4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

112 ACİL SERVİS

112 acil serviste, çalışan personelin işi,  stresli, güç ve meşakkatlidir.  Her an da trafik kazası ile karşı karşıyadırlar. Çünkü personel, gece, gündüz demeden, günün her dakikasında, görev başında olmak ve en kısa zamanda da olay yerine ve hastaya ulaşmak zorundadırlar


            İnsanlarımız işyerinde, evde, sokakta veya herhangi bir yerde, acil sağlık sorunuyla karşılaşıldığında sabit, ankesörlü, araç veya cep telefonundan, doğrudan 112 Acil Servis arayabilirler.


            COVİD 19 hastası olanlar da önce, Sağlık Bakanlığı, ALO 184’ü arayabilir. Daha kötü hissediyorsa veya acil bir durum olduğunu da düşünülüyorsa, ambulans çağırmalı, toplu taşıma kullanmaktan kaçınmalıdır.


              İhbari alan 112 Acil Servis çalışanları, yüksek ateş, solunum güçlüğü ya da öksürük gibi, Covid-19 semptomu gösteren hastaların,  yardım talebini karşılıyor. Bu dönemde, beyaz tulumlarını, hiç çıkarmayan, 112 görevlileri, Kovid-19 şüphelisi hastalara, ilk müdahaleyi yapıyor, onları en yakın sağlık merkezine ulaştırıyorlar.


                Eskişehir İl Ambulans Servisi Başhekimliğinde, 33 Doktor, 154 Paramedik,  295 ATT,10 yardımcı sağlık personeli,32 sürücü,16 diğer personel olmak üzere, toplam  540  personelle hizmet vermektedir.


             20 Ocak 2020 tarihinde, Covid-19 virüsünün acil durum ilan edilmesi ile birlikte Türkiye’de ve Eskişehir’de, görülebilecek,  Covid-19 vakaları için, ülke genelinde ve Eskişehir’ de, sabah, erken saatte, göreve başlayan, 112 acil servis ekipleri, 24 saat nöbetini, bir önceki günün, ekibinden devralıyor


            112 Acil Servis ekibindeki hekim ve yardımcı sağlık personeli 24, ambulans sürücüleri ise 12 saatlik, vardiyalar şeklinde çalışıyor.


              112 Acil Servis çalışanlarının, sürekli yalan ihbar aldıkları ve değişik  ihbarlara da muhatap kaldıklarına, bizzat tanık olduk. Oysa 112 Acil Servisini, meşgul etmek cinayetle eşdeğerdi.  Nitekim Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 112 Acil Servis telefonlarını, gereksiz yere meşgul edenleri `vatan haini’ olarak nitelendirdi.


             112 acil servis, afet koşullarında ve COVİD19’ la mücadele de başarılı yanıtın temelidir. Her türlü kazada, acil müdahale gerektiren hastalıklarda,  ilk aklımıza gelen 112 acil servistir. Yeri geldiğinde insanların, umudu ve kurtuluşu, en önemlisi de acil vaklarda, yakınlarından, daha da yakındır.


              Öte yandan acil tıbbi hastalıklar, kazalar, şiddet olayları ve afetlerde, hasta ve yaralının yaşam şansını artırmak, oluşabilecek komplikasyonları önlemek ve iyileşmeyi kolaylaştırmak için hastane öncesi acil bakım hizmetleri hayat kurtarmakla eşdeğerdir. Ayrıca 112 acil servisi, yaşam kurtarma zincirinin en önemli halkasıdır.


              Eskişehir 112 acil hizmetlerinde, 112 İl Ambulans Servisi, Başhekimi, Sayın Dr. Veli Görkem Pala ve ekibi ile Türkiye’ nin, en şanslı illerinden biridir. Hastane süresi, hizmet süresi, tam seyir süresi, toplam nakil süresi, arzu edilen standartlardadır. İhbar ve olay yerine varma süresi ise merkez ilçe de en fazla 8 dakikadır.


              Ayrıca 112 acil hizmetleri, gelişi güzel yapılmaz, kazazedelerin hepsine aynı anda yardım yerli olmadığı durumlarda, her birinin yapması gereken bakım, hayati öncelik derecesine göre planlanarak gerçekleştirilir.


               Çünkü en çok yaralı için, en fazla iyilik yapmak, hayati tehdit altındaki yaralının yeniden hayata döndürülmesi ve hayatına devam etmesinin sağlanmaktır. İşin gereği böyle iken, 112 acil hizmetleri personeli, saldırıya uğruyor, hiçte  hak etmediği ve arzu edilmeyen gelişmeler oluyor.


               Eskişehir’ de, komuta Kontrol Merkezinde bulunan ISDN telefon santraline gelen acil yardım çağrılarını, nöbetçi operatörler alır ve ihbarı değerlendirir. Vakit kaybetmeden telsiz anonsuyla bölgeye bakan ambulans ve ekibi göreve çıkarılır..


            Telsizle, ihbarı alan istasyon ekibi, bir dakikada ambulansa binip hareket etmiş olur. Personel, etkin ve hızlı ve hayat kurtarıcı olmak gerektiğinin de bilincindedir.


             112 Acil Servis kipleri, nöbet süreleri boyunca hem Ccovid-19 şüphesi olan vakalara, hem de diğer acil hasta çağrılarına,  dakikalar içinde ulaşıyor. 112 Komuta Kontrol Merkezine,  Kovid-19 şüphesiyle yapılan yardım çağrılarında ekipler koruyucu tulum, galoş, eldiven, gözlük N95 maske ve siperlik takarak yola koyuluyor.


             112 Acil ekipleri, tüm vakalara ulaşır ulaşmaz hem hastaya hem de aile bireylerine maske ve eldiven takarak olası bulaşıların önüne geçiyor. Sağlık ekipleri, eve girer girmez de camların açılmasını ve ortamın havalandırılması gerektiğini belirtiyorlar.


              Ülke gelinde ve Eskişehir’de,  yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede,  aktif yer alan, 112 Acil Servis çalışanları, beyaz tulumları içinde fedakarca görev yapmaya devam ediyorlar.,


              Hastayı ve aile bireylerini, sakinleştirmek ve onlara güvende olduklarını hissettirmek için, ellerinden gelen çabayı sarf ediyor. Evde takip edilebilecek durumdaki hastaların yakınlarına neler yapabilecekleri de sağlık ekiplerince titizlikle aktarılıyor 


              112 Acil Servisi Ekipler, "112 Acil Yardım Hattı"na yapılan yardım çağrıları üzerine hastalara ulaşmak için, zamanla yarışıyor. filyasyon ekipleriyle, ön safta görev yapan ekipler, koruyucu beyaz tulumlarıyla, hastaların yardımına koşan, 112 Acil Servis Personeline, halkımız her türlü kolaylık sağlanmalı ve gereksiz meşgul edilememeldir. Çünkü söz konusu olan insan hayatıdır.


           Gece gündüz demeden, 7/24 çalışarak ailelerinden ve kendi hayatlarından, fedakarlık göstererek görevlerini yapan, 112 Acil Servis personelini kutluyoruz.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi