4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YUNUS EMRE VAKFI

                                        
               Yunus Emre “sevgiyi”, hayat felsefe haline getirmiş örnek bir insandır. 1238 dolaylarında doğduğu, 1320 dolaylarında Eskişehir’de öldüğü rivayet edilir. Anadolu’nun, pek çok yöresinde, Yunus Emre’nin, mezarı ve türbesi vardır. Ancak Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy’ deki mezarı, yapılan araştırmalar sonucu, kesinlik kazanmıştır.            
               Türk tasavvufunun, dilde ve şiirde kurucusu olan Yunus Emre’nin, şiirlerinde, ahlak, hikmet, din, aşk gibi konuların, hemen hepsi tasavvuftan çıkar ve tasavvuf görüşü çerçevesinde, bir yere oturtulur.
               Yunus Emre, "gönül kırmamak" konusuna, ayrı bir önem verir ve şiirlerinde bu konuyu özenle işler. Şiirlerinde işlediği konuları ve telkinleri hayatının ta kendisidir.
                Ayrıca Yunus Emre,  İslam’ da sabır, kanaat, hoşgörürlük, cömertlik, iyilik, fazilet değerlerini, en iyi şekilde işleyen bir halk şairidir
                 Yunus Emre’ye göre insanlar, din, mezhep, ırk, millet, renk, mevki, sınıf farkı gözetilmeksizin, sevilmeyi hak etmektedirler. Şiirlerinde, en fazla işlenmiş temalar; İlahi aşk, din, ahlak, gurbet, tabiat, ölüm ve faniliktir.  
                Yunus Emre, Müslümanlığı ve Türk toplumunu, özellikle de “Ahlak” ve “ Sevgi” konusunu,  şiirleriyle, en iyi şekilde anlatmış büyük bir halk şairidir. O’ nu, yerel, ulusal ve evrensel alanda her kesime tanıtmak, insanlığa çok şey kazandıracaktır..
             Yunus Emre’ yi tanıtmak için kurulan, YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI, Eskişehir’deki tüm etkinlikleri, hayata geçirebilecek bir vakfımızdır.
               Vakfın görevleri arasında, başta halk şairi YUNUS EMRE olmak üzere,  Eskişehir bölgesinde, Türk kültür sanat ve tarih dünyasına kazandırdığı şahsiyetleri, NASREDDİN HOCA,  SEYİT BATTAL GAZİ,  ŞEYH EDEPALİ,  HIZIR BEY, SİNAN PAŞA ve diğerlerini, çeşitli yönleriyle tanıtmak, fikir ve düşüncelerinin yaygınlığı ve kalıcılığını sağlamak, uluslararası şairler şölenleri düzenlemek. ”  de yer almıştı.
               Yine vakfın amaçları arasında, “Türklüğe mal olmuş, fikir sanat ve bilim adamlarını tanıtmak, fikir ve düşüncelerini kalıcılığını sağlamak için,  anma törenleri, festival şenlik ve sana gösterileri ile yurt içi ve dışında bu konularda geziler düzenlemek, yurt dışından bilim adamı araştırmacı ve topluluklar davet etmek” gibi görevleri de var.  
                 Vakıf’ ın, Lüle taşı madenini araştırmak, geliştirmek, yaymak, bu alanda çalışan kişileri ödüllendirmek, el sanatları, görsel sanatlar, tarım ve sanayi ticaret alanlarında ve diğer meslek dallarında sergiler, fuarlar açmak, açtırmak, açanlara yardımcı olmak,  hatıra eşya sanayinin oluşmasını sağlamakta yer almaktadır.
                  Eskişehir bölgesinin, gelişmekte olan kültür, sanat, müzik, folklor, tiyatro ve benzer sanat ve turizm etkinliklerinin yaygınlaştırılması da Vakfın amaçları arasındadır
Yunus Emre’ yi tanıtmak için, YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI, Eskişehir’deki tüm etkinlikleri, hayata geçirebilecek bir vakfımızdır.
                Yıllardır da Yunus Emre’ nin, okullarda daha bilinçli bir şekilde tanıtılması için, Eskişehir’de, örgün eğitim kurum/kuruluşlarının, her kademesinde, öğrencilerin seviyelerine uygun üniteler hazırlanarak, Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası’ nda, çocuklarımıza aktarılması, toplantılarda, gündeme getirmiştim. Ancak gerçekleştirilemedi,
              Valilerimizden, Sayın KILIÇLAR’ a da ziyarette, bu isteğimizi ilettik. Bizleri dinledikten sonra, ” Eskişehir ve Türkiye’de değil, tüm dünyanın Yunus Emre’den yararlanmasını istiyoruz. Yunus Emre’yi, Eskişehir ile özdeşleştireceğiz… Yunus Emre ve Eskişehir’i, Türkiye gündemine taşıyacağız. Böylece kültür ve inanç turizmini canlandıracağız. Yunus Emre’nin, sevgi ve barış felsefesini, genç nesillere aktaracağız" demişti.
                Sayın KILIÇLAR, bu tespitlerini sözde bırakmadı. Eskişehir Valiliğinin, Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı çalışma sonucu, ’’İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’’nde yapılan değişiklikle, ilk ve ortaöğretim kurumlarının, belirli gün ve haftalar çizelgesine’ ’Yunus Emre’’ haftası da alındı.
                Yıllardır da YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI na, bir yer tahsisi için de her gelen valimize ilettik. Ancak çözüm bulunamadı.
                   Ve nihayet!
                   Valimiz, Sayın EROL AYYILDIZ’a da YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI’ na bir yer bulunması gerektiğini arz etmiştik. Bu isteğimiz üzerinde, bir yer bulunması için de şahsıma görev vermişti.
                Yer ararken, duayen insanlarımızdan ve YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI’ nın, bugünlere gelmesinde ciddi katkısı bulunan,  Sayın Orhan KESKİN,  vakfa bir yer bağışlayacaklarını söyledi. Görüşmemiz sonucu, Milletvekillerimizden, Sayın Fahri KESKİN’ e ait bir yerin tahsisi edilebileceğini öğrendik.
             Valimiz, Sayın AYYILDIZ’ la, yaptığımız görüşme ve yerinde yapılan incelemeler sonucu, taraflar arasından mutabakat sağlandı
                Bu gelişmeler üzerine, Valimiz Sayın AYYILDIZ, rahatsızlık geçiren Sayın Orhan KESKİN’ i, evinde, geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Ayrıca Vakfı yıllarca hizmeti geçen Sayın Orhan KESKİN ve bağışta bulunan Sayın Fahri KESKİN’ e, teşekkür etti.
               Valimiz, Sayın EROL AYYILDIZ, Sayın Orhan KESKİN ve Sayın Fahri KESKİN’i kutluyor, bağışın, Eskişehir ve YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI na
hayırlı olmasını diliyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi