4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

20. MİLLİ EĞİTİM ŞURASI

  Ana teması "Eğitimde Fırsat Eşitliği" olan 20. Milli Eğitim Şurası, Ankara’da toplandı. 3 gün sürecek. Şura kapsamında, "Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği", "Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi" ve "Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi" başlıklarında özel ihtisas komisyonları kurulacak.


               Şura hazırlık çalışmaları kapsamında, "sura.meb.gov.tr" web adresi üzerinden öğretmen, öğrenci, veli, eğitim yöneticisi, sendika, vakıf, dernek, sanayi ve ticaret odaları gibi STK’ler ile üniversitelerden, gündemle ilgili tespit, öneriler iletildi. İnternet sitesine 32 bin 643 görüş geldiği söyleniyor.


              Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 20. Milli Eğitim Şurası,ile ilgili  yaptığı değerlendirmede, uzun bir aradan sonra Millî Eğitim Şûrası’nın, yeniden toplamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek "20. Millî Eğitim Şûrası’nın başlığı ’Eğitimde Fırsat Eşitliği’ olacak. Şûrada üç ana konuda özel ihtisas komisyonu kurulacak. Bu konular, ’Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği’, ’Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi’ ve ’Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi’ olacak." dedi. 


           20. Millî Eğitim Şûrası, ülkemizin ve insanımız, özellikle de eğitim gören çocuk ve gençlerimiz için çok önemlidir. Nitekim ATATÜRK, En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lazımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. Eğitimdir ki bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı ve yüce bir toplum halinde yaşatır, ya da onu köleliğe ve yoksulluğa iter demiştir.   


              O nedenle de 20. Milli Eğitim Şurası’nda, Türkiye’deki eğitim sorunları tartışılacak, bu sorunları çözecek kararlar alınacak. O nedenle de alınacak kararlarda, eğitim tarihimizin,  dünü, bugünü ve geleceği değerlendirilerek alınmalıdır. Çünkü eğitim tarihimizin, her döneminde başarılı uygulamalar yer aldı.


               Bu uygulamlardan biri de Köy Enstitüleridir. Nitekim Corona virüsü ve açlık korkusuyla, Köy Enstitüleri, dünyanın yeni umudu oldu. ABD, Hindistan, Kore, Venezuela gibi 100’ün üzerinde ülke "Atatürk Modeli" diye tüketimden, üretim toplumuna geçiş için Köy enstitüleri örnek alan uygulamalara başladı.        


.              Şûra kapsamında oluşturulacak,  özel ihtisas komisyonları dışında okul öncesi eğitimden üniversite giriş sistemine kadar, muhtelif konulara ilişkin çalışma grupları oluşturuldu.  Şûranın temsiliyetini artırmak için tüm illerden katılımcılar seçilecek ve 26 farklı yerde bölgesel toplantılar yapılarak,  hazırlık raporları düzenlendi.


               Şûra kapsamında, hazırlanacak özel ihtisas komisyonu raporları, Şûra üyelerine önceden gönderildi.  Şûra kararları, toplantıya katılan üyelerin oy çokluğuyla alınıyor ve kararlar, Bakan oluru ile Tebliğler Dergisi’nde yayınlanıyor.


            Milli Eğitim Şurası’nda, ne gibi öneriler yapılacak ve kararlar alınacak, şura bitimi kamuoyu ile paylaşılacaktır. Ancak ülkemizin eğitim alanında, en önemli sorunlarından bir olan İnsan ve iş gücü planması mutlaka şurada ele alınmalı, çözümde getirilimeldir.


           Ayrıca çağımızda, hızla değişen üretim ilişkileri yapısında, istihdam ve eğitimin ilişkisi de boyut değiştirmektedir. Sektörlerin, mevcut ve gelecekteki beklentisini,  nicel ve nitel olarak karşılayacak işgücü temini, istihdam yaratmak kadar önemlidir.


            Çünkü istihdam edilecek bireylerin, sayı ve nitelikleri ile bu bireyleri çalışma yaşamına kazandıracak son nokta olan eğitim sisteminin, kontenjan ve müfredat olarak, işgücü piyasasının da ihtiyacını gözeterek tasarlanması önem arzeder.


             İnsangücü planlanmasının, çıktısı olan veriler, eğitim planlaması için, özellikle yükseköğretimde okul, bölüm ve kontenjan hesaplamalarına kaynak oluşturur.  Ancak eğitim planlaması sadece çalışabilir nüfus göz önüne alınarak yapılmaz. Her eğitim kademesi için, ihtiyaç duyan nüfus, temel alınarak bir planlama yapılmalıdır.


            20. Millî Eğitim Şûrası’ın da en önemli konu meslek öğretim olmalıdır. Çünkü geleceğimizin teminatı olan,  gençlerimizin, ilgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirecek,  uygulamalı olarak gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle, hayata hazırlanmasında ve ülkemizin kalkınmasında, en önemli unsur haline gelmesinde, Mesleki Eğitimin, önemi çok büyüktür.


           Ayrıca Şurada, mesleki ve teknik eğitim programlarının geliştirilmesinde,  toplumun ihtiyaçları ve ülkenin istihdam alanları, göz ardı edilmemelidir; Çünkü mesleki ve teknik eğitim, okul ve kurumları, mezun ettiği öğrencileri,  nitelikli eleman olarak sektöre kazandırmakla görevlidir.  


            Şurada, özel sektörün mesleki eğitimde rolu de  konu edilmelidir.. Nitekim Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK, "Almanya’da mesleki ve teknik okulların, yüzde 80’i, özel sektörün desteklediği okullardır. Bizde bu oran, yüzde 4 civarında" demişti.


            Eskişehir’ de, yıllardır mesleki okullarda görev yapan, Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Eskişehir Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü  yapan,  mesleki eğitim alanında  da ciddi bilgi birikimine sahip, eğitim duayeni, Sayın  Dr. Sırrı KABADAYI’nın, 20. Millî Eğitim Şûrası’ın da, yer alması çok isabetli olmuştur.


           20. Millî Eğitim Şûrası’ın, okul Öncesi Eğitim yeteri kadar ele alınacak mı bilinmez ama Okul öncesi Eğitim, Şûra da, mutlaka görüşülmelidir. Çünkü OKUL ÖNCESİ EĞİTİM", ilköğretim, Orta Öğretim ve Üniversite eğitim-öğretiminden, daha da önemlidir. Bu nedenle de  0-6 yaş arası çocuklarımız, mutlaka "OKUL ÖNCESİ EĞİTİM" görmelidir. Çünkü çocukta zekâ gelişiminin, %70 lik kısmı, 7 yaşına kadar tamamlanır ve öğrenme becerisi de bu yaşta gelişir.


           Ayrıca atalarımız, onlarca asır önce, "İNSAN YEDİSİNDE NE İSE YETMİŞİNDE ODUR" demişler ama ülkemiz,  hala bu tesbitin farkında değildir. Çünkü atalarımızın, asılar önce tespit ettiği gerçeği, AB ülkleri, ikinci dünya savaşından sonra, farkına vardı ama okul öncesi eğitimde, okullaşma oranı yüzde 95’e ulaştı.


            Ülkemizde ise okul öncesi eğitim oranı yüzde 55’dir. 


            Milli EğitmŞûrası; Bakanlığın, en yüksek danışma kuruludur. Türk millî eğitim sistemini geliştirmek, niteliğini yükseltmek için, eğitim ve öğretimle ilgili konuları, tetkik edecek, tavsiye kararları alacaktır.


           Alınan bu kararlar, mutlaka hayata geçirilmelidir. Çünkü  eğitim-öğretim çalışmaları, toplumların kalkıması için tek yoldur. Ülkemizin ve  insanımızın, geleceğine de  yapılan en önemli yatırımdır. 


          20. Millî Eğitim Şûrası, ülkemize hayırlı olsun…


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi