4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ALTAY TANKI VE TÜLOMSAŞ

                               
            Türkiye'nin, en büyük özel sermayeli, savunma sanayii şirketi OTOKAR' ın​, ana yükleniciliğinde, tasarlanan ve geliştirilen, ilk Milli Ana Muhabere Tankı ALTAY'ın, prototipleri,  OTOKAR'  ın, Sakarya'daki fabrikasında, O günlerde, Başbakan olan, Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, katılımıyla düzenlenen, "ALTAY İLK PROTOTİP" töreninde,
kamuoyuna tanıtılmıştı.
              Koç topluluğu şirketi olan OTOKAR' ın,  ana yükleniciliğinde tasarlanan ve geliştirilen, Türkiye'nin, ilk Milli Ana Muharebe Tankı ALTAY’ la ilgili, yaptığı teklif  Savunma sanayisi, " idari, mali ve teknik tüm yönleri ile değerlendirildi.   Ancak fiyat başta olmak üzere, sözleşme şartlarında anlaşma sağlanamaması nedeniyle, teklifin uygun bulunmayarak, ihtiyacın ihale yöntemiyle karşılanmasına karar verilmişti.  .
              Bugün ise Savunma Sanayii Müsteşarlığının (SSM) Güç Grubu Geliştirildiği             Proje kapsamında, Altay tankı’ nın, güç grubu ihtiyacının, yerli ve milli imkânlarla karşılanması için, Türk sanayisinin, mevcut imkân ve kabiliyetlerinin azami derecede kullanılması amaçlanıyor.
             çalışmalardaki amaç, ortaya çıkacak ürünle, Altay tankının güç grubu konusunda, yurt dışı bağımlılığının ortadan kaldırılması ve ihraç lisansına tabi olmayan, güç grubunun geliştirilmesi öngörülüyor.
              Türkiye'nin, önde gelen 3 mühendislik şirketi, FİGES'in ana yükleniciliğinde, 190 kişilik mühendislik kadrosuyla, milli ana muharebe takı Altay'da, kullanılacak güç grubunu geliştirmeyi hedefliyor.
               İhale için SSM' ye iletilen tekliflerden birinde, 3 mühendislik şirketinin imzası bulunuyor. Teklif sahibi FİGES ve alt yüklenicilerden ANOVA "ileri mühendislik", bir diğer alt yüklenici BİAS Mühendislik ise "test ve ölçüm" konularında uzun süredir savunma, havacılık, otomotiv başta olmak üzere çeşitli sektörlere hizmet veriyor.
               FİGES AŞ Genel Müdürü Koray Gökalp, yaptığı açıklamada, Projenin kendileri açısından, yeni olmadığını, Altay gibi bir tanka, güç grubu geliştirme, herkesin teklif verebileceği bir iş değil,. FİGES, 10 yılı aşkın süredir, bu projenin üzerinde çalışıyor. Vizyonumuzda, bu projeye ana yüklenicilik hiç olmadı. Daha önce bu projeye, ilgi duyan firmalara mühendislik desteği verdik, yurt içinde ve dışında bu projede, çalışmak isteyen dev şirketlerle ortak çalışmalar yaptık." dedi
               Altay Tank Motor üretiminde, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ (TüLOMSAŞ) da  görev alacak. Lokomotif motorları üreten, TüLOMSAŞ, tank motoru için, ortaya konulacak tasarımları hayata geçirecek.  
                TüLOMSAŞ 'ın, altyapısının yüzde 82'lik oranla, böyle bir çalışmaya hazır olduğu belirlenmiş, TüLOMSAŞ ’a, yeni ihtiyaçları içinde, yüzde 18'lik makine desteği sağlanacak. İhtiyaç duyulan makinelerin, teklifleri ve teslim tarihlerinin de alındığı da söyleniyor.
               Ayrıca Güç Grubu Geliştirme Projesi'nde, ihtiyaç duyulan altyapının kurulmasıyla hiçbir ilave yatırım yapılmadan OSTİM Teknoloji AŞ ve TüLOMSAŞ seri üretimi de başarıyla yürütebilecek
               FİGES AŞ ve alt yüklenicileri, seri üretim için teklif vermeyecek, OSTİM Teknoloji AŞ ve TüLOMSAŞ' a destek olacak. Güç Sistemleri Geliştirme Merkezi ve Test Merkezi de bu firmalara devredilebilecek.
               TüLOMSAŞ, son yıllarda, büyük atılım içinde olup, hızlı bir değişim ve yapılanma süreci yaşamaktadır. özellikle de ERP( Kurumsal Kaynak Planlaması) ile birlikte,  maliyetlerde ve bakım masraflarında azalma, müşteri hizmet seviyesinde ve işgücü veriminde artış oldu. Verim ve kalite kurumda felsefe haline geldi.                       
                  TüLOMSAŞ,  Sayın AVCI döneminde kurum olarak  "Neredeyiz?", "Dünya klasmanındaki yerimiz neresi?" sorusuna sürekli  cevap aradı.  Farklı pazarlardan, pay almayı ve ürün çeşitliliğine sahip olmayı hedef olarak seçti. AR-GE çalışmalarının, öncelikli tutulması, kurumun ulusa ve global pazarlardaki rekabet gücünü artırdı.
              Ayrıca Eskişehir’de hassas mekanik alanında da, ciddi alt yapı bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü var.  O nedenle de TüLOMSAŞ' ın, motor üzerindeki imalat yeteneği ve yıllardır ispatlanmış bir tecrübesi de mevcuttur. TüLOMSAŞ, Altay Tankı motorlarının, ana yüklenici ve İmalat merkezi olacaktır.  Yalnız Altay Tankı motorlarını değil, bütün motorları da üretebilir ve  test edebilir.
                 TüLOMSAŞ, bugün, 2400-2500 beygirlik motorları, şu anda  üretiyor. Bu altyapı Türkiye'de, başka bir yerde yok. Nitekim Savunma Sanayii Müsteşarlığının, Altay tankı motoru için, teklif veren Figes Simülasyon Hizmetleri,  İstanbul Denizcilik Gemi İnşa Sanayi, TUSAŞ Motor ve BMC  gibi şirketlerin arasından, bu görevi TOLOMSAŞ’ a vermiştir.
           Sayın AVCI ve ekibini kutluyoruz

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi