve güven kavramları vurgulanmaya çalışılmıştır.


               Eskişehir’deki tapu ve kadastro hizmetleri, yetersiz ve elverişsiz koşullardaki Posta İşletmeleri Binasında ve yine başka bir bölgedeki kiralık alanda verilmektedir. Yeni bina ihtiyacı zaman zaman yerel basında gündeme getirilmektedir. Eskişehir halkı nezdinde, uzun bir zamandan beri yeni bir hizmet alanına yönelik güçlü bir beklenti vardır.


              Proje, 2017 yılı, Şehircilik Şurası açılış programında, Cumhurbaşkanı Sayın ERDOĞAN, Kültürümüzü yansıtan,  kimlikli ve az katlı kamu binaları yapmanın vakti geldi geçiyor… şeklindeki temennisinin, bir tezahürü olarak da değerlendirilebilecek özelliktedir.


          Tapu ve Kadastro XVII. Bölge Müdürlüğü, Eskişehir Afyonkarahisar, Bilecik, Kütahya illerimizde, çok başarı çalışmalar yapıyor. Mevcut projelerin, eksksiz uygulaması ve halkımıza da etkin ve verimli hizmet sunulması için, hizmet binası,bir an önce bitirilmelidir.


              Yapımı devam eden, hizmet binasının, mevcut durumda: yüklenicisi firma  tarafından tasfiye yasası gereği  19 Mart 2019 tarihinde,, tasfiye talebinde bulunulmuş olup, inşat durmuş durumdadır. Bu güne kadar, tasfiye sürecine ilişkin, bir gelişme olmamıştır. Oysa  sözleşmeye göre,  bina, 2.5  ay sonra,11.06.2019 tarihinde tamamlanacaktı


               Kişisel çıkar söz konusu olunca, birey ve devlet yararı, karıştırılmaktadır..Elbette  Bireyin yararın korunması da, devlet yararına olduğu,  gerçekliğine rağmen, bazen  bireyin uğruna, kamu feda edilmektedir. Nitekim Tasfiye Yasası’ndan sonra, Tapu ve Kadastro XVII. Bölge Müdürlüğü, binasının, inşaat dururularak, kamu ciddi zarara uğratılmıştır.


             Tapu ve Kadastro 17. Bölge Müdürlüğü, inşaatı ile ilgili, ilgililerin,, ne gibi girişimleri var bilimez ama Eskişehir’ de, tüm kesimler, özellikle de  milletvekilleri, yarım kalan binanın, bitirilmesi için, her türlü girişimi yapmalı, bina bitirilerek de Tapu ve Kadastro 17. Bölge Müdürlüğü’ ne kazandırılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi