4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ

     Eskişehir’de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kararı üzerine, birçok caminin tabelasında değişiklik yapılırken, T.C ibaresinin kaldırılması tepki çekti. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Eskişehir Şube Başkanı Sayın Cihan Taşar, “Türkiye Cumhuriyeti’nden neden bu kadar korkuyorlar? Neden adını silmeye çalışıyorlar?” dedi.
                 İYİ Parti Kocaeli Milletvekili, Sayın Lütfü Türkkan da   konuyu, TBMM gündemine taşıdığı. Önergesinde; “Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan genelge ile 14 Nisan 2022 tarihine kadar cami tabelalarından T.C. ibaresinin kaldırılması istenmiş, bu doğrultuda T.C. ibaresi tabelalardan çıkarılmış yeni tabelalar hazırlanmıştır. Cami tabelasını değiştirmeyen imamlarla ilgili 14 Nisan 2022 tarihinden itibaren murakıplar tarafından gerekli işlemlerin yapılacağı duyurulmuştur” ifadelerini kullandı.
                 Geçmiş yıllarda da Türk’ isminin, anayasadan tamamen çıkarılması istenen TESEV raporunda sonra, bazı kesimlerde. Türk Milleti’, ‘Türk Devleti’ ‘Türk Vatandaşı’ ve Türk Kültürü’ gibi ifadelerin kullanılmaması istiyordu! Türk Milleti yerine ‘MİLLET’ kelimesinin kullanılması öneriliyordu.
                Ülkemizde, milliyetçilik üzerine çok şey söylendi. Hatta senaryolar çizildi ama, olaylara hep sağduyu hâkim oldu. Nitekim geçmiş yıllarda, Nevruz kutlamaları sırasında, Türk Bayrağı’nın yakılmak istenmesi ve sonrası ülke genelinde evlere ve işyerlerine bayrak asılması,  “Metal Fırtına” kitabının, çok satılması, bazı çevrelerce milliyetçiliğin yükselişi olarak görüldü.
                 Oysa Türk Bayrağı üzerindeki provokasyonlar karşı, Genel Kurman Başkanlığı’nın. Başbakan, Bakanların ve sivil toplum örgütlerinin açıklamaları, Türk Milliyetçiliğinin yükseldiği sonucuna varılmazdı.
                 Çünkü Türk toplumu, yurtsever bir millettir. Ortak değerlere, özellikle de bayrağa saygı, kültürümüzün, yetişmemizin ve eğitimimizin bir parçasıdır.
                  Ayrıca, Türk Milliyetçiliği, sosyolojik ve psikolojik esaslara dayanır. Kan değil ruh ve eşit değerler arar. Eşitlik prensibine dayanır.
                  Türk Milliyetçiliği, ırkçılık, kozmopolitizm, mukaddesatçılık, şovenizim ,totaliter milliyetçilik  gibi akımlara karşıdır. Çünkü bu unsurları içeren veya hedefleyen milliyetçilik, antidemokratiktir.
                   Elbette ülkemizde, milliyetçilik olacaktır. Türk milliyetçiliğinde, “,MİLLET” en önemli unsurdur. Çünkü ne fert, ne aile ne de meslek, Türk milletinin dışında ve üstünde kendi başına bir değer taşımaz.
               Türk milliyetçiliği, başka milletlerin haklarına riayet eder. Emperyalizm ve sömürgeciliğe karşıdır. Hümanist bir nitelik taşır. Irkçı değildir. Yapıcı ve yaratıcıdır. sağduyu ve adalete dayanır. Beşeri dayanışmaya değer verir.
                  Şu bir gerçek ki milliyetçiliği ret eden veya erozyona uğratmak isteyen, art niyetli kişi/kişiler, dün vardı. Bugün de var, gelecekte de olacaktır. Türk insanı, bütün bu olumsuz gelişmelere karşı çıkarak, tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi, milliyetçi olmak zorundadır.
                Türk insanı, her zaman, Türkiye’nin, bir Üniter ve Ulus devleti olduğunu düşünmek, bünyesindeki tüm etnik kökenli insanlarla birlikte, bir millet olduğunu bilmek ve Türk milliyetçiliğine de bu perspektiften bakmak zorundadır.
                  Türk Milliyetçiliği, tarihi kaderimizin ortaya koyduğu, geliştirdiği bir şuurdur.  Türk devleti, tamamıyla de Milliyetçilik temelleri üzerine kurulmuştur. Türk Milliyetçiliği emperyalizme, enternasyolizme karşı bir isyan ve reaksiyon olarak doğmuştur. Hürriyet ve insan şahsiyetine değer verir, hedefi de demokrasidir.
                 Türk halkı, artık gerçekleri görmelidir. Milliyetçilik topluma şahsiyet verir ve toplumda birliği sağlar. Ayrıca milliyetçilik, dil, kültür ve ülkü birliği demektir. Ancak son yıllarda, en çok saldırıya uğrayan kavram da milliyetçilik oldu.
                  Türk milletinin fertleri olarak,  “Atatürkçülüğü” ve “Atatürk Milliyetçiliğini” dolayısıyla da “Türk Milliyetçiliğini”, ne anladık, ne de anlatabildik. Bazen de siyasi çıkar için, etnik milliyetçiliği, körükledik veya teşvik ettik.
                Atatürk milliyetçiliği, ayrımcı ve ırkçı bir kavram değil, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran, Türk halkının, kökeni ne olursa olsun, devlet yönetiminde tartışmasız eşitliği, içtenlikli birliği ve birlikte yaşama istencini içeren, çağdaş bir olgudur.
               Nitekim ATATÜRK “Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trabzonlu, İstanbullu, Trakyalı ve Makedonyalı hep bir soyun evlâtları ve hep aynı cevherin damarlarıdır. ”demiştir
                 Türk devletinin vatandaşları arasında, etnik, ya da diğer herhangi bir nedenle siyasal veya hukuksal ayrım söz konusu değildir...
                 Türk İnsanı milliyetçi olmak zorundadır Çünkü  Milliyetçilik (Ulusçuluk); bireyde genetik, fiziksel, kültürel, toplumsal ve doğal koşulların etkisi altında gelişen ve bir ulusun bireylerinde ortak olan duyguların, ülkülerin ve değerlerin toplamıdır. Bu duygu ve değerler, her zaman için bireysel çıkarların üstündedir.
                       Ne mutlu Türküm Diyene ….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi