4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

112 ACİL SERVİS

                                           


            112 Acil Servis, toplum için, en gerekli birimdir. çünkü toplumda,  bilgisizce ve geç müdahale edilen, binlerce rahatsız olan  insan, hayatını kaybetmektedir. Dolayısıyla da sağlık hizmetlerinde, acil servisin önemi ve payı gittikçe artıyor.


            Acil durumlarda, vatandaşlara, ilk müdahaleyi yapıp, hayata bağlayan ve sonrasında, hayatta kalmaları için, tüm imkânlarıyla seferber olan 112 Acil Sağlık servisi ekipleri,  ülkemizin, her yerinde vatandaşların, yardımına koşuyor


            Titizlikle yürüttükleri çalışmalarıyla, vatandaşların yaşanan olaylardan etkilenme durumlarını, en aza indirmek içinde, canla başla çalışan ekipler, 7 gün 24 saat özel günler gözetmeksizin, insanlarımızın yardıma koşuyor.
             Eskişehir'de, 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği'ne, bağlı komuta kontrol merkezi çalışanları, günde ortalama 2 bin civarında, çağrıya cevap verirken, Corona virüs sürecinde, olunmasına rağmen, bazı kişi/kişilerin, 112 Acil servisi, 'dalga geçmek' için,  ve gereksiz istekleri ile de  meşgul etikleri  söyleniyor.


           Yalnız Eskişehir’ de değil,  İstanbul’ da da 112 Acil Hattı, yaklaşık,  ayda 600 bin, yılda 7 milyon çağrı alırken, bu çağrıların yüzde 90'ı asılsız ihbarlardan oluşuyor.


           Eskişehir’ de, 112 Komuta Kontrol Merkezi Sorumlu Hekim, Sayın Dr. Mehmet Emre Günaydın, Ortalama 2 bin civarında, çağrı aldıklarını, vatandaşların, izin ve gıda konusunda aradıklarını belittikten sonra,, "Vatandaşlarımız, 112 çağrılarında bulunuyorlar ama bu çağrıların, daha büyük bir kısmı, aslında bilmediklerinden arıyorlar.” dedi. 


             Oysa valiliklerin/ kaymakamların başkanlığında, il ve ilçelerimizde, Vefa Sosyal Destek Grubları kapsamında, vatandaşların ulaşabilecekleri numarlardan,  112 acil servisten istenecekler, ayrıntılı olarak, kamuoyu ile paylaşılsa, 112 acil servis gereksiz şekilde meşgl edilmez, ne izin, ne de gıda istenirdi.


               O nedenle de Vefa Sosyal Destek Grubları kapsamında, vatandaşaların ulaşabilecekleri, 112,155 ve 156 numaralı, telefonalardan istenebilecek olanlar, ayrıntılı olarak mutlaka belirlenmeli,  basın ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır.


              112 Acil servisten, istenen, acil tıbbi hastalıklar, kazalar, şiddet olayları ve afetlerde, hasta ve yaralının yaşam şansını artırmak ve oluşabilecek komplikasyonları önlemek, iyileştirmeyi kolaylaştırmak için, hastane öncesi, acil bakım ve yardım hizmetlerini, en kısa zamanda yerine getirmek ve gereğini de yapmak, insan yaşamı için hayati önem taşır


             112 acil servis, insanımızın, sağlık durumunda, ani bir değişiklik varsa, kişinin ateşi, öksürüğü ve solunum sıkıntısı olursa, trafik kazası, kalp krizi, inme felç olayları, gibi rahatsızlıklr, acil servisin görevidir. 


             112 Acil Servis çalışanlarının, sürekli yalan ihbar aldıkları ve değişik sapıklıklara, muhatap kaldıklarına, bizzat tanık olduk. Oysa 112 Acil Servisini meşgul etmek, cinayetle eşdeğerdi.  Nitekim Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ, 112 Acil Servis telefonlarını, gereksiz yere meşgul edenleri `vatan haini’ olarak nitelendirmişti.


                Gerçi Eskişehir’ de, telefon sapıklarını tespit eden “çağrı engelleme cihazı” sayesinde,  bu tür numaralar, kara listeye alınmakla kalmıyor, kişi/kişilerin hakkında yasal işlemde yapılıyor. Ancak bunlar, yeterli değildir. çünkü 112 Acil serviste vakit çok önemlidir. Erken müdahale hayatı kurtarır.


            Ayrıca nsanlarımızın, mutlaka 112 acil servisin önemi üzerinde, bilgilendirilmesi şarttır. Bu hususta Sağlık Müdürlüğü’ ne, eğitim kurumlarına, kamuoyuna ve yazılı ve sözel basına ciddi görevler düşmektedir.


              112 acil hizmeti, telefonla 112 nolu acil yardım hattının aranması üzerine başlar. Telefona cevap veren, sağlık personeli, olayla ilgili adres, olayın türü, etkilenen kişi sayısı gibi bilgileri aldıktan sonra, bölge istasyonunda, her an hazır bekleyen, acil yardım ekibine, telsiz veya telefonla aktarır.


             İhbarı alan doktor, yardımcı sağlık personeli ve şoförden oluşan sağlık ekibi, tam teşekküllü ambulansla, süratle olay yerine ulaşır. Böylece, acil hasta veya yaralıya, en kısa sürede tıbbi müdahale başlatılır.
                    Ambulanslarda, şokla müdahale ve yaralıların zarar görmeden taşınmasına yönelik tıbbi donanım bulunmaktadır. Bu nedenle, yaralıların, ambulans beklemeden, başka bir araçla taşınmaları sakıncalıdır. Acil yardım istasyonları, il düzeyinde, trafik akışı, yoğunluğu, nüfus yoğunluğu, hastaneye uzaklık gibi,  özellikler göz önünde bulundurularak, olay yerine en kısa sürede ulaşır.


              Diğer yandan acil yardım imkânlarının, kazazedelerin hepsine, aynı anda yardım etmeye yeterli olmadığı durumlarda, her birine yapılması gereken bakımı,


 ”,”HAFİF  ““ACİL” “çOK ACİL” “öLüMCüL” derecesine göre ayırarak gerçekleştirilir.


            112 acil serviste, çalışan personelin, işi, stresli, güç ve meşakkatlidir. Her an da trafik kazası ile karşı karşıyadırlar. çünkü personel, gece, gündüz demeden, günün her dakikasında, görev başında olmak ve en kısa zamanda da olay yerine ve hastaya ulaşmak ve hastaneye de en kısa sürede, ulaştırmak zorundadırlar.


            O nedenle de 112 Acil Servis, gereksiz meşgul edilmemeli, her türlü destek de verilmelidir.


               çünkü sözkonusu olan, insan hayatıdır.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi