Kişisel Değişim İçin

Başımızdan geçen olayların, moralimizi olumsuz etkilediği zamanlar olmuştur. Hele bir de karamsar bir karakter yapısına sahip isek, her olumsuz gelişmenin ardından moral bozukluğumuz, taş üstüne taş, tuğla üstüne tuğla koyar. Yaşama bakışımız karardıkça kararır.

Yaşamdan aldığımız bazı sert derslerden sonra kendimize çeki düzen vermek isteriz. Değişmek fikri, bu gibi zamanlarda cazip gelir. Ama bu işi tam olarak nasıl gerçekleştireceğimizi bilemediğimizden, genelde değişim hevesimiz de kolaylıkla başarısızlığa uğrar.

Akılcı ve başarılı değişimin birinci adımı, herkesin –ve sizin de tabii– bir duygusal yapısı olduğunu kabul etmekle başlar. Her bireyin duygu dünyası, bir diğerinkinden farklıdır. Ama duygu dünyalarını ölçüp biçmek, bir terazide tartarak karşılaştırmak mümkün değildir. Söyleyebileceğimiz ve kabul etmemiz gereken konu, duygusal olarak farklılıklara sahip olduğumuzdur.

Yeni bir yaşamı hedeflemenin adımlarından bir diğeri, geçmişten hızla kurtulmaktır. Kurtuluş, zorunlu olarak fiziksel mesafeler veya farklı mekânlar anlamına gelmez. İnsanın eski moda düşüncelerinden kurtulması da benzer anlamlara gelir. Ama bu süreçte kendinize zalim davranmamalısınız. Genelde kendine acımasız davranarak veya kendini suçlayarak, değişime adım atmak olumlu sonuçlar vermez. Olumlulukla karşılayamıyorsanız, en azından geçmişinize karşı tarafsız olabilmelisiniz.

Geçmişten kurtulmak kolay değildir çünkü geçmişte yaşadıklarımız, adeta bizi çepeçevre sarmıştır. Nereye baksak, geçmişten bir şeyler buluruz. Nesneler olarak bulmasak, duygular veya fikirler olarak buluruz. Geçmişin olumsuz anılarına veda etmenin yolu, bunları bir sembol haline getirmektir. Örneğin geçmişle ilgili –gönderip göndermemeniz önemli değil– tüm içtenliğinizle bir mektup yazabilir ve bu mektubu bitirdiğinizde herşeyi o mektubun içine gömdüğünüzü düşünebilirsiniz. Bu mektubu göndermek istemiyorsanız, yırtıp atabilirsiniz. Eğer kurtulmak istediğiniz, önceleri sevdiğiniz ama şimdi ayrılmak istediğiniz bir insan ise (eğer şartlar uygunsa), onunla bir veda yemeği yiyebilir ve yemeğin sonunu, geçmiş kötü anılarının sonu olarak kabul edebilirsiniz. Özetle; kurtulmak istediğiniz geçmişi simgeleştirin ve simge yok olduğunda yeni bir yaşama adım attığınızı hayal edin.

Değişim, öncelikle kararlılık gerektirir. Kararlılık için ise tam olarak ne istediğinizden emin olmalısınız. Bazen isteklerimizi kendimize bile itiraf etmekten çekiniriz. Değişim yolunda doğru ilerleyebilmenin ilkelerinden biri, kişinin kendisine karşı dürüst olmasıdır. Dürüst ve ne istediğinden emin…

Kişisel değişim, elbette kolay bir iş değildir. Kısa sürede çok büyük adımlar atamayabilirsiniz. Ama küçük de olsa attığınız adımların farkında olmalı ve kendinizi ödüllendirmeyi bilmelisiniz. Pek çok konuda olduğu gibi, değişim alanında da riskler alabilmek hiç kolay değildir. Eğer kendinizi ve yaşamınızı değiştirmek için riskler alabiliyorsanız, bunun da ödülleri olmalıdır. Bazen insanın kendisini şımartması, çok olumlu motivasyon yaratır.

Size son önerim, neşeli olmanın ve eğlenebilmenin keyfini çıkarmak olacaktır. İnsanın kendine işkence yaparak doğru bir değişim süreci geçirmesi pek mümkün değildir. Değişimin bir düz ayna olduğunu düşünün; siz neşeli olduğunuzda, o da size benzer şekilde davranacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gürcan Banger Arşivi