4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

İKLİM DEŞİKLİĞİ VE AĞAÇLANDIRMA

 


               İklim değişikliği, mevsimlerin değişmesi, sıcaklıkların yükselmesi, tarımsal üretimde azalma, kuraklık, gıda fiyatlarında artış, denizlerde yaşayan türlerin azalması veya değişmesi, sel baskınlarının artması, orman yangınlarının artması, geçmişe oranla hortumların daha fazla görülmesi gibi, etkileri meydan getirmektedir.


            İklim değşikliğnin, en en önemli nedeni ise  “Karbon”dur. Nitekim Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Raporu'na (IPCC) göre; atmosfere, karbon salarak dünyayı en çok kirleten, ilk üç ülke 5,5 milyar ton ile ABD, 2.8 milyar ton ile Rusya ve 1.3 milyar ton ile Japonya gibi, sanayileşmiş ülkeler.


            Türkiye,atmosfere bıraktığı 294 milyon ton ile 13'ncü olarak üst sıralarda yer aldı. Sadece ABD, Japonya ve Rusya yılda atmosfere, 9.6 milyar ton karbon salıyor.


            Türkiye'nin, 294 milyon ton ile neden olduğu zarar, çok düşük oranda kalıyor. Ancak, Raporda, Türkiye'nin, 1990-2004 yılları arasında %72,6'lık bir artış kaydederek atmosferi kirletme konusunda, dünyada, en hızlı artış kaydeden, ülke olması ise endişe vericidir


           İklim değişikliğine, çözümlerden biri de ağaçlandırmadır. “Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Yönetmeliği”, 27 Eylül 1996’da, yayınlanmasına rağmen, çalışmaya, 60. hükümet sahip çıkmıştı.


            Ağaçlandırma, ormanlarımızın ıslahı ve erozyon, kontrol çalışmaları, 60. Hükümet Programında da yer almış ve ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve iyileştirme çalışmalarının hızlandırılacağı ve kararlılıkla da devam ettirileceği de belirtilmişti.


             Geçmiş yıllarda Başbakanlığın, “Ağaçlandırma Seferberliği” konulu 2007/28 nolu Genelgesi 1 Kasım 2007 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak, yürürlüğe girdi.  Genelge gereğince de yapılacak çalışmaları belirlemek üzere Bakanlıkça, “Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı” hazırlanmıştı.            


               Ağaçlandrıma ile ilgili Başbakanlık genelgesindeki, Sayın Erdoğan’ ın,“Valilikler tarafından her üç ayda bir yapılan faaliyetler hakkında çevre ve Orman Bakanlığına, bu Bakanlık tarafından da yıllık olarak Başbakanlığa rapor verilecektir. Bu ağaçlandırma ve erozyon kontrolü seferberliğinde, her yıl yapılacak değerlendirmeler neticesinde en başarılı iller ile kurum ve kuruluşlar takdir ve taltif edilecektir.” sözleri dikkatimizi çekmişti.


            Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü çalışmalarında, kurum/kuruluşlara ve işletmelere, çeşitli görevler verilmiş, İl il de bu çalışmalar belirlendi. Hatta 2008-2012 yılları arası, “çalışma planı”  yapılarak, uygulamaya alınmıştı.


            Eskişehir’ de, ağaçlandırma ve Erozyonla mücadele çalışmaları, başarılı bir şekilde sürdürüldü. Eskişehir’in, 1.365.248 ha olan yüzölçümünün ancak, 360 000 hektarı ormanlık alandır. İlin yüzölçümünün %26’sını kaplamaktadır. Mevcut ormanlık alanın,  %54’ ü bozuk vasıflı, geriye kalan %46’sı ise, iyi vasıflı ormanlardan oluşmaktadır.


             Eskişehir’ de uygulamaya alınan, “Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı” gereği,  Eskişehir’ de,   Bölge Müdürlerimizden,  Sayın Sıtkı KüçüKöZ, döneminden,  itibaren, Eskişehir’de,  ağaçlandırma çalışmaları hız kazandı.      


           O günlerde, Sayın KüçüKöZ,  Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliğiile ilgili olarakülkemizde ve Eskişehir’de,  hazineye ait ve sahipli arazilerde veya bozuk orman alanlarında, her türlü gerçek ve tüzel kişiler. Tarımsal kalkınma kooperatifleri, belediyeler, vakıf, dernek, şirket, kamu Kurum/kuruluşları, velhasıl isteyen herkes, mevzuata uymak kaydıyla, özel ağaçlandırma çalışmaları yapabilir.” demişti.


           Sayın Sıtkı KüçüKöZ,  bu sözlerini,  vaadde bırakmadı. Döneminde,  gerçekleştirilen  "KENT ORMANI ", büyükte beğeni almıştı. 2.Kent Ormanı, Eskişehir- Seyitgazi yol güzergâhında, halkın hizmetine sunulmuştu.


             Eskişehir- Seyitgazi yol güzergâhındaki Kent Ormanı’nda, otopark, yürüyüş yolları, patikalar, oturma bankları, yağmur barınakları çeşme ve çocuk oyun alanı bulunmakta. Ayrıca Eskişehir’ in, simgelerinde biri olan Aslan heykelleri ise ayrı bir güzellik vermişti.


              Şu bir gerçek ki Eskişehir’ de, ağaçlandırma, İyileştirme ve erozyon,  çalışmaları, diğer illere örnek teşkil edecek niteliktedir.   özellikle  geçmişteki Orman Bölge Müdürü, Sayın Küçüköz döneminde, gerçekleştilen  Kanlıpınar’ dan, Sivrihisar’a kadar olan, 100 km. büyük yeşil kuşak, büyük beğeni alıyor.


               İnşallah!  Orman Bölge Müdürlerimizden, Sayın KüçüKöZ’ ün, Eskişehir’ de,   her köye de, bir “köy koruluğu projesi” de gerçek olur.


              Eskişehir’ de, ağaçlandırman çalışmalarını,  Orman Bölge üdürlüğü yanında, , Hazine ve sahipli arazilerde; Köy tüzel kişilikleri, Belediyeler, Kamu kurum ve kuruluşları, -Her türlü tüzel kişiliği olan dernekler, vakıflar, sendikalar, meslek odaları, köye hizmet götürme birlikleri, kooperatifler, ticari şirketler vb. gerçek kişiler, yapabilirler.


             Ayrıca  Eskişehir de  Orman İşletme Müdürlüklerince,  tespit edilen alanlarda,, hazinenin, özel mülkiyetinde bulunan yerlerde, gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyeti ve tasarrufundaki alanlarda özel agaçlandırma yapılabilmektedir.


              ülkemiz ve Eskişehir’ de, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı,” devam ettirilmelidir. çünkü dünyada, İklim değişikliğinin, önlenebilmesi için, ağaçlandırma, önemli çözümlerden biridir.


              Nitekim bilim adamlarına göre,  karbondioksit emisyonunun azaltılması için, 1,2 trİlyon ağaç dikilmesi gerekiyor. Ağaçlandırmadan, tam verim almanın, 50-100 yıl süreceğini, bu yapılabilirse,  200 milyar ton karbondioksitin,  atmosfere karışmasının önleneceğini belirtiliyor. 


             Ayrıca Peygamber Efendimiz, Hazreti Muhammed, "Kıyametin kopacağını bilseniz bile, elinizdeki fidanı dikiniz."buyurmuştur.


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi