4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TÜLOMSAŞ'A YAZIK OLDU

    TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Sayın Hayri AVCI döneminde, defalarca şirketi ziyaret etmiş, başarılı çalışmalarında tanık olmuştuk. TÜLOMSAŞ Sayın Hayri AVCI ile yeniden yapılandırılmış global pazarlar hedef alınmıştı.
             TÜLOMSAŞ, yönetim ve üretim anlayışı ile dünyanın önde gelen firmaları ile rekabet edebilirlik, yönetim ve üretimde, en ileri modellerin uygulanması hedeflenmişti. Dünyada 100 yıldır faaliyette olan kuruluşlar incelenmiş, SWOT Analizi yapılarak TÜLOMSAŞ’ ın güçlü ve zayıf yönleri belirlenerek, rakipleri ile kıyaslama yapılmıştı,
              TÜLOMSAŞ Geliştirme Programı” hazırlanarak Üretim,  Pazarlama, Malzeme-İkmal, İnsan Kaynakları Politikaları ile hedefleri oluşturulmuştu.  TÜLOMSAŞ, vizyonu hazırlanarak ilan edilmiş ve günümüzün gelişmiş Yönetim Sistemleri ile üretim modelleri uygulanmaya başlanmıştı. Bu kapsamda; hedeflerle yönetim,  performans ve süreç yönetim sistemleri uygulanmaya başlanmıştı.
             TÜLOMSAŞ’ da,  yalın üretim çalışmaları başlatılmış. (32 ekip ve 200 personel.) Şirkette, Ansys, solid works,  autocad gibi bilgisayar destekli tasarım programları aktif olarak kullanılmaktaydı. Erp (kurumsal kaynak planlaması) projesi uygulamasına başlanmıştı.
                  Kurumsal/kalite Yönetim Sitemleri ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi 4. dönem belgelerinin  (TSE, TÜV) yanı sıra,  OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesi  (TÜV) alınmıştı.  ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgelendirme çalışmaları tamamlanmış, belge alınmaya hak kazanılmıştı.
                  Ayrıca EN 15085-2 (Demiryolu Uygulamaları-Demiryolu Araçları ve Komponentlerinin  Kaynak İşleri,   Bölüm-2 Kalite Şartları ve Kaynaklı İmalat Yapan Üreticilerin Sertifikasyonu Standardı ) belgelendirme ve TSI standartlarına yönelik çalışmalar sürdürülmekteydi.
                   TULOMSAŞ ve GE tarafından şikette,, Avrupa’ya ihraç edilmek üzere  ortaklaşa imal edilen ilk Lokomotifin I. Aşama Sertifikasyon denetimi İngiltere’de faaliyet gösteren yetkili kuruluş INTERFLEET tarafından yapılmış ve başarıyla sonuçlanmıştı..
                  TÜLOMSAŞ arasında, Yeni Nesil Avrupa Platformu Lokomotiflerin ortak imalatı ile  ilgili stratejik ortaklık anlaşması 30.12.2008 tarihinde imzalanmıştı,
                    Bu kapsamda  2011 yılı Şubat ayında  İngiltere için 1 adet lokomotif imalatı tamamlanmış,  2011 yılı ikinci altı ayında İhracata yönelik 30 adet lokomotifin GE ile ortak imalatına başlanacaktı.
                   TAYLAND’ ta, yerleşik bir firma ile Dizel Motor ve Cer motorlarının onarımlarının yapılmasına yönelik stratejik ortaklık anlaşması yapılmış ve iki adet tesis kurulması sağlanmıştı.. Bu anlaşma ile Tayland demiryollarının İhtiyaçlarına yönelik teknik desteğimiz ile yedek parça ihracatı sürdürülmüştü.
                   Bu kapsamda, EUROTEM’den  Marmaray Araçları için; 240 adet Cer Motoru imalatı, 330 adet Motorlu Boji Montajı 1100 adet Tekerlek-Aks seti Montajı  sipariş alınmıştı.
            Irak demiryollarına, 30 adet ana hat lokomotifi ile 12 adet Manevra Lokomotifinin imalatları İran’ a Dizel Hidrolik Manevra lokomotif imalatı, Suriye Demiryollarının yeni Lokomotif ile mevcut lokomotiflerin ve vagonların modernizasyonu yapılmıştı.
             Tanzanya Demiryolları için, mevcut Lokomotif ve Vagonların revizyonları Bombardier firmasıyla cer motoru imalatı, bakımı ve onarımı, inverter ve konvertör sistemleri ortak imalatı, ROTEM firmasıyla Yurtdışı ve yurt içi pazarlara yönelik ortak cer motoru  üretilmesi. amaçlanmıştı.
               Lokomotif imalatında son 8 yıl içeresinde bir önceki döneme göre % 126 ‘lık artış sağlanmış, vagon imalatında bir önceki döneme göre %47 artış sağlanmıştı.                  
             TÜLOMSAŞ’ da,  işçi sayısında % 23’lük azalma olmasına rağmen,işçi başına düşen yıllık üretimde saat bazında % 75’lik verimlilik artışı sağlanmıştı.
              TÜLOMSAŞ’ ın, ihracata yönelik faaliyetleri 20 ülke 34 projeyle Dünya genelinde sürdürülmekteydi.  8 yıl içeresinde ihracatı, 40 Milyon Doları aşmış, bir önceki döneme göre % 354 oranında artış sağlanmıştı..   
                TÜLOMSAŞ’ da,  AR-Ge kapsamında teknoloji ağırlıklı üretim modelleri uygulamaya alındı., Emek yoğun işlerin yan sanayiden temin edilmesini hedeflenmiş  Yan Sanayi Geliştirme Programımız devreye alınmıştı.. Bu kapsamda; yan sanayi katkısı yaklaşık Lokomotif  imalatında %55, Vagon imalatında ise % 80 olmuştu..
               TÜLOMSAŞ, Sayın AVCI rehberliğinde,.  Kurum olarak sektöründe,  "Neredeyiz?", "Dünya klasmanındaki yerimiz neresi?" sorusuna cevap aradı.  Farklı pazarlardan pay almayı ve ürün çeşitliliğine sahip olmayı hedef olarak seçti.  Ürün farklılaştırmasının, ulusal ve global pazarlarda TÜLOMSAŞ’ a, rekabet avantajı sağlanmış kar eden ve genel bütçeye de katkıda bulunan bir şirketti.
               TÜLOMSAŞ tarih olurken, gerçekleştirilen, TÜRAŞAŞ, 2020 yılı dönem zararı, 109 milyon 700 bin TL oldu,  2021 yılın da zararı ise 2020 yılına oranla yüzde 74 artışla, 191 milyon 838 TL’ye ulaştı. Kaybeden de,  Türkiye, Eskişehir  ve Raylı sistemler sektörü oldu.     

          

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi